Luca Brecel campion mondial la snooker

Luca Brecel, noul campion mondial la snooker

Luca Brecel a cucerit în premieră titlul mondial la snooker, după o finală disputată în compania lui Mark Selby, de 4 ori campion mondial, adjudecată cu 18-15.

În vârstă de 28 de ani, belgianul Luca Brecel devine, astfel, primul jucător din Europa continentală care câștigă Campionatul Mondial de snooker, un sport dominat până acum de jucătorii britanici, canadieni și australieni.

Desfășurată după sistemul cel mai bun dintr-un maxim posibil de 35 de frame-uri, finala a fost dominată de Brecel de la un capăt la celălalt.

Supranumit ”Glonțul belgian”, Brecel a câștigat prima sesiune, duminică după-amiază, cu scorul de 6-2, pentru a încheia ziua cu doar un joc avans (9-8) în fața unui Selby care a arătat, încă o dată, că este maestrul revenirilor.

Finala s-a reluat luni după-amiaza cu o nouă sesiune dominată de Brecel (6-2), care îl aducea la doar trei jocuri distanță de titlul mondial înaintea sesiunii decisive (15-10).

În sesiunea decisivă, Selby a câștigat 5 frame-uri consecutive, ajungând din nou la un joc în spatele adversarului (16-15).

Fără să marcheze vreun punct pe tabelă (!), Brecel a simțit presiunea adversarului său și tot ceea ce reușise anterior părea că se va nărui. Cu toate astea, Selby a ratat neașteptat bila neagră de pe punct, iar Brecel s-a desprins la 17-15. Selby nu a mai putut gestiona momentul, iar Brecel a încheiat meciul cu break de peste 100 de puncte, punând capăt finalei în stil de mare campion.

Pentru Luca Brecel titlul mondial este doar al patrulea trofeu din carieră, după ce mai triumfase la Campionatul Chinei, Openul Scoțian și Championship League.

A fost turneul în care Luca Brecel a bifat și cea mai mare revenire din istoria Campionatului Mondial, în fața lui Si Jiahui, câștigând meciul de la 14-5. Aceasta după ce în sferturi l-a învins pe Ronnie O Sullivan, cu 13-10, condus de septuplul campion mondial cu 10-6, iar în primul tur trecea de Ricky Walden în jocul decisiv, cu 10-9.

Dacă Luca Brecel a plecat acasă cu un cec în valoare de 500.000 de lire sterline, Mark Selby, pe lângă cei 200.000 de lire sterline cuveniți participării în finală, se poate mândri că a reușit cel mai mare break al turneului și break-ul maxim. În a doua sesiune a finalei, Selby a intrat și el în istorie ca primul jucător care a reușit un break maxim de 147 de puncte într-o finală de Campionat Mondial!

Următorul sezon de snooker va debuta pe 22 august cu Mastersul European.

Web design © 2024 Știrea ta