Cele mai recente date despre producţia economică din Franţa, Germania şi Spania sunt ”destul de încurajatoare” şi confirmă aşteptările Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu publicat duminică de BCE.
”Cifrele privind PIB-ul din al doilea trimestru pentru Franţa, Germania şi Spania sunt destul de încurajatoare”, a declarat Lagarde pentru cotidianul francez Le Figaro.
Şefa BCE a mai spus că ”datele respective susţin scenariul nostru de creştere a PIB-ului de 0,9% în zona euro în acest an”.
Ce a mai spus Lagarde:
– Am auzit unii oameni spunând că majorarea finală a ratei de dobândă va avea loc în septembrie. Ar putea exista o nouă creștere a ratei de politică monetară sau poate o pauză. O pauză, dacă va avea loc, în septembrie sau mai târziu, nu ar fi neapărat definitivă. Inflația trebuie să revină în mod durabil la obiectivul său. Ne aflăm într-un mediu de incertitudine și vom reevalua situația și acțiunile noastre întâlnire cu întâlnire.
– Ratele cheie ale dobânzilor BCE vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât este necesar pentru a obține o revenire la timp a inflației la ținta de 2% pe termen mediu. Ne angajăm să readucem inflația la ținta noastră în timp util și pentru aceasta avem nevoie de o politică suficient de restrictivă în ceea ce privește nivelul și durata.
– Scopul nostru este de a reduce inflația, iar mandatul nostru principal este de a menține stabilitatea prețurilor pe termen mediu. Asta implică e drept, o scădere a activității. Soluția ideală, cunoscută sub numele de aterizare lină, este o scădere moderată a activității în tandem cu o scădere semnificativă a inflației. Cifrele privind PIB-ul din al doilea trimestru pentru Franța, Germania și Spania sunt destul de încurajatoare.
– Deoarece prețurile la energie scad de un an, credem că este timpul să retragem sprijinul uneori destul de larg acordat și să revenim la o politică fiscală mai puțin expansionistă. Guvernele din zona euro, inclusiv Franța, au început în acest sens. Și privind în viitor, trebuie să revenim la un nivel mai sustenabil al datoriei publice.