AES RO este noul sistem de declarare a mărfurilor la export al României, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale, mai rapid și eficient, a anunțat ministrul finanțelor, Marcel Boloș.
Acest sistem înlocuiește vechiul sistem ECS-RO (Export Control System – România), care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie.
Astfel, actele respective sunt transmise în format digital, ceea ce reprezintă un nou pas din planul care vizează scăderea timpilor de vămuire și reducerea interacțiunii între operatori și lucrătorii vamali, explică Marcel Boloș. Mai multe detalii despre AES RO.
Romania, sistem nou de declarare a mărfurilor la export
Boloș menționează, totodată, că reorganizarea autorității vamale va însemna și înființarea unei direcții speciale care să verifice respectarea legilor și a regulamentelor în vigoare, inclusiv evitarea oricărei forme de corupție.
„Gata cu declaratiile vamale tipărite
Sâmbăta aceasta am petrecut-o alături de conducerea Autoritatea Vamală Română, împreună cu care am făcut o analiză amănunțită a procedurilor vamale, în scopul modernizării acestora.
Obiectivul nostru este să găsim modalități de optimizare a proceselor și să accelerăm trecerea la noile soluții digitale în domeniu.O noutate importantă este că de astăzi avem un sistem nou de declarare a mărfurilor – Sistemul de export automatizat – AES RO, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale mai rapid și eficient.
Înlocuim astfel vechiul sistem destinat procesării declarațiilor vamale de export, care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie.
Așadar, declarația vamală nu va mai fi tipărită, iar documentele justificative se vor transmite exclusiv prin intemediul sistemului, acolo unde se va realiza și schimbul de mesaje cu operatorii.Atenție! Noul sistem AES-RO se utilizează pe bază de certificate digitale calificate.
Acesta este doar un pas din planul de acțiune pentru modernizarea sistemelor vamale, în sensul digitalizării formalităților vamale, având ca principale beneficii micșorarea timpilor de vămuire și reducerea interacțiunii între operatori și lucrătorii vamali.
Sigur că nu eludăm nici nevoia de monitorizare riguroasă asupra respectării standardelor etice în rândul angajaților vamali.
La reogranizarea instituției, va exista o direcție specială care să verifice că aceștia acționează în conformitate cu legile și regulamentele în vigoare și că evită orice formă de corupție”, se arată pe pagina de Facebook a lui Marcel Boloș.