SUA comemorează 22 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001

SUA privesc în urmă la oroarea şi moştenirea lăsată de atacurile de la 11 septembrie 2001, iar cetatenii americani s-au adunat, luni, la memoriale, la unităţi de pompieri, la primării şi în alte locuri pentru a comemora 22 de ani de la cel mai sângeros atac terorist, relatează Associated Press, citat de news.ro.

Atacurile cu avioane deturnate au făcut aproape 3.000 de victime şi au remodelat politica externă americană şi temerile interne.

Comemorările au loc pretutindeni, începând de la locurile atacurilor – la World Trade Center din New York, Pentagon şi Shanksville, în Pennsylvania – până în Alaska şi nu numai.

Preşedintele Joe Bidenva fi primul preşedinte care va comemora 11 septembrie în Alaska sau oriunde în vestul SUA. El şi predecesorii săi au mers până acum la unul sau altul dintre locurile atacurilor, în majoritatea anilor, deşi republicanul George W. Bush şi democratul Barack Obama au marcat fiecare aniversarea şi pe peluza Casei Albe.

SUA comemorează 22 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001
SUA comemorează 22 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001

La Ground Zero, în New York, vicepreşedinta Kamala Harris urmează să se alăture ceremoniei din piaţa Memorialului şi a Muzeului Naţional 11 septembrie. Evenimentul nu va cuprinde însă discursuri din partea unor personalităţi politice, ci oferă în schimb podiumul rudelor victimelor pentru o citire de câteva ore a numelor celor decedaţi.

SUA comemorează 22 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001

În acea zi de 11 septembrie „am fost o singură ţară, o singură naţiune, un singur popor, aşa cum ar trebui să fie. Acesta a fost sentimentul – că toată lumea s-a unit şi a făcut tot ce a putut, acolo unde a fost posibil, pentru a încerca să ajute”, a declarat Eddie Ferguson, şeful pompierilor-salvatori din comitatul Goochland din Virginia.

Este un loc care se află la mai mult de 160 de kilometri de Pentagon şi de peste trei ori mai departe de New York. Dar un memorial local, făcut din oţelul turnurilor gemene distruse ale World Trade Center, reaminteşte de acest sentiment de comuniune. Comitatul predominant rural, cu 25.000 de locuitori, organizează nu doar una, ci două comemorări aniversare: o slujbă de dimineaţă dedicată primilor salvatori care au intervenit şi o ceremonie, seara, în onoarea tuturor victimelor.

Alte comunităţi din întreaga ţară aduc un omagiu prin momente de reculegere, clopote, priveghi la lumina lumânărilor şi alte activităţi. În Columbus, Indiana, dispecerii de la 911 transmit un mesaj de comemorare către radiourile poliţiei, pompierilor şi unităţilor de urgenţă din întregul oraş de 50.000 de locuitori, care organizează, de asemenea, o ceremonie publică de comemorare.

Cercetaşii şi cercetaşele vor ridica şi coborî drapelul la o comemorare în Fenton, Missouri, unde un „Memorial al eroilor” include o bucată de oţel din World Trade Center şi o placă în onoarea uneia dintre victimele de la 11 septembrie 2001, Jessica Leigh Sachs. Unele dintre rudele ei locuiesc în suburbia din St. Louis cu 4.000 de locuitori.

Comitatul Monmouth din New Jersey, de unde erau unele dintre victimele atentatelor, a declarat 11 septembrie zi liberă în acest an, pentru ca oamenii să poată participa la comemorări.

Ca un alt mod de a marca aniversarea, mulţi americani fac luni muncă voluntară.

În Pennsylvania, unde unul dintre avioanele deturnate s-a prăbuşit după ce pasagerii au încercat să ia cu asalt cabina de pilotaj ocupată de terorişti, este programată o comemorare şi o depunere de coroane la Memorialul Naţional al Zborului 93 din Stoystown. Soţul vicepreşedintei Harris, Doug Emhoff, este aşteptat să participe la ceremonie.

Site-ul memorial va oferi şi un nou videoclip educaţional, un tur virtual şi alte materiale pentru profesori, care vor putea fi folosite în sălile de clasă. Educatori şi un total de peste 10.000 de elevi s-au înregistrat pentru a avea acces la programul gratuit „Ziua naţională a învăţării”, care va fi disponibil până în toamnă, spun organizatorii.

„Trebuie să transmitem mesajul către generaţia următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al memorialului, Katherine Hostetler, ranger al Serviciului Parcurilor Naţionale.

CITEȘTE ȘI FAKE NEWS RUSESC DEMONTAT DE MAPN

Web design © 2024 Știrea ta