100 de șoferi români și-au cumpărat permise de conducere din Congo

Cel puțin 100 de șoferi români fără nicio pregătire, unii chiar analfabeți, și-au cumpărat permise de conducere din RD Congo, după care le-au preschimbat cu cele românești.

Potrivit autorităților, citate de StirileProtv, afacerea de sute de mii de euro a fost pusă la cale de o grupare de crimă organizată, sprijinită inclusiv de funcționari și diplomați din această țară africană.

Românii au plătit între 2019 și 2020 între 2000 și 5000 de euro pentru un permis de conducere congolez.

O grupare de crimă organizată formată din interlopi români și congolezi se ocupă de colectarea actelor necesare: fotografii, cerere, specimen de semnătură.

Apoi funcționari congolezi mituiți cu câte 1000 de euro eliberau permisele fără ca posesorii să urmeze cursuri de legislație și condus. Potrivit autorităților, unii dintre cumpărători nu știu să scrie și să citească.

100 de șoferi români și-au cumpărat permisele de conducere din Congo

Mulți dintre clienții acestei grupări susțin că ar fi dat proba practică pe stradă, chiar în fața sediului Ambasadei Republicii Democratice Congo de la București.

100 de șoferi români și-au cumpărat permise de conducere din Congo

Pe fir au intrat însă ofițerii de la Combaterea crimei organizate din Ploiești, care au făcut într-o singură zi peste 60 de percheziții și au pus mâna pe dovezi, altele decât interceptări ale convorbirilor telefonice și filaje.

Mai ales că aproape toți posesorii de permise congoleze ar fi păcălit mai departe autoritățile române sa le dea la schimb documente românești.

Procurorii DIICOT susțin că au strâns suficiente dovezi care arată că în această afacere au fost implicați și diplomați ai Ambasadei Republicii Congo, dar pentru că se bucură de imunitate diplomatică nu au putut fi puși sub acuzare.

În schimb, o româncă, secretară în Ambasadă, este acuzată că ar fi emis fraudulos adeverințe de autenticitate pentru zecile de permise obținute în Congo, dar și că ar fi mințit autoritățile române atunci când apăreau suspiciuni de fals.

DIICOT i-a trimis în judecată, în zece dosare, atât pe membrii grupării de crimă organizată, cât și pe clienții lor. Unii au semnat deja acorduri de recunoaștere a vinovației.

O singură inculpată a primit până acum o pedeapsă cu executare de trei ani și opt luni – și 13.500 de lei amendă penală.

Instanțele au anulat până acum câteva zeci de permise congoleze, dar și pe cele preschimbate.

CITESTE SI După 7 ani, turnul SkyTower organizează SKYRUN 2023

Web design © 2024 Știrea ta