„River Monsters” – serialul de pe Animal Planet cu cel mai bun sfârșit

„River Monsters” este emisiunea de succes de pe Animal Planet care l-a urmat pe aventurierul și pescarul extrem Jeremy Wade în căutarea celor mai rare și înfricoșătoare specii de pești de apă dulce existente pe întregul glob – nu creaturile CG din filme, ci speciile reale care au dat naștere legendelor.

În timp ce multe alte emisiuni de realitate bazate pe natură sunt evident puse în scenă, „River Monsters” a fost considerată una dintre cele mai autentice, în principal datorită pasiunii evidente a lui Wade și a cunoștințelor sale detaliate despre fiarele titulare care se ascundeau în râurile tulburi, lacurile și iazurile pe care le vizita.

Dar pentru o emisiune care părea a fi despre un om care merge să pescuiască, „River Monsters” a avut o istorie surprinzător de bogată și evenimentată pe parcursul celor nouă sezoane. Iată o privire asupra modului în care emisiunea a luat naștere, cum echipa de producție a reușit să o mențină în ciuda provocărilor naturii și câteva fapte interesante mai puțin cunoscute despre emisiunea de pescuit. Aceasta este adevărul necunoscut al „River Monsters”, notează prescu.ro.

River Monsters – Cum a început totul

Jeremy Wade obișnuia să facă asta doar pentru distracție Animal Planet Ceea ce a început ca un hobby din copilărie s-a transformat într-o pasiune de-a lungul vieții pentru Jeremy Wade. Vorbind cu Wanderlust, el a dezvăluit că a învățat să pescuiască de la un prieten și a început să pescuiască în cursurile de apă locale din orașul său rural din Anglia. Când hobby-ul a devenit prea popular în zonă, Wade a făcut o călătorie de trei luni în India – prima dintre numeroasele sale expediții internaționale de pescuit.

După acea călătorie, Wade a dorit să exploreze alte zone îndepărtate în căutarea peștilor, ceea ce l-a condus la o perioadă de trai simplu și de muncă la diferite locuri de muncă temporare până când a strâns suficient bani pentru următoarea sa călătorie. Wade a trecut chiar și printr-o aproape moarte din cauza malariei în timpul unei călătorii pe râul Congo, dar s-a întors în aceeași zonă de mai multe ori. În cele din urmă, a început să câștige puțin bani scriind pentru reviste de pescuit, dar scopul său principal în viață părea să fie doar să călătorească, să descopere și să pescuiască.

Un pește l-a ținut pe Jeremy Wade în priză timp de 25 de ani Animal Planet Jeremy Wade vorbește adesea despre una dintre prinderile sale preferate, peștele tigru Goliath, care este o specie de piranha gigant găsită doar în râul Congo și care poate cântări peste 100 de kilograme. Într-un interviu acordat The Telegraph, el a dezvăluit că a călătorit în regiune de trei ori într-un interval de șase ani – înainte de „River Monsters” – până când a prins „unul de dimensiuni medii”. Dar, desigur, asta nu a fost suficient pentru omul care și-a construit ulterior cariera prin prinderea celor mai mari și mai rare pești din lume.

River Monsters - serialul de pe Animal Planet cu cel mai bun sfârșit
Jeremy Wade

Care a fost cea mai mare si cea mai grea captură

Emisiunea s-a întors pe râul Congo în cel de-al doilea sezon, în ciuda admirației lui Wade că „călătoria acolo este foarte obositoare și potențial periculoasă”. Cu toate acestea, el a reușit să prindă unul de 78 de kilograme, pe care Wade l-a descris ca „peștele mare pe care îl urmăream de aproape 25 de ani”. Imaginile cu Wade ținând peștele tigru sunt ciudat poetice, prezentând zâmbetul lui luminos alături de propriile lui dinți ascuțiți ca niște cuțite.

Schimbările climatice au afectat emisiunea Suhaimi Abdullah/Getty Images Nivelurile de apă au afectat în mare măsură capacitatea lui Jeremy Wade de a găsi și prinde monștri ai adâncurilor – de fapt, există anumite perioade ale anului când peștii sunt atât de răspândiți din cauza inundațiilor mari încât, așa cum a declarat Wade pentru The Big Lead, „pot fi imposibili de găsit”. Aceasta se datorează în mod previzibil schimbărilor climatice, care, așa cum a spus Wade odată, au făcut ciclul anual al râurilor „imprevizibil” în ultimii ani (conform Metro). Desigur, creșterea temperaturilor globale are și alte efecte dăunătoare asupra vieții acvatice.

