AlphaGeometry - ultima inovație în AI de la Google

Sursa foto – Deepmind

AlphaGeometry – ultima inovație în AI de la Google

AlphaGeometry – ultima inovație în AI de la Google – este un sistem care poate rezolva la fel de multe probleme de geometrie ca și medaliatul cu aur de la Olimpiada Internațională de Matematică, potrivit platformei TechCrunch.

AlphaGeometry – ultima inovație în AI de la Google

AlphaGeometry, lansat de DeepMind – laboratorul de cercetare și dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale al Google –  rezolvă 25 de probleme de geometrie de la olimpiadă în limita de timp standard, depășind limita de 10 probleme ale versiunii sale anterioare. „Rezolvarea problemelor de geometrie la nivel de olimpiadă este o etapă importantă în dezvoltarea raționamentului matematic profund pe calea către sisteme de inteligență artificială mai avansate și mai generale”, au scris Trieu Trinh și Thang Luong, cercetători în domeniul inteligenței artificiale de la Google, într-o postare pe blog.

AlphaGeometry - ultima inovație în AI de la Google

DeepMind a folosit un sistem asemănător cu ChatGPT

DeepMind afirmă că demonstrarea teoremelor matematice sau explicarea logică a motivelor pentru care o teoremă (de exemplu, teorema lui Pitagora) este adevărată, necesită atât raționament, cât și capacitatea de a alege dintr-o serie de pași posibili către o soluție.

„Demonstrarea faptului că o anumită conjectură este adevărată sau falsă întinde capacitățile chiar și ale celor mai avansate sisteme de inteligență artificială din prezent”, se arată în materialele de presă ale DeepMind, transmise către TechCrunch.

În proiectarea AlphaGeometry, laboratorul a asociat un model de „limbaj neuronal”, un model arhitectural asemănător cu ChatGPT, cu un „motor de deducție simbolică”, un motor care utilizează reguli, cum sunt cele matematice, pentru a deduce soluții la probleme.

AlphaGeometry poate rezolva probleme de geometrie la nivelul unui olimpic internațional medaliat cu aur

În final, laboratorul a antrenat AlphaGeometry de la zero și l-a evaluat pe probleme de geometrie de la olimpiadă. Problemele de geometrie de la olimpiade se bazează pe diagrame care necesită adăugarea de „construcții” înainte de a putea fi rezolvate, cum ar fi puncte, linii sau cercuri.

„Cu atât de multe exemple despre modul în care aceste construcții au dus la demonstrații, modelul lingvistic al AlphaGeometry este capabil să facă sugestii bune pentru noi construcții atunci când sunt prezentate probleme de geometrie de la olimpiadă”, scriu cercetătorii.

„Obiectivul nostru pe termen lung rămâne acela de a construi sisteme de inteligență artificială care pot generaliza în toate domeniile matematice, dezvoltând rezolvarea sofisticată a problemelor și raționamentul de care vor depinde sistemele de inteligență artificială generală, extinzând în același timp frontierele cunoașterii umane”, mai notează în prestigioasa revistă Nature dezvoltatorii aplicației.

CITEȘTE ȘI MICROSOFT INTRODUCE UN NOU BUTON PE TASTATURI. VIDEO CU PREZENTAREA

Web design © 2024 Știrea ta