Am fost pentru prima oară în Harghita. O destinație care nu era pe lista mea de vizitat s-a transformat într-o surpriză colosală. Harghita are de toate. Dar, cel mai important lucru, are oameni profesioniști și determinați – iar aici vorbesc cu mare drag despre cei de la organizația Visit Harghita – care să o promoveze. Am mâncat foarte bine – niște specialități inedite și de care nu auzisem în viața mea – însă cel mai mult m-a impresionat felul în care oamenii de aici știu să construiască o poveste în jurul mesei.
Mâncarea – recunosc, deși nu sunt vreo gurmandă, gustoasă tare – pare să fie de altfel pretextul ideal să stăm la masă. Să povestim despre locurile din Harghita. Despre povestea oamenilor. Despre trecut și prezent.
Despre business-uri în spatele cărora se ascund multă, multă muncă și sacrificii de toate felurile. Despre locurile în care din nimic s-a născut un vis, pentru care oamenii au muncit, s-au zbătut și l-au dus până la capăt.
Bistroul K&K, mâncare și atmosferă la superlativ!
La Bistroul K&K din Gheorgheni, Harghita am intrat – și tare bine a fost – în lumea culinară a lui Zsigmond Andras, chef la Bistro K&K – a câștigat concursul Romanian Beef Master 2025 de la Brașov, pentru cel mai bun preparat din carne de vită – și implicit a ospitalității familiei Keresztes, cei celor doi frați Keresztes, cei doi K, de unde vine și numele bistroului.
Doar imaginați-vă – îmi pare rău că trebuie să vă fac poftă – ce a fost pe masa noastră. Obrăjori de vită, obrăjori de porc, costițe suculente, cartofi, sosuri cu ingrediente secrete – că, na, fiecare șef bucătar adaugă și un praf de magie știut doar de el – murături și un minunat desert făcut în casă.
Din categoria vită, se mai pot savura preparate precum barbeque din limbă de vită, confit de vită, coastă de vită sau taco cu carne de vită și wrap din carne de vită zdrențuită, toate numărându-se printre preparatele în materie culinară ale Bistro K&K. Este nebunie curată, pe cuvânt!

Oxygen Resort, gura de rai din mijlocul munților!
La Oxygen Resort – în zona Gheorgheni – Pasul Pângărați – Lacul Roșu, în Harghita – am descoperit o altfel de lume. Aerul parcă se respiră altfel în zona Gheorgheni, iar panorama este ceva ireal. Stai, tragi aer în piept și te ciupești puțin ca să te asiguri că nu visezi la un astfel de loc, din fața laptopului tău. Apropo, nu mă invidiați prea tare, m-am întors. Chiar din fața calculatorului scriu aceste rânduri.
Bijuteria de la 1256 de metri – Resortul Oxygen – este pentru mine locul care s-a născut dintr-un vis al proprietarilor care au știut, prin muncă, determinare, dar și cu multe provocări birocratice să creadă în visul lor. Resortul are un restaurant premium, un bob de vară – dar cu care poți da o tură și iarna – o pârtie de ski, parc de aventură, zona de tubing. În curând, vor fi puse în funcțiune și cele 35 de căsuțe construite in stil nordic, iar de anul viitor un hotel cu 88 de camere.
Fiecare detaliu este foarte bine pus la punct, cu un respect maxim pentru omul care ajunge la Oxygen. Stați să vă devoalez cireașa de pe tort! – Am mâncat pentru prima dată supă de fân, pregătită de șeful bucătar de la Oxygen. M-am uitat atentă la farfurie, m-am uitat atentă și la reacțiile colegilor și primul gând a fost: pe bune, supă de fân? Să mă risc? M-am riscat și a fost o experiență gastronomică de excepție.
La Resortul Oxygen – un loc în mijlocul munților, dar și bunătatea oamenilor care te întâmpină cu zâmbetul pe buze și cu chef de poveste – transformă totul într-o magie. Este ca și cum ai trăi spiritul Crăciunului la nesfârșit și ai aștepta să primești cadoul mult visat. Aici există și începe cu o vizită într-o zonă de Oxygen în stare pură.