Probleme cu Planeta

Într-un interviu acordat The Guardian, Wade a spus: „A existat o scădere semnificativă a mărimilor peștilor în ultimii ani. Am fost martor la asta și am discutat cu oameni.”

El a spus că abordarea sa preferată de prindere și eliberare este „singura modalitate în care peștii de apă dulce au o șansă, la nivel mondial”. Având în vedere că Wade este un biolog dedicat, are sens că îi pasă atât de mult și de alte aspecte ale sănătății planetei.

Emisiunea a ajutat cercetarea științifică Animal Planet Un conservaționist și ecologist din fire, Wade a afirmat într-un AMA pe Reddit că una dintre misiunile sale cu „River Monsters” a fost educația științifică. „Și ceea ce este minunat acum este că avem platforma de a informa oamenii despre ceea ce trăiește în lacurile și râurile noastre, ceea ce… nu era deloc pe radarul oamenilor”, a spus Wade. „Și să avem grijă de râurile noastre este o preocupare destul de urgentă. Dar oamenii trebuie să știe despre existența acestor creaturi înainte de a începe să le pese de ele.”

În acest sens, Wade a declarat și pentru Metro că a „lucrat cu oameni de știință pentru a prinde rechini tauri în Africa de Sud și rechini tigru în Bahamas” astfel încât aceștia să poată fi etichetați și studiați. De asemenea, el a spus că a putut ajuta oamenii de știință să se apropie de peștii care sunt „sub o amenințare anume”, astfel încât să poată recolta probe și să colecteze mostre de ADN. Se pare că „River Monsters” nu este doar despre Wade obținând fotografii cu trofee alături de pești cu dinți feroce.

A reușit să prindă orice monstru marin

Wade a găsit toți monștrii lui Animal Planet Când a început „River Monsters”, ar fi fost greu de imaginat fenomenul în care s-a transformat rapid. Jeremy Wade a avut cu siguranță un număr bun de idei pentru episoade bazate pe cercetarea și studiul său, dar odată cu seria care a ajuns în cele din urmă la nouă sezoane, multe alte creaturi au fost adăugate pe listă. Mai târziu, emisiunea a intrat chiar și în ape mai senzaționale cu episoadele sale despre Chernobyl și Monstrul Loch Ness.

În loc să continue până când ratingurile scad sau lipsa de idei împinge emisiunea de pe ecran, Wade și echipa sa au decis să o oprească atunci când au simțit că au prins fiecare monstru de râu posibil. „Unele emisiuni pot continua la nesfârșit, dar subiectul nostru este finit”, a scris el într-un comunicat de presă care anunța sfârșitul seriei (via Mic). „Acum zece ani, aveam o listă în minte, care părea imposibil de ambționată la acea vreme, dar acum totul a fost bifat – și chiar mai mult.”

River Monsters: Ce preobleme a avut emisiunea

Emisiunea a fost criticată pentru demonizarea creaturilor Animal Planet În 2013, YouTuber și scriitorul de știință Kyle Hill a scris o scrisoare deschisă creatorilor „River Monsters” în Scientific American, exprimându-și îngrijorarea cu privire la ceea ce a văzut el ca emisiunea „preluând torța și furcile ca și cum aceste animale uimitoare ar fi într-adevăr abominații.” Argumentul lui Hill este că terminologia colorată folosită pentru a descrie animalele, precum „ucigaș, mâncător de oameni, asasini și mâncători de carne”, combinată cu reconstituirile grafice ale poveștilor atacurilor monstruoase, a contribuit la o percepție greșită care ar putea duce la temerea sau uciderea animalelor „în mare parte inofensive”.

„Dacă ajungi să scoți din ceața pseudoștiinței doar pentru a obține niște ratinguri bune, în timp ce demonizezi unele dintre cele mai uimitoare subiecte de biologie pe care le-am văzut vreodată la capătul unei linii de pescuit”, a spus Hill, „nu va dura mult timp până când singurele monștri de acolo vor fi noi.” Asta sună destul de dramatic, dar, în cinstea lui Hill, i-a acordat lui Wade recunoștință pentru că este „extrem de preocupat de binele acestor pești.”

