Simona Halep suspendată pentru dopaj

Simona Halep suspendată pentru dopaj. TAS a oferit primul comunicat după finalul audierilor

Simona Halep suspendată pentru dopaj. Sportiva romancă a fost prezentă la procesul de la TAS, alături de o armată de avocași, unde speră să i se reducă pedeapsa drastică pe care a primit-o în toamna anului 2023.

În cele trei zile au fost audiaţi la TAS martori, experţi, dar şi antrenorul Patrick Mouratoglou şi fizioterapeuta Candice Gotier.

UPDATE. Vineri, ora 19:00. La scurt timp după ce Simona Halep a vorbit cu jurnaliștii prezenți în fața tribunalului, TAS a emis un comunicat, însă nu a oferit nicio informație importantă.

“Audierea Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în cadrul procedurilor de arbitraj CAS 2023/A/10025 Simona Halep v. International Tennis Integrity Agency (ITIA) şi TAS 2023/A/10227 International Tennis Integrity Agency (ITIA) c. Simona Halep s-a încheiat astăzi la ora 15:30 cu pledoariile finale ale părţilor, aşa cum era prevăzut.

Părţile au fost informate că, în prezent, Comisia TAS însărcinată cu acest caz va delibera şi întocmi hotărârea arbitrală care să conţină decizia şi motivarea acesteia. Nu a fost anunţată o dată anume în ceea ce priveşte notificarea deciziei finale”.

Simona Halep suspendată pentru dopaj
Simona Halep, la TAS

UPDATE. Vineri. ora 20:00. Simona Halep a părăsit sediul TAS, alături de fratele său, Nicolae și cei trei avocați care o reprezintă în jurul orei 18:35, ora Elveției.

„Nu pot să vă spun nimic de la audieri, dar vă pot spune că această audiere mi-a dat șansa să-mi prezint apărarea, încrederea mea e intactă, se va demonstra că nu am avut niciodată intenția de a mă dopa. Am încredere că adevărul va ieși la suprafață.

De abia aștept să revin pe teren și de abia aștept să încerc să fac tot ce pot acolo. O să vorbim când o să am posibilitatea. Vă mulțumesc că ați stat aici atâtea zile, în frig și ploaie. Vom vorbi. Nu știu când va veni verdictul”a declarat Simona Halep, la finalul audierilor de la TAS.

, au transmis Simona Halep, potrivit sport.ro.

La finalul audierilor de joi, Simona s-a rezumat să spună presei doar atât: „Nu pot să vorbesc. Vorbim la final”. În a doua zi de audieri la TAS, Halep a stat 9 ore în sediul de la Lausanne.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu (67 de ani) consideră că Simona Halep și-a micșorat șansele de izbândă la TAS în momentul în care a ieșit public să se declare nevinovată în cazul de dopaj în care continuă să fie judecată.

Din momentul supendării inițiale, Simona a acordat 5 interviuri. În fiecare dintre acestea și-a susținut nevinovăția: „Știu că nu am făcut nimic greșit și că sunt curată”. CTP-ul consideră că aceste apariții publice i-ar putea dăuna Simonei în perspectiva verdictului de la TAS.

„Nu-și mai poate relua cariera, dacă e vorba despre 4 ani de suspendare. Nu este bun acest gest, nu este potrivit. Nu te apuci să faci afirmații și să spui că ești nedreptățită.

Nu te apuci să faci astfel de declarații care pot să creeze reacții adverse unei instanțe de judecată. Practic, forțezi cumva mâna respectivei instanțe să te declare nevinovată, ceea ce aproape niciodată nu duce la urmări pozitive”, a afirmat jurnalistul, la sport.ro.

UPDATE. Joi, ora 15:00. Conform reporterilor Antena 3 CNN prezenți la fața locului, Patrick Mouratoglou și-a „asumat responsabilitatea pentru contaminarea involuntară” a Simonei, așa cum a recunoscut și în noiembrie 2023.

„Faptul că Academia Mouratoglou, prin Patrick Mouratoglou, şi-a asumat faptul că i-au prescris un medicament sau un supliment care, până la urmă, s-a dovedit a fi contaminat, este un pas înainte.

Nu ştiu în ce măsură judecătorii vor ţine cont de acest lucru, pentru că Simona a avut posibilitatea să declare acest supliment şi în momentul în care i-au fost preluat testul anti-doping în anul 2022 şi la prima audiere”, a declarat Daniel Dobre pentru Antena 3 CNN, antrenorul Simonei Halep la succesul de la Wimbledon 2019.

Simona Halep suspendată pentru dopaj
Patrick Mouratoglou – captura Euronews

UPDATE. Joi, ora 13:00. Simona Halep a decis să nu vorbească deloc în limba română la procesul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), aflat în plină desfășurare, potrivit Prosport. Un moment bizar a avut loc atunci când Simona a primit o întrebare simplă în limba română, la intrarea în tribunal, dar constănțeanca a ales să răspundă în engleză.

