Rabla Clasic și Rabla Plus revin în 2024

Programul Rabla Local se lansează la 31 iulie. Toate detaliile

Începând cu ultima zi a lunii iulie, șoferii vor primi, prin „Rabla Local”, 3.000 de lei pentru casarea unei mașini mai vechi de 15 ani, fără să fie obligați să cumpere o mașină nouă.

Ministerul Mediului speră să scoată, astfel, de pe străzile din România încă 100 de mii de rable care poluează sau, după caz, nu îndeplinesc normelor tehnice.

Programul „Rabla Local” va fi lansat luni, 31 iulie, începând cu ora 10:00, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Prin acest program românii își vor putea casa mașinile mai vechi de 15 ani și primi la schimbi un voucher de 3.000 de lei, fără a fi nevoiți să cumpere o mașină nouă.

„Este acel program prin care fiecare român cu o mașină mai veche de 15 ani, fără a fi obligat să cumpere un autoturism nou să poată casa mașina respectivă și să primească un voucher de 3000 de lei. Suma de 3.000 de lei este cu un efort de partajare între Ministerul Mediului și autoritatea publică locală – 2.400 lei Ministerul Mediului și 600 lei primăria”, a spus ministrul Mediului Mircea Fechet.

Potrivit ministrului, prin acest program se alocă un buget de aproape un sfert de miliard de lei. Acesta a mai precizat că sunt înscrise 500 de primării în acest program.

„Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind Rabla Local complementar programelor Rabla și Rabla Plus. Sunt 500 de primării înscrise în acest program. Mă aștept să fie un succes cum au fost și alte programe ale AFM și românii să participe la acest program”, a mai declarat Mircea Fechet.

„Rabla Local” nu te obligă să cumperi o mașină nouă

Spre deosebire de programele „Rabla” cu care deja ne-am obișnuit, Rabla Local are potențialul de a fi cel mai atractiv pentru români, deși segmentul de amatori ce își vor da „fiarele” la casare este mult mai puțin potent – financiar vorbind – decât cel țintit anterior de guvernanți.

Faptul că nu ești însă obligat să iei mașină nouă cu banii luați pe rablă este un atu important în zonele mai sărace, mai ales în mediul rural.

„Rabla Local” – condiții persoane fizice

Persoanele fizice nu vor putea cumpăra timp de 3 ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Persoanele fizice trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere.

„Rabla Local” – Condiții suplimentare

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuțiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.

„Rabla Local” – condiții mașină

  • să fie înregistrată în evidențele primăriei;
  • să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
  • mașina conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

„Rabla Local” – Acte necesare

  • cerere de finanțare tipizat, completată prin tehnoredactare,
  • actul de identitate,
  • documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezorerie, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu.
  • împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal.
Web design © 2024 Știrea ta