accident 2 mai

Accidentul de la 2 Mai – Patru capete din IPJ Constanța, destituite

Ministerul de Interne a anunțat, miercuri, 23 august, primele demiteri în cazul accidentului mortal din 2 Mai, comis de un tânăr care luase 3 tipuri de droguri.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Astfel, adjunctul şefului IPJ Constanţa cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordinii publice, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, şeful Poliţiei municipiului Mangalia şi şeful Poliţiei Vama Veche au fost eliberaţi din funcţie, au anunţat oficiali ai MAI.

De asemenea, pentru trei poliţişti – doi subofiţeri şi un ofiţer – se va depune plângere penală.

Eduard Ionescu, reprezentant al Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Afacerilor Interne, a prezentat, miercuri seară, informaţii obţinute pe baza datelor preliminare prezentate de ofiţerii care fac verificări la IPJ Constanţa.

Accidentul de la 2 Mai - Patru capete din IPJ Constanta, destituite
Accidentul de la 2 Mai – Patru capete din IPJ Constanta, destituite

”De la început subliniez că aceste informaţii sunt obţinute în prim etapă şi nu reprezintă raportul final, este o informare intermediară.

În urma activităţilor de verificare derulate până în prezent, ofiţerii Corpului de control au constatat posibile aspecte de natură penală circumscrise infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu modul de acţiune, respectiv inacţiune a trei poliţişti, un ofiţer şi doi agenţi, implicaţi în procedurile de verificare, control şi luare a măsurilor legale faţă de conducătorul auto care în dimineaţa zilei de 19 august 2023 a produs un accident rutier soldat cu decesul a doi tineri şi rănirea altor trei.

Printre altele, în contextul în care IPJ Constanţa are în folosinţă 12 aparate pentru verificarea prezenţei în organism a unor substanţe cu efecte psihoactive, respectiv Drugtest, s-a constatat că poliţiştii aveau posibilitatea să testeze conducătorul auto, ori să-l conducă la o unitate medicală autorizată în vederea examinării clinice şi recoltării de probe biologice. Cu privire la aceste aspecte constatate urmează a fi sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa”, a anunţat Ionescu.

Reprezentantul MAI a precizat că, ”în urma evaluării manageriale, s-a ajuns la eliberarea din funcţie a patru poliţişti cu funcţii de conducere: adjunctul şefului IPJ Constanţa cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordinii publice, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, şeful Poliţiei municipiului Mangalia şi şeful Poliţiei Vama Veche.

Accidentul de la 2 Mai: 2 tineri au murit pe loc, 3 au fost răniți

Doi tineri au murit, sâmbătă dimineață, în localitatea 2 Mai din Constanța, după ce un șofer de 19 ani, drogat, i-a lovit din plin și a plecat, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Alți 3 tineri au ajuns la spital cu răni grave în urma impactului.

Accidentul de la 2 Mai: Șoferul a fost oprit de politiști de două ori înainte de tragedie

În noaptea respectivă, Vlad Pascu a fost oprit de două ori de un echipaj de poliție înainte de tragedia de pe șosea.

Prima întâlnire a fost la 9:00 seara, în Constanța, când a fost oprit la un filtru. Polițiștii nu aveau indicii că ar fi sub influența drogurilor, i-au făcut recomandări să aibă grijă cum conduce și să nu se urce la volan beat sau sub influența drogurilor.

La miezul nopții, polițiștii au primit un apel la 112, prin care un bărbat reclama că o mașină turează motorul foarte tare, iar șoferul conduce agresiv. La fața locului a fost trimis un echipaj de poliție. Polițiștii i-au văzut mașina tânărului, l-au tras pe dreapta, l-au testat cu alcooltestul, iar rezultatul a fost negativ.

Accidentul de la 2 Mai - Patru capete din IPJ Constanta, destituite
Accidentul de la 2 Mai – Patru capete din IPJ Constanta, destituite

În mașina lui, însă, polițiștii au găsit o țigară despre care se suspectează că ar fi conținut canabis, precum și niște pastile care acum sunt verificate pentru a se stabili dacă sunt stupefiante. Tânărul a fost dus la poliție, a fost deschis dosar penal pentru deținere de droguri, dar nu a fost testat pentru consum de droguri.

La 4:30 a ieșit din sediul poliției. De acolo tânărul ar fi mers în Vama Veche, unde s-a întâlnit cu câțiva prieteni și ar fi consumat droguri. Polițiștii au informații că prietenii respectivi ar fi consumatori de droguri.

După ce a plecat de la vila unde erau aceștia cazați, tânărul s-a urcat la volan, apoi a produs accidentul.

Accidentul de la 2 Mai: Părinții șoferului au oferit prima și ultima declarație

Părinții lui Vlad Pascu, Miruna si Mihai, au avut prima reacție după gestul fiului lor, chiar în ziua în care au fost înmormântate victimele.

„Nu există cuvinte prin care se ne exprimăm durerea și șocul provocate de această tragedie în care fiul nostru a fost implicat. 

Înțelegem pe deplin situația, suntem părinți și suntem conștienți că nimic nu poate înlocui un copil. Pierderea unui copil este cea mai mare tragedie pe care un om o poate încerca. 

Căutăm să găsim un echilibru și dorim să ne oferim sprijinul și susținerea pentru tratamentele medicale necesare pentru a veni în ajutorul familiilor greu încercate. 

Nu încercăm să-l absolvim pe fiul nostru de rigorile legii, suntem conștienți de implicațiile pe care le va avea această tragedie asupra vieții lui și nu încercam să-l ferim de răspunderea pentru faptele sale

Credem că este nevoie de comunicare, echilibru și de a găsi o soluție pentru a da prioritate urgențelor medicale prezente. 

Sufletul ne este pustiit, trăim o suferință fără margini și nu căutăm o cale ”ușoară” pentru a ieși din ce avem de dus că părinți. Dumnezeu să ne ajute să putem duce această imensă povară”, au declarat părinții băiatului pentru hotnews.ro. Aceștia au subliniat faptul că este singura declarație pe care o vor da public.

Accidentul de la 2 Mai: Vlad Pascu avea istoric cu consum de droguri

Tânărul avea un istoric cu consumul de droguri. În 2022, pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal după ce a fost prins cu 0.7 grame de cannabis asupra sa. Dosarul s-a închis însă rapid, pe motiv că nu se justifică cheltuielile de judecată, în raport cu cantitatea mică de stupefiante depistată.

CITEȘTE ȘI Nicușor Dan a anunțat când se va deschide pasajul Colentina

Web design © 2024 Știrea ta