Wade fără frică

Wade a răspuns lui Hill în revista Discover, recunoscând senzationalismul, dar spunând că acesta a fost pentru a ajuta emisiunea să ajungă la un „public larg și divers”. Referindu-se în mod specific la afirmațiile lui Hill despre stârnirea fricii, Wade a scris: „Așa că, deși programele au un tema fricii, este un mesaj pozitiv: în loc să te ascunzi de lucrul pe care îl temi sau să încerci să-l distrugi, lucrezi să-l înțelegi și, prin înțelegere, descoperi că poți trăi cu el.”

Singura temere reală a lui Wade este pe uscat Animal Planet De-a lungul vieții sale aventuroase, Jeremy Wade a contractat malarie, i s-a tras un pistol, și a fost interogat de autorități sub suspiciunea de spionaj – și toate acestea înainte ca „River Monsters” să înceapă. Începând cu emisiunea, el a fost mușcat, înțepat și lovit în piept de un arapaima de 80 de kilograme în Amazon, atât de tare încât inima i-a fost contuzionată. Într-un episod, membrii echipei au fost chiar loviți de un fulger – un eveniment surprins pe film.

Dar atunci când a fost întrebat de Wanderlust care este cea mai mare pericol în „urmărirea acestor pești mari”, Wade a avut un răspuns surprinzător. „Lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este traficul rutier”, a spus el. „Drumurile montane din India, de exemplu. Fără aderență pe pneuri, un șofer care crede că karma va decide soarta sa, nu starea vehiculului său”. Din partea omului care și-a atașat voluntar o lamprey sânge-sugătoare de gâtul său, are sens ca spaima personală a lui Wade să nu fie legată de apă. Cu toate acestea, având în vedere toate lucrurile periculoase pe care le-a făcut profesional, poate ar trebui să aibă un pic mai multă încredere în oamenii din spatele volanului.

Care a fost cea mai dezgustătoare experientă

Un pește a stârnit dezgustul total al lui Jeremy Wade Animal Planet În timpul sesiunii sale de întrebări și răspunsuri pe Reddit, Jeremy Wade a dezvăluit (cu puțină incredibilitate) că cel mai deranjat este de Candiru Asu – și nu de cel care a fost cunoscut pentru a „penetra uretra unui om” și poate fi îndepărtat doar printr-o intervenție chirurgicală. Este din aceeași familie, dar un pic mai mare – Wade estimează „cam de dimensiunea unui deget.”

Descriindu-l ca pe un „pește de pradă în Amazon” care „face mușcături circulare în carne”, Wade a scris: „Este doar foarte dezgustător să-l manipulezi. Este foarte vâscos și mișunător și arată înspăimântător. Au ochi mici luminoși.” Nu-i deranjează să prindă piranha care mănâncă carne sau peștele-cuțit de apă dulce a cărui gură arată efectiv ca un tăietor de gard viu, dar este total deranjat de un lucru mic cu ochi beți. Având în vedere că a văzut și atins atât de multe creaturi diferite, este dificil de prezis ce îl sperie cu adevărat pe Wade.

Cum s-a creat emisiunea

„River Monsters” a început cu un documentar Animal Planet După cum am menționat anterior, Jeremy Wade nu căuta în mod specific să aibă o emisiune TV când a început să documenteze expedițiile sale de pescuit la nivel mondial; el era pur și simplu un biolog cu o pasiune pentru conservare și educație. Abia după ce un producător a văzut o fotografie într-un ziar cu Wade ținând un pește uriaș din Amazon că a avut prima sa șansă – un documentar din 2002 numit „Jungle Hooks”, care l-a adus înapoi în Amazon și l-a ajutat să prindă un arapaima de 200 de kilograme.

„Jungle Hooks” a surprins și prăbușirea dramatică a avionului în care se afla Wade și echipa sa, după ce avionul lor cu un singur motor s-a prăbușit în pădurile tropicale. Câțiva ani mai târziu, Wade a primit undă verde pentru un serial limitat bazat pe „Jungle Hooks”, care a dus la o călătorie în India și la prinderea unui goonch de 60 de kilograme, ceea ce a atras în cele din urmă atenția Animal Planet. Restul este istorie.