Decizia Simonei nu a fost una întâmplătoare, iar Mihai Rusu, fostul tenismen și vocea sportivă de la Europa Liberă înainte de Revoluție, a explicat de ce nu are voie Halep să facă declarații, mai ales în limba română: „Nu se fac declarații pentru a proteja martorii și experții. Sa îi protejeze de unele atacuri pro sau anti-Halep. E și o chestie de securitate personală. Există și legea de protecție a datelor cu caracter personal”, a declarat Mihai Rusu, care a emigrat în Germania în 1977.

UPDATE. Joi, ora 11:40. Potrivit Sport.ro, antrenorul Patrick Mouratoglou a părăsit TAS după doar 23 de minute, în timp fizioterapeuta Candice Gohier a plecat după mai puțin de o oră. Cei doi nu au făcut nicio declaraţie la ieşirea de la audieri.

UPDATE. Joi, ora 10:10. Patrick Mouratoglou și Simona Halep au ajuns la sediul TAS de la Lausanne. Potrivit Antena 3 CNN, antrenorul a primit mai multe întrebări din partea reporterilor, dar le-a ignorat.

UPDATE. Echipa care o va asista juridic pe Simona Halep va fi condusă de un avocat din Los Angeles, Howard Jacobs, care a apărat numeroși sportivi celebri care s-au confruntat cu acuzații de dopaj, printre care și Maria Sharapova.

Conform Euronews, la TAS a ajuns și avocatul Bogdan Stoica, care face parte din echipa de apărare a Simonei Halep, o echipă impresionantă. Sunt 9 experți în total care vor fi alături de Halep de mâine și până vineri, pe parcursul celor trei zile de audieri la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Trei arbitri vor judeca, începând de miercuri dimineață, apelul împotriva deciziei de patru ani de suspendare. Un arbitru este ales de acuzare (Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis), unul de TAS, iar unul de apărarea Simonei Halep. Deși aceasta avea la îndemână varianta unui arbitru român, Halep a ales un judecător străin, precizează Euronews. Este vorba despre fostul patinator american Jeffrey G. Benz, care a devenit ulterior arbitru TAS.

––––––––––

Simona Halep suspendată pentru dopaj. Românca se află la TAS pentru verdictul final

ITIA o acuză pe Simona Halep de două încălcări ale regulamentului anti-doping, iar în dosarul de la tribunal se arată că a cerut 6 ani de suspendare pentru româncă.

Acuzatorii au susținut că dopajul „repetitiv și sofisticat” al Simonei Halep a fost conceput pentru a-i îmbunătăți performanțele la turneele de la Wimbledon 2022 și la US Open 2022. Astfel, intr-un final, suspendarea primită din partea ITIA a fost de 4 ani, iar Halep a făcut apel la TAS.

„Curtea de Arbitraj pentru Sport a decis ca audierile în cazul meu să fie între 7 și 9 februarie 2024. Mă bucur că am posibilitatea de a-mi demonstra nevinovăția în fața unui tribunal independent. Mulțumesc!”, a transmis Halep.

CITEȘTE ȘI COMUNICAT ANAD, DUPĂ SUSPENDAREA PRIMITĂ DE HALEP + REACȚIA ITIA

Simona Halep suspendată pentru dopaj
Simona Halep

Până acum, atât în procesul de la ITIA, cât și în aparițiile publice, Simona Halep a declarat că roxadustatul a ajuns în corpul ei după ce un supliment cu colagen, recomandat de Patrick Mouratoglou, a fost contaminat.

Totuși, concluziile primei instanțe au fost în cazul contaminării cu roxadustat „că suplimentul era contaminat cu roxadustat, dar că nivelul în care era prezent în urina româncei nu putea veni doar din această sursă, iar aceasta trebuie să demonstreze de unde a provenit restul de substanță. 

Cum aceasta nu a fost identificată și chiar dacă Halep susține că nu a luat o astfel de substanță, tribunalul nu o poate exonera de vină. Simona Halep a ingerat roxadustat din două surse separate, suplimentul KETO MCT și altă sursă neidentificată”. 

Iar în cazul pașaportului biologic: „Tribunalul a considerat că nu trebuie să identifice scenariul care a dus la iregularitățile din pașaportul biologic și că este vorba de manipulare ilicită a sângelui”.

Mouratoglou și-a asumat greșeala

Antrenorul de atunci al Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, a vorbit pe 3 noiembrie 2023 despre faptul că el și echipa sa i-au recomandat, apoi achiziționat suplimentul contaminat, fără a-l verifica.

