Într-un peisaj de poveste și într-o zi de mare sărbătoare (Biserica Ortodoxă a prăznuit Adormirea Sfintei Ana) mănăstirea „Sfânta Ana” din Giurgiuveni (jud. Vâlcea), ctitorită de inginerul George Știrbei, urmaș al familiei Știrbei, și-a serbat hramul.
Un început de septembrie, în care verdele încă plin, amintește de cea mai călduroasă vară. Un peisaj completat de toată suflarea locului care s-a adunat să cinstească această zi creștină. De la copii, oamenii satului până la preoți și învățător, toți pășesc – într-o combinație de smerenie și de bucurie, după o rânduială nescrisă, știută doar de ei – pe poarta bisericii Sfânta Ana.
Biserica ctitorită de urmașul FAMILIEI ȘTIRBEI și-a serbat hramul
În timp ce slujba răsună în întreaga curte, fiecare dintre cei prezenți își știu rostul și locul. Completează perfect povestea. Una despre pioșenie, lumină, credință, speranță. Căci, vorba aceea, dar din dar se face Rai. Lumânările aprinse de credincioși amintesc în fiecare secundă că flacăra speranței nu se pierde niciodată. Dincolo de vreme și de vremuri.
George Știrbei: „Vă promit că, dacă Dumnezeu ne ține în viață, vom face evenimente din ce în ce mai frumoase la acest sfânt lăcaș bisericesc”
George Știrbei este omul care a trăit din plin visul american, find stabilit în SUA de câteva decenii, dar care nu a renunțat niciodată la visul românesc, din care “se înfruptă” de fiecare dată când ajunge pe meleagurile natale.
Mănăstirea Sfânta Ana se află la un km distanță de la Șoseaua Curtea de Argeș – Rm.Vâlcea, între satele Burluși- Piatra ale comunei Ciofrângeni, județul Argeș.
“Este situată într-un peisaj mirific în punctul “Livezi” al satului Giurgiuveni și este ridicată pe locurile natale ale familiei Știrbei. Este ctitorită de mine, împreună cu soția mea Paula-Știrbei și cu băiatul Radu-Florin Știrbei. Mănăstirea este dedicată părinților mei, Florea și Elisabeta Știrbei și este închinată Sfintei Ana – mama Fecioarei Maria.
Mănăstirea este ridicată din temelii de noi cei trei ctitori și prin contribuția făcută la donația părții lor de teren a fraților Ion (Ionel, Nelu, Știrbei) a surorii Elena (Nuți) Știrbei, a nepotului – băiatul fratelui Florea Știrbei, Dan Ovidiu Știrbei.
Construcția bisericii – precum și a Casei Chiliilor, laolaltă cu cea a Casei Memoriale Știrbei – a început în luna august 2020, fiind dată în folosință la data de 14 mai 2023, atunci când a avut loc prima slujbă arhierească. Evident, mai sunt multe lucrări de realizat acolo.Noua zidire pe care am ridicat-o acum este pentru mântuirea sufletelor noastre și ale părinților noștri, a urmașilor noștri, din veac în veac”, povestește inginerul George Știrbei.
“Ne-am dorit și ne-am rugat ca acest prim Hram să fie istoric și vă promit că, dacă Dumnezeu ne ține în viață vom face evenimente din ce în ce mai frumoase la acest sfânt lăcaș bisericesc, de cultură și de istorie, care este Mănăstirea Sf.Ana din satul Giurgiuveni”, a mai mărturisit ctitorul bisericii Sfânta Ana din Giurgiuveni.
Eroii din Giurgiuveni căzuți la datorie în cele două războaie mondiale, au fost comemorați
Un moment emoționant în cadrul acestui eveniment a fost procesiunea religioasă, însoțită de aducerea a trei săculeți de pământ de pe locurile unde au avut loc luptele din Primul Război Mondial, în memoria eroilor din fosta comună Giurgiuveni, în prezent satul Giurgiuveni.
Eșantioanele de pământ, simbolizând locurile unde au luptat eroii, au fost colectate cu grijă de către preoți și autorități locale din localitățile respective, fiind ulterior certificate și depuse în cadrul acestei ceremonii religioase într-o urnă funerară, care a fost plasată în incinta mănăstirii.
Colectarea eșantioanelor s-a realizat prin eforturile autorităților locale din comunele Șelimbăr, județul Sibiu, Câineni, județul Vâlcea, și comuna Bran, județul Brașov, de pe teritoriile unde s-au purtat acțiuni de luptă în timpul Primului Război Mondial și unde acești eroi s-au sacrificat în apărarea țării.
În timpul evenimentului, George Știrbei a rostit numele a 35 de eroi din comuna lor care și-au sacrificat viețile pe câmpul de luptă.
Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți și binecuvântată de maica stareță Nectaria
„Vă mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru participarea la acest eveniment. Adresez mulțumiri prietenilor de-o viață, colaboratorilor, vecinilor, scriitorilor și foștilor militari, dintre care mulți sunt personalități de seamă prezenți astăzi. Această prezență mă umple de umilință și recunoștință față de voi.
Nu în ultimul rând, aș dori să exprim recunoștința mea față de maica stareță Nectaria pentru eforturile depuse. Vă port pe toți în rugăciunile mele, iar prezența voastră aici mă umple de mândrie pentru satul în care m-am născut”, a subliniat George Știrbei.
Programul artistic de excepție, susținut de elevii conduși de învățătorul Gelu Cazacu
Voce, talent, tinerețe, bucurie, speranță. Un alt moment cu adevărat emoționat a fost programul artistic de excepție, susținut de elevii conduși de învățătorul Gelu Cazacu.
Mesajul tinerilor locului, transmis prin intermediul cântecelor patriotice, a fost acela de a ne iubi și respecta țara, dar și de a acorda locul și cinstea cuvenite valorilor pământului românesc.
Poezie dedicată lui George Știrbei de poetul Constantin Mosor
Copacul s-a întors la rădăcină!
Copacul s-a întors la rădăcina
Lungă de-aici până peste oceane!
Cu sufletul se-nchină, iar Lumina
Coboară din bătrânele icoane!
Avea aici o casă bătrânească,
Scundă, cum se făcea în vremea veche.
Părinții, Dumnezeu să-i odihnească,
Cerului, nu-i cântau după ureche!
Căsuța „coperită” cu șindrilă,
Era cândva și jertfă și altare,
Dar, nu-i așa?, decât să-i plângi de milă,
Nu tocmai pentru fală sau onoare,
Te-ntorci unde te trage rădăcina,
Locul copilăriei de poveste,
Iar Dumnezeu îți scapără Lumina
Din care tot Lumină lăstărește!
Nu e ușor să te întorci acasă,
Să îți hrănești strămoșii cu iubire,
Să te așezi cu Îngerii la masă,
Apoi să le zidești o mânăstire!