AO 2025. Primul Grand Slam al anului, Australian Open, va debuta în noaptea de duminică spre luni, (5-6 ianuarie) când sunt programate primele meciuri din calificări.
Acum trebuia să joace și Simona Halep, dar, din păcate, aceasta s-a accidentat la World Tenis League și nu va evolua la competițiile din Australia.
AO 2025. România, 5 reprezentanți în calificări. Programul
Filip Jianu (214 ATP) va juca în calificările unui Grand Slam pentru prima dată în carieră. Pentru românul de 23 de ani, Australia reprezintă cel mai bun rezultat al carierei, la nivel de juniori, ajungând până în semifinalele AO 2019, unde a pierdut greu în fața californianului Emilio Nava.
Filip Jianu – Mitchell Krueger, terenul 12, în jurul orei 3:00 (ora României)
Acum, adversarul românului său va fi tot un american, Mitchell Krueger (147 ATP), un jucător de 30 de ani, care a fost o singură dată pe tabloul principal de la Australian Open. Se întâmpla în 2019, când a fost învins de Djokovic, cu 6-3, 6-2, 6-2. Krueger nu a fost niciodată în top 100 și nu s-a duelat cu Jianu până acum.
Anca Todoni – Victoria Jimenez Kasintseva, terenul 6, ora 1:00 (ora României)
Anca Todoni (20 de ani, 118 WTA) va debuta la Australian Open și va încerca să ajungă pentru a 2-a oară în carieră pe tabloul principal la un Grand Slam, după ce a reușit acest lucru în premieră la ediția trecută de la Wimbledon, tot după ce a trecut de calificări.
Todoni, 20 de ani, a avut un final de an 2024 excelent, câștigând titlul la Challangerul de la Santa Cruz, iar in acest start de sezon arată o formă bună. Anca a trecut de calificări la Brisbane, apoi a învins-o pe Cristina Bucsa, în turul 1, însă a cedat în runda următoare în fața mult mai experimentatei Linda Noskova.
Victoria Jimenez Kasintseva (19 ani, 156 WTA) va fi adversara româncei, în primul tur al calificarilor de la AO 2025. Kasintseva, care reprezintă Andorra, nu a jucat niciodată pe tabloul principal al unui Grand Slam, dar la Melbourne a fost prezentă în ultimele trei ediții ale calificărilor. A început sezonul actual la Auckland, unde a trecut de cele două runde de calificare, apoi a pierdut în turul 1 în fața Bernardei Pera, scor 2-6, 5-7.
Anca Todoni și Victoria Jimenez Kasintseva s-au mai duelat o singură dată până acum. S-a întâmplat în septembrie 2024, în optimile Challangerului de la Montreux (Elveția), unde românca s-a impus fără drept de apel, scor 6-3, 6-1.
Gabriela Ruse – Leonie Kung, terenul 13, în jurul orei 3:00 (ora României)
Gabriela Ruse (27 de ani, 121 WTA) va debuta în acest sezon la AO 2025, unde dorește să repete performanța de la ultimul Grand Slam la care a participat, US Open 2024, eliminată greu de Paula Badosa în turul 3.
Ruse a jucat o singură dată pe tabloul principal de la Australian Open, în 2022, când a învins-o în prima rundă pe Jasmine Paolini, dar a pierdut apoi în fața Veronikăi Kudermetova. Anul trecut, Ruse nu a concurat în calificări.
Leonie Kung (24 de ani, 221 WTA) va fi adversara româncei, o jucătoare care a fost cel mai sus în clasamentul mondial pe locul 144. Elvețianca nu a jucat niciodată pe tabloul principal la un Grand Slam. La Australian Open a participat de două ori în calificări, în 2021 și 2022, dar nu a trecut niciodată de primul tur. Ruse și Kung nu s-au mai întâlnit până în prezent.
Ana Bogdan – Destanee Aiava, 1573 Arena, în jurul orei 05:00
Ana Bogdan (32 de ani, 114 WTA) este cel mai bine clasată jucătoare din România care ia startul în calificările de la Australian Open 2025. Românca a avut un start bun de sezon, trecând fără emoții de calificările turneului de la Brisbane, însă apoi a fost nevoită să se retragă din duelul cu Anastasia Potapova, din primul tur, la scorul de 2-0 pentru rusoaică în decisiv.
Destanee Aiava (24 de ani, 194 WTA) va fi prima adversară a româncei, jucătoare ce va reprezenta țara gazdă. Australianca nu a jucat niciun meci oficial în acest an. Ana și Destanee nu s-au mai duelat până acum. Destanee Aiava a jucat de 4 ori pe tabloul principal la Australian Open, dar de fiecare dată pentru că a primit wild-card, cea mai înaltă poziție ocupată de ea în clasamentul WTA fiind 133.
Aiava are apariții rare la turneele WTA, ultima sa victorie pe tabloul principal al unui turneu din elita tenisului feminin datând din 2021, de la competiția WTA 500 de la Melbourne (Gippsland Trophy).
Așadar, Bogdan are toate argumentele să spere la o calificare pe tabloul principal, unde a mai jucat de 6 ori în carieră. Cel mai departe a ajuns în 2018, când a prins turul 3. La ediția trecută, Ana s-a oprit în prima rundă, fiiind învinsă de tânăra Brenda Fruhvirtova.
Miriam Bulgaru – Giorgia Pedone, terenul 13, în jurul orei 07:00
Miriam Bulgaru (26 de ani, 213 WTA) estee ceea mai slab clasată jucătoare a României care va încerca să prindă tabloul principal de la AO 2025. Sportiva din Alba Iulia este la a doua participare la Antipozi, după ce, anul trecut, a pierdut în prima rundă a calificărilor.
Bulgaru a început actualul sezon la Auckland, dar a jucat un singur meci, pierdut contra americancei Emina Bektas, în primul tur al calificărilor.
Miriam Bulgaru este singura sportivă din România care va avea la AO 2025 o adversară mai bine clasată în aceste calificări. Este vorba despre Giorgia Pedone (20 de ani, 193 WTA), care a jucat tot un meci în acest sezon, la Challangerul de la Cambera. Bulgaru a învins-o pe Pedone în singurul duel direct de până acum, în optimile de finală ale turneului ITF de la Santa Margherita din 2023 (6-2, 6-2).