UEFA a oficializat noul format al Champions League

UEFA a oficializat noul format al Champions League. Situația în Europea League și Confrence League

UEFA a oficializat propriul format de SuperLigă, iar începând cu sezonul 2024-2025, cele trei competiții inter-cluburi de sub tutela forului european își vor schimba desfășurarea, iar primele meciuri, sub noul format, vor avea loc în această toamnă.

UEFA schimbă formatul pentru Champions League, Europa League și Conference League. Deși era cunoscut acest lucru, forul continental a făcut anunțul oficial în legătură cu noul format al celor 3 competiții inter-cluburi.

UEFA, noul format al Champions League, Europa League și Confrence League

„UEFA a demonstrat în mod clar că ne angajăm pe deplin să respectăm valorile fundamentale ale sportului și să susținem principiul-cheie al competițiilor deschise, cu o clasificare bazată pe meritul sportiv, în deplină concordanță cu valorile și modelul sportiv european bazat pe solidaritate”, a declarat Aleksander Ceferin.

Principala noutate este că grupele clasice de 4 echipe vor dispărea, urmând a se face trecerea la o singură grupă de tip campionat, cu 36 de echipe.

UEFA a oficializat noul format al Champions League
Champions League

Astfel, în competiție vor lua startul 36 de formații, nu 32 câte sunt în prezent. Ele vor fi împărțite în 4 urne a câte 9 echipe, fiecare club urmând a avea 8 adversari diferiți.

În prima urnă vor fi câștigătoarea Champions League din acest sezon și cele 8 echipe cu cel mai bun coeficient UEFA, pe baza coeficientului urmând a fi formate și celelalte 3 urne.

Fiecare echipă va avea de înfruntat câte două formații din fiecare urnă, meciurile fiind programate 4 pe teren propriu și 4 în deplasare. Acest lucru duce la 2 partide în plus pentru fiecare echipă, față de actualul format.

„Fiecare meci contează. Noul format de tip campionat va asigura că fiecare rezultat are potențialul de a schimba radical poziția unei echipe până în ultima rundă”, a explicat UEFA.

Europa League și Conference League

Primele 8 clasate vor obține calificarea în optimi, urmând ca locurile 9-24 să dispute un baraj pentru locurile rămase. Echipele clasate pe locurile 25-36 își vor încheia parcursul european. Locurile 9-16 vor di capi de serie la tragerea la sorți și vor beneficia de avantajul terenului propriu în manșa retur a barajului. Astfel, echipa care câștigă competiția va trebui să dispute minim 15 meciuri și maxim 17, față de 13 cât joacă în prezent.

Același format și în Europa League / Conference League

Același format se va aplica și în Europa League, în timpe ce UEFA Europa Conference League își va schimba numele în UEFA Conference League, urmând ca aici să se joace doar 6 meciuri cu 6 adversari diferiți în prima fază. Ambele competiții vor avea tot câte 36 de echipe.

Fiecare competiție din cele 3 va avea o săptămână dedicată exclusiv meciurilor sale. Astfel, Liga Campionilor se va juca marți, miercuri și joi; Europa League, miercuri și joi; iar Conference League, joi.

CITEȘTE ȘI

SIMONA HALEP CERE DAUNE DE 10 MILIOANE DE EURO. REACȚIA COMPANIEI QUANTUM NUTRITION

Web design © 2024 Știrea ta