Simona Halep, suspendată pentru 4 ani din tenis pentru dopaj . Reacția sportivei

Simona Halep a primit, marți, din partea Tribunalului independent Sport Resolutions, o suspendare de 4 ani, ca urmare a testului pozitiv cu Roxadustat de la US Open 2022.

Astfel, singura cale de atac pe care fosta lideră WTA o mai are este Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, în termen de 21 de zile.

Dacă suspendarea va rămâne în picioare, putem vorbi de finalul carierei (Halep va împlini 32 de ani pe 27 septembrie).

Tribunalul independent Sport Resolutions a menţionat că a primit aproximativ 8.000 de pagini de material ştiinţific din partea jucătoarei şi a ITIA.

Simona Halep, suspendată pentru 4 ani din tenis pentru dopaj
Simona Halep, suspendată pentru 4 ani din tenis pentru dopaj

Cum justifică ITIA suspendarea de 4 ani primită de Simona Halep

„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic advers (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat, la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină, în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep.

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep, recoltată la 29 august 2022, la US Open. Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP.

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia „dopajul probabil” a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel„, se precizează în comunicatul ITIA, citat de Eurosport.

Simona Halep se declară „șocată și dezamăgită”

Jucătoarea de 31 de ani se declară „șocată și dezamăgită” de această decizie și anunță că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

„Astăzi, un tribunal din cadrul Programului Antidoping pentru Tenis a anunțat o decizie provizorie în cazul meu”, a declarat Halep. „Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, cu bună știință sau intenționat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia lor de suspendare pentru patru ani.
Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am comis ambele acuzații aduse de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) – un test de urină pozitiv în timpul competiției pentru o substanță interzisă și o încălcare a programului de pașaport biologic al sportivilor. Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu testele efectuate în jurul pașaportului meu biologic (ABP).
Deși sunt recunoscătoare că am în sfârșit un rezultat după numeroase întârzieri nefondate și sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt atât șocată, cât și dezamăgită de decizia lor.
Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucătoare profesionistă de tenis, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am făcut 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă nu există substanțe interzise – toate au fost curate, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, mi-am ajustat suplimentele nutritive.
Web design © 2024 Știrea ta