RCA-urile vor putea fi emise cu 60 de zile înainte. Cum arată proiectul

Termenul pentru intrarea în vigare a polițelor RCA va crește la maximum 60 de zile din momentul în care au fost încheiate.

În prezent, acesta este de 30 de zile. Propunerea face parte dintr-un proiect de modificare a normei ASF 20/2017, privind asigurările de automobile, care se află  în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile calendaristice, până pe 5 august 2023.

Măsura, susțin inițiatorii, este menită să dea șoferilor mai mult timp pentru a își găsi o asigurare potrivită. Ea ajută și asigurătorii, care vor putea încheia contracte într-un timp suficient de lung pentru ca piața să poată absorbi o eventuală cerere ridicată.

” Proiectul are în vedere modificarea prevederilor art. 13 alin. (12) din Norma nr. 20/20171 prin care este reglementată perioada în care contractul RCA poate intra în valabilitate de la momentul încheierii acestuia. (…) Prin propunerea de modificare se are în vedere prelungirea cu 30 de zile a termenului prevăzut în prezent de prevederile art. 13 alin. (12), astfel încât termenul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA să fie majorat până la 60 de zile de la încheierea contractului”, se arată în Nota de prezentare.

Astfel, măsura țintește direct și situația din falimentul Euroins. În data de 8 septembrie, la ora 00:00, toate polițele încă valide ale Euroins, societate intrată în faliment, vor expira de drept. În acest context, cererea de RCA va crește substanțial. Prin prelungirea termenului de intrare în valabilitate se pot încheia contracte cu mai mult timp înainte de expirare, evitând astfel un blocaj.

 

Web design © 2024 Știrea ta