Organizatorii Turneului de la Wimbledon, al 3-lea Grand Slam al sezonului, au pus la bătaie premii record pentru ediția din acest an, ajunsă la episodul 136.
În total, conducerea All England Club a anunțat că fondul de premiere din 2023 va fi de 44,7 milioane de lire sterline, cele mai mari sume din istoria competiției. Practic, este vorba despre o creștere cu 11,2% față de 2022.
Campionii la masculin și feminin își vor lua „partea leului”, urmând să încaseze cecuri în valoare de 2,35 milioane lire, suma care va fi impozitată cu 45%, astfel că puțin peste jumătate din sumă le va intra în buzunare.
Astfel, și finaliștii vor avea acces la sume mai mari, prezența în ultimul act garantându-le un bonus, ce urmează a fi impozitat, de 1,175 milioane lire.
Cât despre sportivii care vor participa în calificări, aceștia vor primi cu 14,5% mai mulți bani decât în 2022. Simpla prezență pe tabloul principal (eliminarea în primul tur) va fi retribuită cu 55.000 de lire, cu 10% mai mult decât anul anterior.
În 2022, ATP-ul și WTA au deposedat Grand Slam-ul de puncte de clasament, după ce organizatorii au interzis participarea Rusiei și Belarusului din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova. La feminin s-a impus Elena Rybakina, iar la masculin a câștigat Novak Djokovic.
Novak Djokovic este principalul favorit al unicului Grand Slam pe iarbă, cota 1.72, la Netbet, iar Elena Rybakina este principala favorită, pe tabloul feminin, cota 4.75, la Unibet.
790 de lire pentru primul câștigător, în 1877
Primul turneu pe iarbă la The All England Croquet Club a avut loc în 1877, lângă Worple Road din Wimbledon, sud-vestul Londrei. Au jucat 21 de amatori, iar întrecereas-a încheiat cu o finală palpitantă, urmărită de aproximativ 200 de spectatori. Titlul a fost câștigat de localnicul Spencer Gore, care a primit 12 guinee (moneda de atunci a Marii Britanii) și o cupă din argint oferită de revista sportivă The Field.
Regula “albului”
Cea mai strictă regulă a Turneului de la Wimbledon se referă la codul vestimantar. Jucătorii sunt obligați să poarte echipament de culoare albă, cu inserții minime de alte culori (logo-ul producătorului, plus câteva linii de design, late de cel mult un centimetru, care să accentueze fie linia decolteului, fie marginea fustei, fie linia mânecii).
Jucătorilor li s-a interzis să poarte lenjerie intimă sau pantaloni de compresie colorați. Cei de la Nike au încercat să-l trimită pe Roger Federer încălțat pe teren cu pantofi sport cu talpă portocalie, dar manevra a fost considerată ofensatoare si a dus la interzicerea modelului, în 2013.