e-TVA - noul pas spre digitalizarea fiscală

e-TVA – noul pas spre digitalizarea fiscală. Ce spune Marcel Boloș

e-TVA este un nou pas spre digitalizare fiscală, după programul e-Factura, susține ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

”Digitalizarea fiscală se întâmplă. Cu toate că e un drum cu multe obstacole, iată că România trece de la eternele promisiuni la pași concreți, în fiecare zi. Mai este mult de muncă până la punctul în care gestionarea veniturilor curente ale bugetului de stat, dar și organizarea inspecțiilor fiscale să fie complet digitalizată.

Una dintre cele mai mari probleme este gestionarea și analiza cantității uriașe de date, în scopul analizei de risc și pentru atenuarea riscurilor care au un impact negativ major asupra bugetului de stat”, a anunțat Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.

e-TVA - noul pas spre digitalizarea fiscală
Marcel Boloș

e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate

Acesta cataloghează introducerea e-TVA drept un pas foarte important la capitolul digitalizării.

”Un pas vital în acest proces este introducerea sistemului e-TVA. O inovație care, zic eu, va schimba cu totul interacțiunea contribuabililor cu Ministerul Finanțelor și ANAF.

Bazat pe datele din e-Factura și e-Case de marcat, e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate. Astfel, contribuabilii vor beneficia de un proces simplificat, iar autoritățile fiscale vor avea la dispoziție date mai precise și actualizate, contribuind la lupta împotrivă evaziunii.

Am avut o ședință cu direcțiile din MF și ANAF responsabile de proiect, pentru a vedea dacă progresul către implementarea sistemului este în grafic. Echipa face progrese importante, pentru a respecta termenul asumat de 1 iulie 2024”, mai spune Marcel Boloș.

e-TVA - noul pas spre digitalizarea fiscală

e-TVA urmeaza a fi implementat cu data de 1 august 2024

In MOF nr. 1138 din 15.12.2023 s-a publicat OUG nr. 116 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, care defineste pentru prima data sistemul RO e-TVA, al cărui scop este de a precompleta informații privind operațiunile impozabile în deconturile de TVA și de a le pune la dispoziția persoanelor impozabile prin intermediul Spațiului privat virtual.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează Sistemul informatic național RO e-TVA, vor avea următoarele obligații:
a) să verifice, să modifice și să completeze informațiile din decontul de TVA potrivit stării de fapt fiscale reale;
b) să semneze și să depună decontul de TVA conform legislației fiscale în vigoare.

Potrivit actului normativ mentionat, sistemul RO e-TVA urmeaza a fi implementat cu data de 1 august 2024.

CITEȘTE ȘI

HIDROELECTRICA SE AȘTEAPTĂ LA AMENZI MAI MARI ÎN 2024

CIFRĂ AMEȚITOARE. FONDURILE UE ACCESATE DE ROMÂNIA ÎN 16 ANI

Web design © 2024 Știrea ta