Găluștele cu prune de la Erzsi și căldura unui case… ca acasă!
O altă experiență care mi-a mers la suflet în Harghita a fost să iau prânzul la un punct local gastronomic din Harghita. Mai exact, la Punctul Gastronomic Local -La Erzsi, din Toplița. Doamna Erzsi și fiica ei, Crina știu să transforme orice vizită într-o sărbătoare. Supă de chimen – am mâncat pentru prima dată, foarte gustoasă – sarmale, găluște cu prune cu un gust ireal de bun, pâine de casă. Totul a fost la superlativ absolut.
O casă primitoare pe care doamna Erzsi și fiica ei o pun la dispoziție cu aceeași căldură și bunătate, ori de câte ori grupuri de turiști le calcă pragul. În viitor, își propun să se dezvolte, iar eu vă sfătuiesc să nu le ratați dacă ajungeți în zonă. Merită! Este curcubeu pe cerul gurii. Încă îmi zboară gândul la găluștele cu prune…
Eskaperdo, un regal pentru zile de vis!
Știți cum este să te simți ca o prințesă? Sau ca o regină? Așa m-am simțit eu la Complexul Eskaperdo, amplasat la aproximativ 30km de Odorheiul Secuiesc sau la 70 km de Miercurea Ciuc, la doar câțiva kilometri de satul Varșag, Harghita. Complexul – cu o arhitectură ireal de frumoasă – este înconjurat de pădurile din munții Gutâiului, la o altitudine de 650 m, la poalele vârfului Șumuleul Mare.
Eskaperdo este un loc din altă lume. O poveste în care abia aștepți să intri și să te bucuri de fiecare moment petrecut acolo. De fapt, ți se pare că timpul trece mult prea repede. Complexul este compus din 20 de vile, în stil scandinav, cu desing modern și minimalist – totul pare ca într-o poveste. Sublimul naturii se contopește perfect cu arhitectura construcției, ira rezultatul este unul peste așteptări.

Fiecare vilă este alcatuită din living cu bucătărie proprie, două dormitoare cu pat matrimonial și twin, două băi cu duș. Capacitatea maximă a fiecărei vile este de maximum patru persoane, canapeaua din living fiind extensibilă.
Fiecare vilă are o bucătarie complex utilată, pentru ca fiecare să-și pregătească micul dejun, prânz sau cină. Un spațiu, în care dacă ești împreună cu cei dragi, nu mai ai nevoie de nimic! Chiar acum se pregăteau pachetele pentru sărbătorile de iarnă, așa că fiți pe fază! Eskaperdo, dragilor, merită 100%!

Pal Zoltan, omul care păstrează vie strălucirea Corundului
Nu puteam să vorbesc despre momentele petrecute în Harghita și să nu amintesc despre Pal Zoltan, ghid și muzeograf, la Muzeul de Aragonit din Corund. Omul acesta este efectiv îndrăgostit de aceste locuri. O zi întreagă ți-ar povesti despre aragonit, despre Dealul Melcului, despre Tinovul de la Fântâna Brazilor.
Este o adevărată enciclopedie și un om pentru care șlefuirea aragonitului nu este cu las că merge și așa, ci cu trebuie să te chinui ca să ajungi la strălucirea acestei pietre rare. Și să stai ore întregi, atent și răbdător, să scoți cea mai bună variantă a aragonitului pe care îl ai în mână. Și la sfârșit, deși nu te credeai niciodată în stare, să spui: am reușit și eu!

Pal Zoltan a povestit cu o dedicare nebună despre traseul de la exploatare şi până la şlefuire al aragonitului, una dintre mândriile și binecuvântările comunei Corund, din Harghita. Deși lucrurile și tradițiile de odinioară în ceea ce privește șlefuirea aragonitului s-au pierdut încet-încet, ghidul din Corund încearcă să păstreze vie flacăra străluicirii unui mineral semiprețios care a făcut cândva istorie. De aceea, organizează tururi, dar și ateliere de prelucrare de iască, olărit sau șlefuirea de bijuterii din aragonit.

Pentru cei care nu știu, aragonitul reprezintă un mineral format din carbonat de calciu, cristalizat la presiune mare. În urma prelucrării, aspectul său se modifică radical şi poate fi folosit în realizarea diverselor obiecte decorative, extrem de elegante.
Gânduri din Harghita. Deja mi-e dor…
Au mai fost și alte locuri în Harghita – despre care voi povesti într-un material viitor – care mi-au mers direct la suflet. Aici se aplică cred cel mai bine vorba aceea că omul sfințește locul. Și nu am niciun motiv să cred că nu este așa. Dincolo de mâncarea fantastică, de peisajele de vis, de aerul care-ți umple plămânii de curat și de bine, există un spirit al oamenilor.
Există o determinare a lor de a crede în ceea ce fac. Și asta se vede în cum le ies lucrurile. Simplu, cu pasiune și fără cusur. Mâncarea nu este doar mâncare, ci un cult, o tradiție, o ivovație. Concurența este o formă de solidaritate, în care cel mai bun devine și mai bun. Tradițiile sunt mereu parte din istorie, dar și parte din prezent. Și există mereu puțină magie, acel praf de stele, care face să strălucească orice lucru, cât de mic.
Am ajuns pentru prima dată în Harghita. Mulțumesc, visitGarghita, multumesc travelcommunication_romania, pentru această călătorie mai frumoasă decât m-am așteptat să fie. Deja mi-e dor…
P.S. Las aici, ca mărturie, și găluștele doamnei Erzsi