Care a fost cea mai mare rană

Un cameraman a refuzat să filmeze una dintre rănile lui Wade Animal Planet „River Monsters” este cunoscută pentru reconstituirile sale dramatice ale presupuselor întâlniri înspăimântătoare și uneori mortale pe care oamenii le-au avut cu uriași ai apelor dulci. Parte din dramatismul emisiunii constă în faptul că Jeremy Wade și echipa sa ar putea fi grav răniți sau chiar uciși în urmărirea prăzii lor, motiv pentru care Wade a fost atât de surprins în primul sezon când un cameraman a refuzat să filmeze o rană pe care a suferit-o în timpul producției.

Într-un interviu acordat TV and City, Wade a spus că una dintre „cele mai dramatice răni” ale sale nu a fost niciodată înregistrată pentru că cameramanul a luat-o atât de în serios. „Aveam sânge real, făceam un program despre rechini tauri”, își amintea el, „și el spunea pur și simplu «nu ești în fire, trebuie să te ducem la spital».” Cu sinceritate față de cameraman, rana lui Wade a fost rezultatul prinderii mâinii sale „în ușa unui vehicul”, așa că nu sună exact legată de pescuit. Cu toate acestea, emisiunea a folosit ulterior o funcție „preroll” de cinci până la șapte secunde pe camere, care le-a permis să recupereze acele momente înainte ca butonul de înregistrare să fie apăsat. Wade poate fi un pescar expert, dar a învățat și câte ceva despre realizarea de televiziune captivantă pe parcursul călătoriei sale.

Ce spun fanii

Mulți dintre telespectatorii emisiunii erau femei Suhaimi Abdullah/Getty Images Este ușor să presupui că publicul care urmărește emisiuni de pescuit precum „River Monsters” ar fi în principal de sex masculin. Cu toate acestea, acest lucru nu este atât de exact pe cât s-ar putea crede în cazul emisiunii Animal Planet. Conform unui raport din Chicago Sun-Times din 2012, 40% dintre telespectatorii emisiunii erau femei.

Cu toate că acest procent ar putea părea surprinzător la început, nu ar trebui să fie neapărat un șoc. Datele mai moderne arată că aproape 40% dintre participanții la pescuit din SUA sunt femei (conform Statista). Wade a făcut, de asemenea, o treabă fabuloasă ca gazdă a „River Monsters”, creând o atmosferă care a fost larg accesibilă pentru oricine este interesat de biotopele de apă dulce, de pescuit sau de a învăța mai multe despre creaturile care populează aceste medii. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că emisiunea a atras un public divers.

A fost periculos?

Echipa lui Wade a fost subiectul atacurilor de animale sălbatice Animal Planet În timpul producției „River Monsters”, echipa de filmare a lui Jeremy Wade a experimentat câteva întâlniri neașteptate cu animalele sălbatice. Într-un interviu cu The Big Lead, Wade a relatat o întâmplare când un caiman a încercat să atace echipa de filmare în timp ce lucrau pe râul Paraguay. Caimanul a sărit în barca lor și s-a agățat de bord, iar Wade a trebuit să-l alunge cu un bețe lungi.

Într-o altă situație, un membru al echipei de filmare a fost lovit de un fulger în timpul unei filmări. Wade a scris mai târziu despre această întâmplare în cartea sa, „River Monsters: True Stories of the Ones that Didn’t Get Away”. În ciuda acestor pericole neașteptate, echipa și-a continuat misiunea de a aduce imagini spectaculoase și captivante pentru telespectatori.

Mai târziu, emisiunea a abordat subiecte mai senzaționale cu episoadele sale despre Cernobîl și Monstrul Loch Ness. În loc să continue până când ratingurile scad sau lipsa de idei împinge emisiunea de pe ecran, Wade și echipa sa au decis să o oprească atunci când au simțit că au prins fiecare monstru de râu posibil.

CITEȘTE ȘI ROMÂNCA ANCA STUPARU, MEDIC LA NEW YORK, NOMINALIZATĂ PENTRU “GALA EXCELENȚEI ROMÂNEȘTI”

Web design © 2024 Știrea ta