Bacalaureat

Bacalaureat: Cum se va face corectarea digitalizată

A doua sesiune de Bacalaureat 2023 din această toamnă va beneficia de evaluarea digitalizată a lucrărilor.

Experimentată în ultimii doi ani în două județe – Dâmbovița și Călărași – corectarea în format digital a lucrărilor scrise la Bacalaureat a fost generalizată în această a doua sesiune a examenului de maturitate.

Ministerul Educației a elaborat un Ghid al profesorului asistent – încă de la sesiunea de pilotare a corectării digitalizate din iunie 2022 – care explică în ce fel trebuie folosită aplicația electronică.

Astfel, pasul I presupune scanarea lucrărilor elevilor pagina cu pagină, cu ajutorul scanerului instalat pe computerul din sălile de examen, setările fiind în limba engleză.

Scanare în sala de examen

Ghidul prevede că lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de Bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată. Profesorii-asistenți sunt rugați să-i informeze pe candidați să nu folosească prima pagină pentru rezolvarea de subiecte.

Pasul al doilea presupune încărcarea lucrărilor pe platforma examene.edu.ro, introducând o adresa de e-mail aferentă sălii, primită de la comisia de examen, și logarea cu ajutorul parolei. Ultimul pas este acela al verificării corectitudinii informațiilor încărcate pe platformă.

După scanarea lucrărilor și încărcarea lor pe platformă, folderul unde acesta au fost salvate trebuie șters obligatoriu de pe desktop, precum și din „Coșul de gunoi” al computerului, mai spun instrucțiunile.

Candidații absenți la examen trebuie marcați pe platformă, la fel și cei eliminați din examen. Instrucțiunile prevăd că, pentru elevii eliminați din examen nu va fi încărcată nicio lucrare a acestora.

Ligia Deca: „Un pas uriaș”

Este pentru prima dată când toate lucrările de la un examen național vor fi corectate digitalizat. Probele scrise din actuala sesiune de Bacalaureat 2023 se desfășoară în 137 de centre de examen din toată țara.

Potrivit ministrei Educației, Ligia Deca, prin digitalizarea examenului „Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click” și „nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare”.

În județul Călărași, unde pilotarea evaluării digitalizate pentru Bacalaureat 2023 a fost repetată anul acesta, s-a înregistrat una dintre cele mai mari variații ale rezultatelor după contestații, rata de promovare crescând cu peste 4 procente.

La prima etapă a examenului de maturitate din acest an au fost depuse peste 54.000 de contestații. După evaluarea lucrărilor contestate, au fost modificate notele pentru 51.646 de lucrări. Potrivit lui Deca, autoritățile doresc digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale – Bacalaureat, Evaluare Națională – dar și pentru concursurile de ocupare a posturilor sau definitivat pentru profesori.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023

Probe scrise

16 august: Limba și literatura română – proba E.a

17 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c

18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d

21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b

25 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

26 – 28 august: Rezolvarea contestațiilor

29 august: Afișarea rezultatelor finale

CITEȘTE ȘI CUM A SLĂBIT UN BĂRBAT 200 DE KILOGRAME ÎN 8 ANI

Web design © 2024 Știrea ta