Rezultatele alegerilor prezidențiale, contestate la CCR! Două contestații în privința alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie au fost depuse la Curtea Constituțională. Constestațiile au fost depuse se către Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu.
Reamintim că în turul al doilea al prezidențialelor, din data de 8 decembrie, românii ar avea de ales între Elena Lasconi, președinte USR și independentul Călin Georgescu.
Rezultatele alegerilor prezidențiale, contestate la CCR!
”Cerere de anulare, alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024 Trimis catre repartizare Nu există 31/CONTEST/2024 Sebastian Constantin Popescu 2-Constitutia, republicata 2003. Cerere de anulare, alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024 Trimis catre repartizare Nu există 30/CONTEST/2024 Cristian Vasile Terheș 2-Constitutia, republicata 2003”, se arată în programarea CCR.
Ce prevede legea în privința contestării alegerilor:
”(1) Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
(2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.
3) Soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor.”.
Biroul Electoral Central a validat rezultatele
Biroul Electoral Central a prezentat, marţi, rezultatul final al votării pentru alegerea Preşedintelui României din data de 24 noiembrie 2024, urmare a înregistrării la Biroul Electoral Central a tuturor proceselor-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare.
Astfel, situaţia voturilor obţinute de candidaţi este următoarea:
1. CĂLIN GEORGESCU a obţinut 2.120.401 voturi valabil exprimate, reprezentând 22.94% din totalul voturilor valabil exprimate;
2. ELENA-VALERICA LASCONI a obţinut 1.772.500 voturi valabil exprimate, reprezentând 19.18% din totalul voturilor valabil exprimate;
3. ION-MARCEL CIOLACU a obţinut 1.769.760 voturi valabil exprimate, reprezentând 19.15% din totalul voturilor valabil exprimate;
4. GEORGE-NICOLAE SIMION a obţinut 1.281.325 voturi valabil exprimate, reprezentând 13.86% din totalul voturilor valabil exprimate;
Ilie Bolojan, președinte interimar PNL
Președintele Consiliului Județean Bihor a fost desemnat președinte interimar, iar cei patru prim-vicepreședinți care îl secondează sunt Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, europarlamentarul Dan Motreanu și Valeriu Iftime, președintele CJ Botoșani.
Adrian Veștea îi ia locul lui Lucian Bode în funcția de secretar general. Din vechea conducere, doar Dan Motreanu și-a păstrat postul, el deținând șefia PNL Giurgiu, singurul județ în care Nicolae Ciucă s-a clasat pe primul loc la alegerile prezidențiale. Noua conducere va asigura interimatul până la instalarea statutară a unor noi lideri în urma organizării unui congres.
CITIȚI ȘI:
Ilie Bolojan, președinte interimar PNL. Sprijin pentru Lasconi