WhatsApp Image 2025 03 31 at 09.34.31

La mulți ani, Anca Stuparu! Să rămâi mereu POEZIE de martie, la început de aprilie

31 martie 2025. Au înnebunit salcâmii, așa cum spune inegalabilul Tudor Gheorghe! Iar prietena noastră, Anca Stuparu, este născută azi, într-o zi de 31 martie 1974 la Lugoj, în județul Timiș. La mulți ani, Anca Stuparu, femeie sensibilitate și poezie, născută la final de martie și la întâlnirea primăverii cu aprilie.

La mulți ani, Anca Stuparu! Să rămâi mereu poezie!

Fix perioada aceea când peisajul te îmbie să scrii, când copacii își trăiesc adolescența și când florile își descoperă prima iubire de după iarnă. 

Anca Stuparu locuiește în Statele Unite din 1998, însă nu a uitat nicio clipă de unde a plecat. Știe să transforme cuvintele în poveste și să le transpună magistral în cărțile pe care le-a scris până acum, fiind inspirație și iubire. Anca, îți dorim să rămâi mereu OMUL care „se joacă” cu cuvintele, dar și profesionistul care-și face cu dăruire și iubire de oameni meseria.

„Este bucuria de a vedea că o emoție, o trăire, o imagine se poate plia în structura unui haiku”

Anca Stuparu, clinician specialist în medicină de urgență și sănătatea femeilor în SUA, și-a lansat în 2024, la București, volumul „Tăișul Cuvintelor”, poezie haiku, foarte cunoscută în Japonia dar si în afara ei.

“Este mai mult o provocare decât o poveste. Un altfel de poezie pe care am vrut să o încerc. E o întoarcere la o primă iubire, iubire a limbii japoneze, pe care am vrut să o studiez înainte să fac filologia și am abandonat. Este bucuria de a vedea că o emoție, o trăire, o imagine se poate plia în structura unui haiku, într-un număr finit de silabe“, a spus Anca Stuparu la lansarea cărții în România, în cadrul Târgului International Bookfest.

La mulți ani, Anca Stuparu! Să rămâi mereu POEZIE de martie, la început de aprilie
Anca Stuparu – Tăișul Cuvintelor

„România este plămada din care am fost făcută”

“Nu, nu pot să neg și nici nu am nici cea mai mică intenție să neg originile. Cred că nu m-aș fi dezvoltat la potențialul pe care mi l-a oferit oferit limba română și faptul că primii 23 de ani am trăit în România, am fost educată în România a fost un fundament care m-a jutat nu doar să rezist în Statele Unite, dar să-mi fac și acolo un un drum într-un altfel de domeniu”, mărturisește Anca Stuparu.

Anca Stuparu, o lume între medicină și literatură

  • Anca Stuparu s-a născut la 31 martie 1974 la Lugoj, în județul Timiș. Absolventă a Universitățiide Vest din Timișoara, secția Franceză-Germană și a Colegiului Lehman (City University of New York). Anca Stuparu locuiește în Statele Unite din 1998.
  • Acum, este clinician specialist în medicină de urgență și sănătatea femeilor la două spitale new-yorkeze: Jamaica Hospital Medical Center și New York Community Hospital.
  • Debutul său literar a fost în 1998, în Revista de Literatură și Spiritualitate Româno Americană Lumină Lină. A publicat în revistele Scrisul Românesc, Matricea Românească și Orizont.
    În Statele Unite, Anca a publicat poezii în revista Humanities, iar în Canada în Observatorul Cultural.
  • În Noiembrie 2018, a publicat la Timișoara volumul bilingv de poezie De pe alt mal/From Another Shore. Poeziile ei fac parte din Antologia bilingvă a lui Daniel Ioniță Poezia Românească de la Origini până în Prezent.
  • A publicat la Editura Curtea Veche Publishing cartea ,,Povestirile unor şcolari zvăpăiaţi. Amintiri pandemice”, toate veniturile obţinute din vânzarea cărţii fiind donate Fundaţiei HOSPICE Casa Speranţei, pentru a veni în sprijinul copiilor cu boli incurabile.
  • „Tăișul cuvintelor”, o călătorie în inima haikuului, de Anca Stuparu și Marie Christine Katz
    Anca Stuparu s-a născut la Lugoj, în 1974. Din 1989 locuiește la New York, unde profesează medicina
  • Publică în reviste literare din România (Orizont, Matricea Românească, Scrisul Românesc), Canada (Observatorul, la Toronto), Spania (Orizontul Românesc), Liban, Uzbekistan (Kitob dunyosi [Cartea lumii], în traducerea poetei Xosiyat Rustamova), Columbia (La Urraka, în traducerea poetului Juan Carlos Céspedes Acosta) și a fost invitată de-a lungul timpului la emisiuni literare de radio, televiziune și online, precum Românii de pretutindeni (Radio România Actualități, realizatoare Luminița Voinea), Poezie și creație (Muzeul Național al Literaturii Române, realizatoare Loreta Popa, unde a participat împreună cu artista Marie Christine Katz) sau Gândul Exclusiv (realizatoare Mara Răducanu, participare, de asemenea, împreună cu Marie Christine Katz).
  • În anul 2019, s-a alăturat misiunii umanitare din Spanish Town, Jamaica, condusă de medicul newyorkez Reginald Hughes în calitate de ambasador cultural. În 2020, împreună cu foștii colegi de școală generală, a publicat la Curtea Veche Publishing volumul Povestirile unor școlari zvăpăiați. Amintiri pandemice
  • În 2022 editura germană Pop Verlag i-a publicat volumul de poezie bilingv româno-german Legea apei / Das Gesetz des Wassers, o colaborare cu artista americană Marie Christine Katz, ale cărei lucrări însoțesc poemele.
  • Cartea s-a regăsit în selecția editurii pentru Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt din același an, unde ambele autoare și-au prezentat poemele, respectiv lucrările artistice.
  • Împreună cu poetul taiwanez Li Kuei-hsien, a editat volumul bilingv mandarin-englez al poetului medic Adrian Sângeorzan intitulat Masked World [Lume mascată].
  • Poeziile semnate de Anca Stuparu sunt incluse în antologia bilingvă a lui Daniel Ioniță, Romanian Poetry from Its Origins to the Present / Poezia românească de la origini și până în prezent.

Anca Stuparu 9

Anca Stuparu 1 Anca Stuparu 2 Anca Stuparu 3 2 Anca Stuparu 4 Anca Stuparu 5 Anca Stuparu 6 Anca Stuparu 6 Anca Stuparu 7 Anca Stuparu 8

La multi ani Anca Stuparu

 

CITIȚI ȘI:

Anca Stuparu, prezentare și autografe la cartea „Tăișul cuvintelor”, la Bookfest, pe 2 iunie

„Tăișul cuvintelor”, o călătorie în inima haikuului, de Anca Stuparu și Marie Christine Katz

Web design © 2025 Știrea ta