Start în campania electorală pentru prezidențiale. Regulile

BEC

Start în campania electorală pentru prezidențiale. Regulile

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale ia startul în această seară, după miezul nopții. Biroul Eelectroral Central (BEC) a stabilit mai multe reguli pentru cei 14 candidați.

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale se va încheia pe 23 noiembrie, la ora 7.00. Duminică, 24 noiembrie, românii cu drept de vot din interiorul granițelor țării își vor alege viitorul președinte dintre cei 14 candidați validați de BEC.

Începe campania electorală pentru prezidențiale

Zece dintre acești candidați sunt propuși de partide sau organizații ale minorităților, ceilalți patru fiind independenți. Ordinea candidaților pe buletinul de vot a fost stabilită pe 10 octombrie,  prin tragere la sorți, de Biroul Electoral Central (BEC) și este următoarea:

Poziția nr. 1: Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România (USR)
Poziția nr. 2: George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Poziția nr. 3: Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat (PSD)
Poziția nr. 4: Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Național Liberal (PNL)
Poziția nr. 5: Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
Poziția nr. 6: Mircea-Dan Geoană – candidat independent
Poziția nr. 7: Ana Birchall – candidat independent
Poziția nr. 8: Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN)
Poziția nr. 9: Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie (PNR)
Poziția nr. 10: Ludovic Orban – Forța Dreptei (FD)
Poziția nr. 11: Călin Georgescu – candidat independent
Poziția nr. 12: Cristian Diaconescu – candidat independent
Poziția nr. 13: Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român (PNCR)
Poziția nr. 14: Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale (PLAN)

Regulile impuse de BEC

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Președintelui României a stabilit mai multe măsuri pentru desfășurarea campaniei electorale.

Astfel, conform regulilor BEC, acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot este interzisă.

Primăria, cu sprijinul poliției locale sau al afectivelor MAI, asigură integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate.

“La alegerile pentru președintele României din anul 2024, primarii asigură competitorilor electorali panouri electorale distincte de cele amplasate pentru asigurarea locurilor de afişaj electoral la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an.

Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Start în campania electorală pentru prezidențiale. Regulile
BEC

Totodată, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai prevede în regulile BEC.

Biroul Electoral Central a mai stabilit, în conformitate cu legislația în vigoare, că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

“Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei se înţelege: afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum şi difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, care se referă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la aceste alegeri.”

Totuși, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei după încheierea campaniei electorale, “menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale”.

BEC mai precizează că nu constituie continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din anul 2024 nici “continuarea propagandei electorale care se referă exclusiv şi neechivoc la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an, după încheierea campaniei electorale la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024”.

În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală, a mai informat BEC.

CITEȘTE ȘI

VIDEO. Ludovic Orban a cântat în direct. IMAGINI care vă pot afecta emoțional!

Nicolae Ciucă merge pe mâna lui Becali, în cazul PLANULUI secret PSD-AUR: „Un om credincios”

Marcel Ciolacu și-a lansat, oficial, candidatura la prezidenţiale

author avatar
Cezar Romaniuc
Jurnalist în mediul online cu peste 15 ani de vechime. De-a lungul timpului a lucrat în redacțiile Sport.ro, Sport Total FM, Evenimentul Zilei și Digi Sport.
Web design © 2024 Știrea ta