Comunicat ANAD, după suspendarea primită de Halep + reacția ITIA

Simona Halep a fost suspendată din tenis pentru 4 ani, iar ANAD a emis un comunicat privind decia luată de Tribunalului independent Sport Resolutions.

Anunțul suspendarii a venit de la ITIA (Agentia Internationala de Integritate a Tenisului), în după-amiază zilei de marți, iar decizia nu este definitivă. Dubla campioană de Grand Slam poate face apel la TAS în termen de 21 de zile.

Comunicat ANAD, după suspendarea primită de Halep
Comunicat ANAD, după suspendarea primită de Halep

Comunicat ANAD, după suspendarea primită de Halep: „Am participat la audieri”

„În conformitate cu art. 8.5.2 din Programul anti-doping din tenis (engl. TADP – https://www.itia.tennis/tadp/rules/), Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a primit decizia motivată cu privire la cazul sportivei Simona Halep.

ANAD este instituția publică din România responsabilă cu implementarea reglementărilor și politicilor anti-doping la nivel național, atât în sportul de performanță, cât și la nivelul sportului recreativ practicat în mod organizat.

ANAD a participat la audieri în procesul de gestionare a cazului Simonei Halep în calitate de observator, fără a avea dreptul la a se implica în administrarea probatoriului și luarea deciziei.

În decizia făcută publică astăzi, tribunalul Sport Resolutions a reținut cele două abateri de care a fost acuzată Simona Halep și anume: prezența în proba de urină și utilizarea substanței Roxadustat, precum și utilizarea unei substanțe sau metode interzise pe parcursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe biologice de sânge oferite de sportivă ca parte a programului pașaportul biologic.

Conform art 10.9.4.1 din TADP, acuzațiile formulate de ITIA, așa cum au fost menționate  anterior, au fost gestionate împreună ca fiind o singură abatere, motiv pentru care Tribunalul a impus o sancțiune de 4 ani de suspendare din activitatea sportivă.

Decizia poate fi contestată exclusiv la CAS, conform prevederilor art. 13 din TADP.

Având în vedere că România este țară semnatară a Codului Mondial Anti-Doping https://anad.gov.ro/web/images/home-page-boxes/codul-mondial-anti-doping-2021.pdf, ANAD va respecta prevederile din Cod incluse mai jos:

Art. 15.1 din Codul Mondial Anti-Doping – Caracterul automat obligatoriu al deciziilor luate de organizaţiile antidoping semnatare

15.1.1 O decizie privind încălcarea reglementărilor anti-doping dispusă de o organizaţie anti-doping semnatară, un organism de apel (Articolul 13.2.2) sau CAS va deveni automat obligatorie, după notificarea părţilor, nu doar pentru părţile care iau parte la procedură, dar şi pentru orice semnatar din orice sport…, se arată în comunicatul ANAD.

Explicația șefului ITIA după suspendarea primită de Simona Halep

Karen Moorhouse, directorul executiv al ITIA, a oferit o primă reacție după ce forul pe care-l conduce a decis suspendarea Simonei Halep pe o durată de patru ani, în cel mai de răsunet caz de dopaj al ultimilor ani.

„După un proces riguros și complex, salutăm decizia tribunalului independent. Numărul de dovezi trimise tribunalului, legate atât de roxadustat, cât și de pașaportul biologic, au fost substanțiale.

ITIA a urmat procedura obișnuită, așa cum ar fi făcut cu orice alt sportiv, în concordanță cu Regulamentul Global Anti-Doping, pentru a îndeplini scopul și responsabilitatea noastră, aceea de a menține principiul de competiție corectă.

În cadrul hotărârii scrise, juriul a admis că s-a urmat procedura corectă. Înțelegem interesul public semnificativ în astfel de cazuri și vrem să rămânem cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp utill”, a transmis Karen Moorhouse.

CITEȘTE ȘI TEMPESTINI, PAS DECISIV SPRE UN NOU TITLU, DUPĂ SUCCESUL DE LA IAȘI

Web design © 2024 Știrea ta