Referendumul local din București a obținut, conform primelor estimări prezentate la ora 21.00, după închiderea urnelor, un vot majoritar în favoarea celor trei propuneri inițiate de primarul general Nicușor Dan.
Potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), alegătorii din București au votat până la ora 21,00, duminică, 24 noiembrie 2024, 731.990 de cetăţeni, adică 40,96% din numărul celor înscrişi în listele electorale.
Pe liste permanente sunt înscrişi 1.786.929 alegători în Bucureşti.
Referendumul lui Nicușor Dan a trecut!
Rezultatele la referendum diferă între cele trei întrebări la care au avut de răspuns bucureștenii.
La prima întrebare legată de repartizarea impozitelor și taxelor locale: DA 64% / NU 35%
1. „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”
Întrebarea 2 despre centralizarea autorizațiilor de construire: DA 67% / NU 32 %
2. „Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”
La 3, la întrebarea despre programul de prevenire a consumului de droguri în școli: 82% DA / 17% NU
„Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”
Prezența la referendum a fost la ora 21, la închiderea urnelor de 41%, peste pragul de validare de 30%.
Ca un referendum să fie valid este necesară o prezenţă de 30% din numărul bucureştenilor înscrişi în lista electorală.
„Trebuie ca 25% din numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral să exprime o opţiune – adică să ia buletinul de vot şi să spună ‘Da’ sau ‘Nu’ – asta înseamnă 450.000 de oameni. Şi mai trebuie ca dintre cei care au răspuns ‘Da’ sau ‘Nu’ mai mult de jumătate să spună ‘Da'”, după cum explica Nicuşor Dan.