Rusia va vinde armament în 40 de ţări africane

Rusia a semnat contracte de armament cu peste 40 de ţări africane, în timpul sesiunii plenare a celui de-al doilea summit Rusia-Africa, care se desfăşoară la Sankt Petersburg, a anunțat, vineri, președintele rus Vladimir Putin, potrivit EFE.

„Pentru a consolida capacitatea de apărare a ţărilor de pe continent, dezvoltăm cooperarea în domeniul militar şi tehnico-militar”, a declarat Putin, exprimându-se în faţa liderilor unor ţări precum Egipt, Congo, Camerun şi Republica Centrafricană.

Putin a declarat că statele africane au primit o gamă largă de arme și tehnologie, unele gratuite. „Unele dintre aceste livrări sunt oferite gratuit, cu scopul de a spori securitatea și suveranitatea țărilor”, a subliniat Putin.

Putin a anunțat, de asemenea, joi că Rusia va oferi asistență țărilor în eforturile lor de a se elibera de „vestigiile colonialismului”.

Liderul de la Kremlin a reiterat că Rusia va continua să fie un furnizor de încredere de cereale pentru țările continentului. Rusia urmărește, de asemenea, să-și extindă prezența în Africa prin deschiderea de noi consulate și ambasade și prin creșterea personalului în reprezentanțele diplomatice existente.

Națiunea are un surplus de personal disponibil, după ce aproximativ 600 de reprezentanți ruși au fost forțați să părăsească țările occidentale pe fondul tensiunilor, din cauza suspiciunilor de spionaj a statelor UE.

Summitul Rusia-Africa intervine la mai mult de o săptămână de la expirarea acordului privind cerealele care permitea exportul de grâne ucrainene prin Marea Neagră, în pofida conflictului cu Rusia, suscitând îngrijorare ţărilor africane.

Web design © 2024 Știrea ta