Nicușor Dan, primarul general al municipiului București, a anunțat marți, 29 octombrie, că referendumul local va fi organizat în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale.
Primarul Bucureștiului a precizat, de asemenea, că în acest fel costurile pentru organizarea referendumului „vor fi reduse considerabil”.
Nicușor Dan, detalii despre referendumul local
„Referendumul local din 24 Noiembrie va fi organizat în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale. Deputații au votat astăzi în plen proiectul de lege care permite folosirea infrastructurii scrutinului național și pentru consultarea publică din București, urmând ca legea să meargă la promulgare la Președintele României”, se arată în postarea făcută de Nicușor Dan.
Amintim faptul că Nicușor Dan a estimat luni, 21 octombrie, costurile acestui referendum la 7 milioane de lei. În aceeași zi, referendumul a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București: 47 de voturi au fost „pentru” și două împotrivă.
Întrebările de la referendumul local
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Nicușor Dan a preluat, oficial, cel de-al doilea mandat
Tot marți a avut loc și ședinţa de constituire a noului Consiliu General al Municipiului Bucureşti, la Primăria Capitalei, după ce Nicuşor Dan a preluat cel de-al doilea mandat de primar general al Capitalei.
La eveniment au fost prezenţi liderii PNL – Nicolae Ciucă, USR – Elena Lasconi, REPER – Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru, PMP – Eugen Tomac şi Forţa Dreptei – Ludovic Orban.
Nu au lipsit nici liderul USR Bucureşti, europarlamentarul Vlad Voiculescu, ministrul Energiei, liberalul Sebastian Burduja, prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, fostul primar al Sectorului 1 Clotilde Armand şi fostul primar al Sectorului 2 Radu Mihaiu.
Edilul general şi-a exprimat speranţa ca în acest mandat să fie rezolvate „cât mai multe dintre problemele” Capitalei.
„Oraşul are nevoie de mari lucrări de infrastructură pentru care nici noi, cei care încheiem azi mandatul, nici predecesorii noştri nu au avut resurse. Dacă vrei să extinzi transportul public, dacă vrei să schimbi autobuzele din 2005, dacă vrei să iei metroul (în administrarea PMB – n.r.), dacă vrei să construieşti un mare spital, dacă vrei în parteneriat cu universităţile să construieşti noi funcţiuni pentru universităţi, dacă vrei să te duci să faci mari programe educative precum combaterea consumului de droguri, ai nevoie de bani, iar PMB, de vreo 20 de ani, nu a avut banii de care e nevoie. Sunt optimist că bucureştenii vor înţelege importanţa acestui referendum”, a declarat edilul general.