Pâinea, mai SCUMPĂ cu 10%.

Sursă foto: Evz

Pâinea, mai SCUMPĂ cu 10%. Cât a ajuns să coste o franzelă

Pâinea, unul dintre cele mai consumate alimente la nivel naţional,  se va scumpi. În apărarea lor, producătorii invocă creşterea preţurilor la materia primă şi preconizează că scumpirile vor fi treptate, până la finalul lunii ianuarie. Institutul Național de Statistică raportează o creștere de preț cuprinsă între 3 și 5%.

Pâinea și produsele de panificație se vor scumpi

Scumpirile la pâine se vor face treptat, până la finalul lunii ianuarie, potrivit informațiilor stiripesurse.ro. INS raportează o creștere de preț cuprinsă între 3 și 5% pentru acest tip de produse la nivel național.

Unii producători spun că în această perioadă sunt nevoiți să crească prețurile cu procente mai mari, de aproximativ 10%. Pentru o simplă franzelă, care ne costă în unele locuri chiar și cinci lei, o scumpire de 10% înseamnă în plus 50 de bani la fiecare achiziție.

Pâinea, mai SCUMPĂ cu 10%.
Sursă foto Evz

Fiecare român consumă lunar aproximativ șapte kilograme de pâine

Spre comparație, consumul de cartofi, un alt aliment ce nu lipsește de pe mesele din țara noastră, este de trei kilograme lunar per persoană. Anul trecut, România a obținut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone, potrivit sursei citate.

Pentru 2024 cifrele nu sunt definitivate, însă în perioada 1 iulie-8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone.

Prețul grâului este la acest moment 226 euro pe tonă, în creștere față de luna august, de exemplu, atunci când era 194 euro pe tonă, potrivit bursei de referință din Paris.

Pâinea se scumpește. Care sunt cele mai consumate alimente

În privința alimentelor care fac parte zilnic sau aproape zilnic din alimentația românilor, fructele și legumele dețin locul fruntaș (81%), după cum declară respondenții.

Lactatele, ouăle, carnea și peștele sunt consumate frecvent de 76% din români, în vreme ce doar 17% dintre respondenți spun că obișnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food.

Mai mult, 80% din români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificație, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri, alimente adesea lipsite de beneficii nutriționale, care cresc riscul de obezitate, diabet, probleme digestive și alte afecțiuni.

CITIȚI ȘI:

Care sunt zilele libere pe care românii le vor avea în 2025

Lista alimentelor cu adaosul comercial plafonat timp de 3 luni

author avatar
Cezar Romaniuc
Jurnalist în mediul online cu peste 15 ani de vechime. De-a lungul timpului a lucrat în redacțiile Sport.ro, Sport Total FM, Evenimentul Zilei și Digi Sport.
Web design © 2024 Știrea ta