Oscar 2024. „Oppenheimer” a dominat cea de-a 96-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film, așa cum era de asteptat, câștigând 7 premii Oscar, în noaptea de duminică spre luni, la Dolby Theatre din Los Angeles.
Înaintea galei, câteva sute de protestatari au cerut încetarea focului în războiul Israelului din Gaza, în timp ce câştigătorii şi-au folosit discursurile pentru a denunţa criza umanitară din acea regiune, alături de cea declanşată de invazia Rusiei în Ucraina.
„Oppenheimer” a fost aes cel pentru cel mai bun film și a consolidat poziția lui Christopher Nolan, ca cel mai important regizor al generației sale. Nolan, 53 de ani, a primit titlul de cel mai bun regizor de cinci ori în trecut.
În plus, „Oppenheimer” a fost distins cu premii Oscar pentru actor (Cillian Murphy), actor în rol secundar (Robert Downey Jr.). Dar și montaj de film (Jennifer Lame), cinematografie (Hoyte van Hoytema) și coloană sonoră (Ludwig Göransson).
Oscar 2024. „Barbie”, doar un premiu
„Barbie” a fost un mare candidat la Oscar, dar a câștigat doar una din cele opt nominalizări. Billie Eilish și Finneas O’Connell au câștigat trofeul pentru cea mai bună melodie pentru „What Was I Made For?” (Eilish este acum cea mai tânără persoană care a câștigat două premii Oscar în 2022, cu „No Time to Die”)
Oscar 2024. Jimmy Kimmel, pentru al doilea an consecutiv ales gazda ceremoniei
Gazda ceremoniei a fost prezentatorul și producătorul de talk-show Jimmy Kimmel. Este pentru al doilea an consecutiv când a fost ales să fie gazda ceremoniei, fiind însă pentru a patra oară în acest rol.
Kimmel a evitat discursul politic în monologul său. A preferat să glumească despre filmele care au fost nominalizate. Cel mai apropiat de controversă a fost o glumă când nominalizarea la regie a omis-o pe realizatoarea filmului „Barbie”, Greta Gerwig. Pe când camera o fixa pe o Gerwig zâmbitoare, Kimmel a declarat: „Știu că aplaudați, dar voi sunteți cei care nu ați votat pentru ea”.
A glumit și despre o postare pe rețelele sociale a fostului președinte Donald J. Trump, chiar înainte ca Al Pacino să urce pe scenă pentru a înmâna premiul pentru cel mai bun film lui „Oppenheimer”, care a criticat prezența lui Kimmel în calitate de gazdă, scrie Hollywood Reporter.
Lista câștigătorilor Premiilor Oscar 2024
Cel mai bun film – „Oppenheimer”
Cel mai bun actor în rol principal – Cillian Murphy, „Oppenheimer”
„Sunt un irlandez foarte mândru care stă aici în seara asta, așa că am făcut un film despre omul care a creat bomba atomică și, de bine sau de rău, trăim cu toții în lumea lui Oppenheimer. Aș dori să dedic acest lucru făcătorilor de pace de pretutindeni” – Cillian Murphy
Cea mai bună actriță în rol principal – Emma Stone, „Poor Things”
„Nu este vorba despre mine. Este vorba despre o echipă care s-a unit pentru a face ceva mai mare decât suma părților sale” – Emma Stone
Cel mai bun regizor – Christopher Nolan, „Oppenheimer”
„Imaginați-vă să fiți la o expoziție de pictură sau teatru de o sută de ani. De aici înainte, această călătorie extraordinară ne va duce în niciun fel. Cu toate acestea, este important pentru mine să știți că credeți că sunt o componentă importantă a acesteia” – Christopher Nolan
Cel mai bun actor în rol secundar – Robert Downey jr, „Oppenheimer”
„Aş dori să mulţumesc copilăriei mele teribile şi Academiei – în această ordine”, a glumit Downey la începutul discursului său, înainte de a adăuga. „Aş vrea să îi mulţumesc veterinarului meu – am vrut să spun soţiei mele, Susan Downey, cea de acolo. Ea m-a salvat. De aceea mă aflu aici”, aluzie la problemele avute de acesta cu drogurile cu ani în urmă.
Cea mai bună actriță în rol secundar – Da’Vine Joy Randolph, „The Holdovers”
„Pentru mult timp, am dorit întotdeauna să fiu diferită, și acum îmi dau seama că trebuie doar să fiu eu însămi” – Da’Vine Joy Randolph
Cel mai bun scenariu adaptat – „American Fiction” (Cord Jefferson)
Cel mai bun scenariu original – „Anatomy of a Fall” (Justine Triet şi Arthur Harari)
Animaţie/lungmetraj – „The Boy and the Heron” (producători Hayao Miyazaki şi Toshio Suzuki)
Animaţie/scurtmetraj – „War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko” (Dave Mullins şi Brad Booker)
Film internaţional – „The Zone of Interest” – Marea Britanie
Documentar/lungmetraj – „20 Days in Mariupol” (Mstyslav Chernov, Michelle Mizner şi Raney Aronson-Rath) – Primul Oscar din istoria Ucrainei
Documentar/scurtmetraj – „The Last Repair Shop” (Ben Proudfoot şi Kris Bowers)
Coloană sonoră – „Oppenheimer” (Ludwig Göransson)
Andrea Bocelli a interpretat, alături de fiul său Matteo, melodia „Time to Say Goodbye” în segmentul In Memoriam dedicat personalităţilor care au decedat anul trecut. Mesajul lui Alexei Navalnîi a fost ascultat din nou: „Singurul lucru necesar pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic”.
Cântec original – „What Was I Made For?”, „Barbie” (Billie Eilish şi Finneas O’Connell)
Sunet – „The Zone of Interest” (Tarn Willers şi Johnnie Burn)
Design de producţie – „Poor Things” (James Price, Shona Heath, Zsuzsa Mihalek)
Scurtmetraj live-action – „The Wonderful Story of Henry Sugar” (Wes Anderson şi Steven Rales)
Imagine – „Oppenheimer” (Hoyte van Hoytema)
Machiaj – „Poor Things” (Nadia Stacey, Mark Coulier şi Josh Weston)
Costume – „Poor Things” (Holly Waddington)
Efecte speciale – „Godzilla Minus One” (Takashi Yamazaki, Kiyoko Shibuya, Masaki Takahashi şi Tatsuji Nojima)
Montaj – „Oppenheimer” (Mary Milliken şi Jonathan Oatis)