„Mă simt responsabil, nu aveam de unde să știu”, a spus el. „Sunt încrezător pentru viitorul Simonei Halep, după apelul făcut la TAS, deoarece e un tribunal independent. Am putut stabili de unde a venit contaminarea. Într-adevăr, noi i-am propus să ia colagenul și l-am cumpărat de la o companie. 

S-a întâmplat ca acest colagen să fie contaminat. Nu aveam de unde să știu, dar mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat, deoarece e vorba de echipa mea și de mine. Noi i-am adus acest colagen. Am făcut toate testele posibile pentru a stabili că vorbim despre o contaminare. Sunt foarte încrezător că acest tribunal independent va admite faptul că Simona nu s-a dopat niciodată, că este o victimă și trebuie să revină pe teren și să poată să joace cât de repede posibil.

Mi s-au deschis ochii asupra faptului că orice sportiv se poate contamina mâine, pentru că, aparent, acest lucru se întâmplă tot mai des. Suplimentele ar trebui să fie curate, dar se întâmplă să fie contaminate. Vorbim despre cantități extrem de mici. Foarte, foarte mici, au efect zero, dar se întâmplă să le ai în organism și să fii pozitiv la un test doping. Asta e teribil, pentru că ești complet nevinovat, reputația ta e afectată”, a declarat Mouratoglou.

Simona Halep suspendată pentru dopaj
Patrick Mouratoglou și Simona Halep

Halep: „Mi-aș fi dorit să fi făcut asta puțin mai devreme”

Cu toate astea, Halep s-a arătat dezamăgită pentru că antrenorul ei și-a asumat prea târziu vina pentru testul pozitiv de la US Open.

Într-adevăr, a ieșit public. Mi-aș fi dorit să fi făcut asta puțin mai devreme. Am încetat să mai lucrez cu Academia Mouratoglu de ceva timp. Când m-am trezit în această situație, mi-a fost greu, pentru că mereu am avut încredere în echipele mele, în echipele anterioare și în toți cei cu care lucrez. Pentru că simt că, dacă am încredere, am șanse mai mari să am performanțe maxime. Am fost întotdeauna deschisă să învăț de la oameni. De aceea angajezi oameni, pentru că ai nevoie de informații, trebuie să devii mai bun.

Așa că mereu am avut încredere, iar încrederea mea este acum un pic zdruncinată. Pe viitor, nu știu cum va fi, dacă voi mai putea avea încredere din nou. Probabil va trebui să învăț. Pentru că acesta este principiul meu în viață, dacă angajezi pe cineva și lucrezi cu acea persoană, trebuie să existe încredere”, a spus Halep despre ruptura de Mouratoglou, în luna decembrie.

Ulterior, Simona Halep și Patrick Mouratoglou au întrerupt orice legătură, iar reputatul antrenor francez nu vrea să mai audă de procesul de dopaj care va avea loc la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Mouratoglou va merge zilele următoare la Oslo (Norvegia), acolo unde organizează un nou turneu din liga „Ultimate Tennis Showdown (UTS)”, fondată chiar de antrenorul francez.

Halep poate spune adio tenisului, după decizia TAS

Simona Halep a recunoscut că trece prin momente grele și dă asigurări că nu a greșit „cu nimic”, fiind mereu împotriva dopajului. Aceasta admite că este posibil să spună adio tenisului.

„A trecut deja mai mult de un an, iar în fiecare zi l-am simțit foarte dureros, plin de emoții. A fost un șoc pentru mine când am primit scrisoarea că la proba mea de urină, doar proba mea de urină, rezultatul a ieșit pozitiv.

Știu că nu am greșit cu nimic și știu că sunt curată. Am fost mereu împotriva dopajului. Patru ani înseamnă mult la vârsta mea. Dacă vor fi patru ani, nu știu cum mă voi descurca. Probabil va fi finalul carierei mele”, a spus fostul lider mondial WTA, pentru Euronews.

6 octombrie 2026 ar fi data la care suspendarea Simonei Halep ar expira, dacă TAS nu schimbă decizia.

Simona Halep suspendată pentru dopaj

CITEȘTE ȘI SIMONA HALEP, APĂRATĂ DE ANDREI PAVEL: „NU A FĂCUT-O PENTRU TENIS!”

Reușitele Simonei Halep de-a lungul carierei

Simona Halep a acumulat câștiguri totale de 40.203.437 de dolari. Fostul număr 1 în clasamentul WTA  a câștigat 24 de trofee, dintre care două de Grand Slam, unul la Roland Garros și unul la Wimbledon.

Cifrele complete ale Simonei Halep în tenis:

  • Două titluri de Grand Slam,
  • 24 de titluri caștigate la simplu,
  • 64 de săptămâni ca lider mondial,
  • 373 de săptămâni petrecute în TOP 10 WTA,
  • 579 de meciuri câștigate la simplu,
  • 238 de meciuri pierdute.
Web design © 2024 Știrea ta