Alegeri prezidențiale în Rep. Moldova + referendum UE 2024. Duminică, 20 octombrie 2024, cetățenii din Republica Moldova cu drept de vot au fost chemați la urne pentru a-și alege președintele, dar și pentru a defini viitorul european al țării.
Odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în Republica Moldova a fost organizat și un referendum de schimbare a constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană.
Alegeri prezidențiale în Rep. Moldova + referendum UE 2024
UPDATE. La ora 21.00, urnele s-au închis în Republica Moldova, dar votul continuă în diaspora, inclusiv la București, unde la secțiile de votare sunt cozi mari.
Potrivit datelor de pe pagina Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 21:00, peste 51,40% dintre alegătorii înscriși în listele electorale și-au exprimat opțiunea de vot la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, echivalentul a circa 1,5 de milioane de oameni.
UPDATE. Până la ora 19.45, 50% dintre alegătorii înscriși în listele electorale și-au exprimat opțiunea de vot la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, echivalentul a circa 1,49 de milioane de oameni, anunță Hotnews.
Datele Comisiei Electorale Centrale arată că 54,75% dintre votanți sunt femei, iar 45,25% sunt bărbați. În Chișinău au votat aproape 52% dintre alegători, iar în diasporă, cifra votanților a depășit 200 de mii.
Prezența la vot, atât în țară cât și în diasporă este mai bună decât în turul I al alegerilor prezidențiale din 2020. Atunci, în primul tur de scrutin au participat 48,76%, iar în diasporă au fost la vot circa 150.000 persoane.
Până la ora 19.30 în regiunea transnistreană au votat 15,5 mii de persoane, iar în Găgăuzia au fost la vot 60,5 mii de oameni.
Alegeri prezidențiale în Rep. Moldova + referendum UE 2024
UPDATE. Pragul minim necesar pentru validarea referendumului constituțional privind aderarea la UE a fost atins. Acum rămâne de văzut cum anume au votat alegătorii. Sondajele de dinainte de vot sugerau că majoritatea moldovenilor susțin aderarea la UE și vor vota „Da”.
Ce anume înseamnă asta?
„Efectul imediat al acestui referendum, dacă reușește, este să introducem în Constituție o prevedere privind aderarea la UE, care setează obiectivul acestui scop și obiectiv de țară și în baza lui să accelerăm și să simplificăm implementarea acquis-ului comunitar în Moldova”, a explicat pentru HotNews fostul ministru de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu.
„Deci este un exercițiu foarte important și care va seta cadrul constituțional pentru toate guvernările din Republica Moldova până cel puțin la momentul aderării la UE”, a subliniat el.
UPDATE. Președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, și-a exercitat dreptul la vot. La ieșirea din secția de votare, Maia Sandu a făcut un apel către moldoveni să iasă la vot și să voteze atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendum.
„Vreau să fac un apel un către cetățeni. Dragi cetățeni, ieșiți la vot. În această duminică luăm două decizii importante pentru țara noastră. Luați două buletine de vot. Votul nostru de la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte. Dragi cetățeni din diaspora, ieșiți la vot pentru ca cei de acasă să poată trăi în pace”, a transmis Maia Sandu.
„Am votat pentru că moldovenii trebuie să își determine soarta, nu alții, nu banii murdari, nu minciunile, ci voința poporului. Eu am votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace și libertate, pentru ca Moldova să-și construiască viitorul pe care îl dorește și pe care îl merită. Ieșiți la vot”, a declarat Maia Sandu.
Alegeri prezidențiale în Rep. Moldova + referendum UE 2024
Votarea pe teritoriul țării se desfășoară în 1 988 de secții de votare, inclusiv în 30 de secții pentru locuitorii domiciliați în stânga Nistrului, și 231 de secții deschise în 37 de state pentru cetățenii aflați în străinătate.
Alegătorii votează cu două buletine: unul pentru alegerea președintelui Republicii Moldova, dintre cei 11 candidați, și un buletin pentru participarea la referendum. La referendumul republican au fost înregistrați 15 participanți: 13 formațiuni politice susțin opțiunea “DA” și două – opțiunea “NU”.
Cetățenii pot vota cu buletinul de identitate sau pașaportul, inclusiv dacă acesta a expirat. Locuitorii din stânga Nistrului pot vota însă doar cu buletinul de identitate sau buletinul de identitate provizoriu.
Pentru validarea ambelor scrutine cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale trebuie să participe la vot.
Astfel, cetățenii cu drept de vot care s-au prezentat la urne au răspuns la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
În ciuda faptului că aceste alegeri sunt extrem de importante și asta pentru că de ele depinde viitorul țării, în Republica Moldova nu va fi organizat niciun Exit-Poll, acel sondaj electoral care este efectuat la scurt timp după ce alegătorii au părăsit secțiile de votare.
Alegeri prezidențiale în Rep. Moldova + referendum UE 2024. Când se anunță rezultatele parțiale
La alegerile prezidențiale din acest an, 11 candidați s-au înscris în cursa pentru președinția Republicii Moldova. Primele rezultate parțiale ale votului din peste 50% din secțiile de votare ar urma să fie anunțate duminică seară, după ora 22:00.
Reprezentanții CEC au anunțat că luni, 21 octombrie, vor susține un briefing de presă în care vor prezenta rezultatele preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru aderarea la UE.