Traficul ilegal de deşeuri, în creștere cu 180% în primul semestru din 2023

Traficul ilegal de deşeuri a crescut cu 180% în primul semestru 2023, faţă de perioada similară a anului trecut, informează Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.

În primele 6 luni ale acestui ani, poliţiştii de frontieră împreună cu reprezentanţi din cadrul Gărzii de Mediu, au descoperit peste 2.773 tone de deşeuri, pentru care şoferii nu deţineau documente de transfer conform prevederilor legale. Comparativ cu perioada similară din anul 2022, când au fost descoperite aproximativ 988 tone de deşeuri, se înregistrează o creştere cu 180%.

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost întreprinse acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu în vederea prevenirii introducerii în ţară a unor transporturi de deşeuri, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, procedându-se la verificarea şi controlul mijloacelor de transport, precum şi la monitorizarea specifică în zona de competenţă.

Aproape 3 tone de deșeuri au fost găsite și oprite la intrarea în țară

În primul semestru al anului 2023, fie în intervenții punctuale, fie în cadrul unor acțiuni de amploare, desfășurate în colaborare cu Garda Națională de Mediu și Direcția Generală a Vămilor, au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv mai multe transporturi cu peste 2.773 tone, constând în: metale, textile/îmbrăcăminte, sticlă, plastic, carton şi hârtie, mobilier, acumulatori, componente auto etc.

Numai în perioada 30.06.-01.07.2023, poliţiştii de frontieră din cadrul punctelor de trecere a frontierei Borș II și Nădlac II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și lucrători ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Bihor și Arad, au oprit intrarea în ţară a 4 automarfare încărcate cu peste 51 tone de deșeuri, pentru care șoferii nu au putut prezenta documente necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Bihor și Arad. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu 51,1 tone de deșeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse.

Web design © 2024 Știrea ta