F-35 Lightning II

Cât plătește România pentru 32 de avioane F-35 Lightning II

Ministerul Apărării Naționale (MApN) va fi dotat cu 32 de avioane de luptă F-35 Lightning II, un program de înzestrare militară ce va fi cel mai scump din istoria României.

Mai exact, în conturile producătorului Lockheed Martin Corp. vor ajunge 6,5 miliarde de dolari! Astfel, contractul, care va fi semnat anul viitor, așa cum a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, conform romania.europalibera.org, va valora mai mult decât cele pentru șapte baterii Patriot (3,9 miliarde de dolari) și 54 de instalatii de lansare HIMARS (1,5 miliarde de dolari) la un loc.

Ministrul Tîlvăr a mai declarat că Forțele Aeriene vor fi dotate cu avioane F–35 în două etape: „Achiziția va include pe lângă aeronavele propriu-zise, 35 de motoare, suportul logistic inițial, servicii de instruire pentru piloți și personalul tehnic, simulatoare și armamentul și munițiile aferente”.

Angel Tîlvăr a mai adaugăt că avioanele, care vor fi dotate cu muniție de mare precizie, vor avea capacitatea de a „gestiona schimburi de informații criptate în timp real atât cu platforme aeriene cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol”.

Cât plătește România pentru 32 de avioane F-35 Lightning II

F-35 Lightning II, invizibil pentru radar

F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth (invizibil radar), un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt.

Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și războiul electronic. Aparatul se fabrică în trei variante, F-35A (cu decolare și aterizare convenționale), F-35B (cu decolare scurtă și aterizare verticală) și F-35C (adaptate pentru decolare și aterizare pe portavioane). Cel mai probabil, Forțele Aeriene Române vor achiziționa aeronave F-35A.

Cât plătește România pentru 32 de avioane F-35 Lightning II

Ca sisteme de armament, F-35A dispune de un tun GAU-12/U 25 milimetri montat în interior cu 180 de lovituri, rachete aer-aer AIM-9 SIDEWINDER, AIM-120 AMRAAM și AIM-132 ASRAAM, dar și de armament aer-sol, adică Joint Direct Attack Munition (JDAM), Joint Standoff Weapon (JSOW), Small Diameter Bombs (SDB), rachete anti-blindaj Brimstone, Cluster Munitions (WCMD) și AGM 88 HARM (High Speed Anti-Radiation Missile).

Și exploatarea avioanelor F-35 este una destul de costisitoare, pe măsura performanțelor. Astfel, dacă o oră de zbor cu F-16 Fighting Falcon costă 26.927 de dolari, o misiune similară cu F-35 Lightning II consumă din buget 41.986 de dolari. Ca o paralelă, o oră de zbor cu MIG-21 LanceR costa MApN numai 6.500 de dolari.

CITEȘTE ȘI O CURTE DE APEL A DISPUS RESTRICŢIONAREA PILULEI DE AVORT

Web design © 2024 Știrea ta