„Mona Lisa”, atacată cu supă la Muzeul Luvru. VIDEO

„Mona Lisa”, atacată cu supă la Muzeul Luvru. VIDEO

Pictura „Mona Lisa/ Gioconda” a fost atacată de două activiste, care au spus că militează pentru dreptul la „hrană sănătoasă și sustenabilă”, spunând că „sistemul agricol este bolnav”, scrie Telegraph.

Cele două activiste ecologiste au aruncat cu supă peste Mona Lisa, una dintre cele mai cunoscute picturi din lume, aflate în muzeul Luvru, din Paris. Pictura din secolul al XVI-lea, realizată de Leonardo da Vinci, se află în spatele unui geam antiglonț și este puțin probabil să fi fost deteriorată, mai notează sursa citată.

„Mona Lisa”, atacată cu supă la Muzeul Luvru. VIDEO

O înregistrare video le-a surprins pe cele două protestatare în momentul în care au aruncat cu supă spre tablou.

Una dintre cele două activiste și-a dat jos jacheta pentru a dezvălui un tricou alb pe care era scris cu litere negre sloganul grupului de activiști de mediu Riposte Alimentaire. Protestul de la Luvru a avut loc în contextul manifestațiilor organizate în ultimele zile în capitala Franței de fermierii francezi. Aceștia au cerut menținerea subvențiilor pentru carburant și simplificarea reglementărilor care îi vizează.

„Mona Lisa”, atacată cu supă la Muzeul Luvru. VIDEO

„Mona Lisa”, victimă a mai multor atacuri și a unui furt

Tabloul, cea mai cunoscută piesă a Luvru, a mai fost atacat în trecut. Cel mai recent, în 2022, când un vizitator al Muzeului Luvru a aruncat cu o tartă, dar datorită modului în care este expusă nu a avut de suferit.

În 2009, un turist rus a aruncat spre tablou cu o ceașcă cu ceai. A scăpat de asemenea nevătămat grație geamului blindat care îl apără.

În 1956, un bărbat a aruncat cu acid, iar altul a aruncat o piatră și a reușit să spargă geamul, afectând pictura. Dar cel mai dramatic lucru petrecut Mona Lisei a fost furtul din 1911. Vinovat a fost Vincenzo Peruggia, un fost angajat de la Luvru.

CITEȘTE ȘI

MADONNA, DATĂ ÎN JUDECATĂ DE DOI FANI PENTRU „PRACTICI COMERCIALE INCORECTE, NELOIALE ŞI/SAU ÎNŞELĂTOARE”

Web design © 2024 Știrea ta