Magnus Cort

Turul Italiei 2023: Magnus Cort câștigă etapa a 10-a, la primul său succes în Giro

Danezul Magnus Cort (30 de ani) a reusit să-și adjudece etapa a 10-a din Turul Italiei, desfășurată marți, devansându-i la sprint pe Derek Gee și Alessandro de Marchi, după 196 de kilometri, pe ploaie.

Turul Italiei a revenit după o zi de pauză cu runda a 10-a, care a început în Scandiano și s-a terminat în Viareggio. Prima parte a zilei a fost una marcată de o cățărare foarte lungă – Passo delle Radici (33,7 km cu pantă medie de 2,5%), în timp ce în a doua parte profilul era mai „blând”, cu două scurte urcări, o coborâre lungă și un final pe plat.

Evadarea zilei s-a format inițial din patru cicliști: Alessandro De Marchi, Magnus Cort, Derek Gee și Davide Bais. Avansul maxim față de pluton a fost undeva la puțin peste 4 minute și jumătate. Ulterior, Bais a rămas în urmă din evadare pe finalul cățărării Passo delle Radici. Pe coborâre au atacat, printre alții, Caruso, Jonathan Milan sau Pavel Sivakov, dar au fost ajunși de plutonm care părea să fie în control, ajungând la mai puțin de un minut în urma evadaților.

Totuși, echipele sprinterilor nu au reușit să îi ajungă pe Gee, Cort și De Marchi și între cei trei s-a dat lupta pentru victorie. Primul care a trecut linia de sosire a fost Cort, urmat de Gee și De Marchi, în vreme ce plutonul a sosit cu o întârziere de 51 de secunde.

Astfel, după cele două etape din Turul Franței și cele șase din Turul Spaniei, Cort a devenit al 105-lea rutier din istorie care se poate lăuda cu victorii de etapă în toate cele 3 Mari Tururi. Mai mult, in aceasta ediție, danezul a adus a doua victorie a echipei sale, EF – Education, după cea obținută de Ben Healy, tot din evadare.

După acest rezultat, Geraint Thomas rămâne lider la general, cotat de Superbet cu 4.50 pentru câștigarea trofeului, la numai două secunde distanță de Primoz Roglic, cota 1.80, și 3 față de coechipierul său de la Ineos, Tao Geogheghan Hart, cotat cu 3.00 pentru victoria finală.

Thomas a preluat tricoul roz de lider după ce favoritul de dinaintea cursei, Remco Evenepoel, a fost nevoit să se retragă după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19 la finalul etapei a 9-a.

Web design © 2024 Știrea ta