Anjelina Nadai Lohalith

6 refugiaţi vor face echipă la Mondialele de atletism de la Budapesta

De două ori participantă la Jocurile Olimpice, Anjelina Nadai Lohalith, din Sudanul de Sud, va conduce o echipă de 6 sportivi refugiați, la Campionatele Mondiale de Atletism de le Budapesta (19-27 august).

Lohalith, în vârstă de 28 de ani, este cel mai experimentat membru al echipei, după ce a concurat în proba de 1500 m la Jocurile Olimpice din 2016 și 2021, dar și la Campionatele Mondiale din 2017 și 2022.

În februarie 2023, ea a reușit o victorie neasteptată la European Champion Clubs Cup Cross Country (Castellon, Spania), intrând în istoria atletismului ca primul atlet dintr-o echipă de refugiați care a obținut o victorie într-o competiție internațională.

Astfel, Anjelina a ajuns să se pregătească pentru proba de 5000m, în acest sezon, și înregistrat un timp modest de 16:55.75, în prima sa cursă, în februarie, dar pe parcursul a încă trei concursuri și-a îmbunătățit timpul la 15:33.85.

A început alergarea într-o tabară de refugiați

Lohalith a fugit din Sudanul ei natal când avea 9 ani, din cauza războiului civil. A ajuns în tabăra de refugiați Kakuma din nordul Keniei, una dintre cele mai mari din lume, unde i-a fost depistat talentul în alergare, în timp ce urma școala primară. În 2016 a făcut parte din prima echipă olimpică a refugiaților, la Rio, concurând în proba de 1500 de metri, apoi a fost prezentă, în aceeași probă, și la Tokio, 5 ani mai târziu.

Lohalith o va avea alături pe o tânără compatriotă refugiată în vârstă de 20 de ani, Perina Lokure Nakang, care va concura la 800 m şi care este antrenată de fosta campioană mondială kenyană la fond Janeth Jepkosgei.

Tachlowini Gabriyesos, 25 de ani, din Eritreea, care a atras atenția, în 2021, calificându-se la Olimpiada de la Tokyo, unde a fost portdrapelul refugiaţilor, va concura la maraton alături de Omar Hassan, care a fugit din Etiopia în Danemarca, în 2014. Născut la Alep, în Siria, refugiat în Germania, Mohammad Amin Alsalami, 25 de ani, va concura la săritura în lungime, iar Fouad Idbafdil, 35 de ani, născut în Maroc, va alerga în proba de 3.000 m obstacole.

CITEȘTE SI: „CAMPIONII SUNT PE CIRCUIT, NU PE ȘOSELE!”, EDIȚIA A 5-A. CINE SUNT CÂȘTIGĂTORII

Web design © 2024 Știrea ta