Din 10 șoferi, 7 cred că pot produce accidente. SONDAJ

Din 10 șoferi, 7 cred că pot produce accidente. SONDAJ

Un sondaj recent arată că din 10 conducători auto din România, 7 consideră că pot produce accidente rutiere.

3 din 10 consideră că o coliziune minoră în trafic nu poate genera răni grave, iar 1 șofer din 2 crede, în mod eronat, că cele mai multe accidente rutiere se produc pe vreme rea, arată un sondaj desfășurat în pregătirea ediției a VIII-a a campaniei naționale de siguranță și prevenție rutiera „FII TREAZ LA VOLAN!”, la care au participat 4.788 de respondenti.

Diferitele „mituri rutiere” – convingeri eronate, prezentate drept certitudini, în care cred conducătorii auto – pot avea un impact negativ semnificativ asupra siguranței rutiere, determinând comportamente care conduc la creșterea riscului unui accident rutier.

Rezultatele sondajului „Evaluarea riscului rutier” indică, așadar, faptul că șoferii români fie tind să creadă anumite mituri neadevărate, fie sunt relativ conștienți că acestea sunt false, însă, în pofida acestui lucru, decid să aibă oricum un comportament riscant în trafic, după cum indică experiența din trafic și datele statistice.

În acest context, proiectul FII TREAZ LA VOLAN!, desfășurat de APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor pentru al 8-lea an consecutiv, analizează cele mai comune și mai periculoase mituri din trafic, urmărind să combată existența acestora și să crească gradul de siguranță și educație rutiere, conducând, indirect, la reducerea numărului de accidente.

Cele mai multe accidente rutiere nu au loc pe vreme rea, desi 1 șofer român din 2 crede acest lucru

Majoritatea conducătorilor auto cred că este adevărat mitul conform căruia „cele mai multe accidente rutiere se produc pe vreme rea”, arată rezultatele sondajului. Astfel, rugați să evalueze afirmația, aproape 51% dintre ei au declarat că aceasta este adevărată (total adevărată – 23,42%, mai degrabă adevărată – 27,34%), în timp ce peste 37% nu o consideră „nici adevărată, nici falsă”.

Din 10 șoferi, 7 cred că pot produce accidente. SONDAJ

Datele statistice, publicate de IGPR, arată că, de fapt, majoritatea accidentelor rutiere au loc în condiții meteo normale. De exemplu, peste 88% dintre accidentele rutiere grave produse în anul 2021 au avut loc în condiții meteo normale, situație similară cu 2020, se arată în Buletinul Siguranței Rutiere – Raport Anual 2021, „factorul meteorologic nereflectandu-se în mod explicit în numărul accidentelor rutiere grave produse”.

Dincolo de faptul că, per total, zilele în care condițiile meteo sunt normale sunt mai multe decât cele cu fenomene meteo nefavorabile, o altă explicație a acestei situații este dată de faptul că șoferii sunt conștienți că ploaia, zăpadă, ceața (și nu numai) cresc riscul unui accident rutier, ceea ce îi face mai prudenți. „Mai mult, de obicei astfel de condiții meteo sunt însoțite, în mod repetat, de avertizări ale autorităților, în timp ce, în condiții normale de vreme, șoferii pot deveni ușor neatenți”.

Din 10 șoferi, 7 cred că pot produce accidente

Aproape 34% dintre conducătorii auto care au participat la sondaj (peste 3 din 10) consideră că o coliziune minoră în trafic nu poate genera răni grave (17,20% consideră că este total adevărată această afirmație, iar 16,36%, mai degrabă adevărată). 24% o evaluează drept „nici adevărată, nici falsă”.

Din păcate, chiar și coliziunile minore în trafic pot crea probleme de sănătate serioase victimelor implicate – de exemplu, rănirea zonei cervicale (fenomenul cunoscut drept „whiplash”) poate apărea chiar și după o lovire din spate la viteze mici. Alături de aceasta, exista și riscul de contuzii, fracturi, răniri ale coloanei vertebrale sau ale torsoului, dar și de probleme psihologice.

Pe de alta parte, șoferii romani sunt conștienți că un accident cu vătămări corporale poate presupune și lipsa unor răni vizibile. Astfel, aproape 80% dintre respondenți au evaluat afirmația „Dacă, în urma unui accident rutier, nu există răni vizibile/deschise, înseamnă că acesta nu este considerat accident cu vătămări corporale” drept falsă (mai degrabă falsă – 22,41%, total falsă – 55,95%).

7 din 10 conducători auto din Romania realizează că pot produce accidente rutiere

Conducătorii auto români sunt conștienți că pot produce accidente rutiere, însă tind să „creadă” ceva mai mult în vinovăția celorlalți șoferi. Astfel, participanții la sondaj au fost rugați să evalueze doua afirmații, prima dintre ele fiind „Eu nu am cum să produc un accident rutier.” Peste 71% dintre șoferi au estimat-o ca falsă (mai degrabă falsă – 16,36%, total falsă – 54,96%), ceea ce indică faptul că sunt conștienți de riscul pe care îl pot pune în trafic, iar circa 21% dintre ei nu au evaluat-o nici că adevărată, nici ca falsă.

Cu toate acestea, peste 82% dintre șoferi au estimat drept falsa afirmația „Mie nu mi se poate întâmplă să fiu implicat într-un accident rutier cauzat de altcineva” (mai degrabă falsă – 14,12%, total falsă – 68,12%), așadar cu 10% mai mult decât în ceea ce privește „vina proprie”. Aproape 13% considera că afirmația nu este nici adevărată, nici falsă.

Neatenția la volan și depășirea vitezei legale cresc riscul de accident rutier

Șoferii români sunt, în mare parte, conștienți că neatenția la volan și viteza cresc riscurile unui accident rutier. Astfel, aproape 83% dintre respondenți sunt de acord că multitasking-ul la volan (desfășurarea de activități în paralel cu condusul, precum vorbitul la telefon, scrierea de mesaje, urmărirea de videoclip-uri etc.) conduce la accidente. Pe de altă parte, în mod îngrijorător, 1 conducător auto din 10 (circa 14%) consideră că multitasking-ul la volan nu este o problemă, deoarece oamenii au atenție distributivă.

Din păcate, în pofida acestui lucru, utilizarea telefonului la volan pare a fi o practică relativ comună în trafic. De exemplu, conform unui alt sondaj realizat în cadrul campaniei FII TREAZ LA VOLAN! în anul 2017, la care au participat peste 8.000 de respondenți, dintre care peste 6.500 de șoferi, 6 din 10 șoferi folosesc telefonul la volan, iar 40% scriu mesaje în timp ce se află în trafic.

În ceea ce privește viteza, românii par, de asemenea, să realizeze, într-o măsură covârșitoare, că aceasta poate cauza accidente. Aproape 93% dintre participanții la sondaj consideră că este adevărat că „deplasarea cu o viteza peste limita legala stabilita pe porțiunea de drum respectiva creste riscul unui accident rutier” (total adevărată – 77,95%, mai degrabă adevărată – 15,01%). 5% nu o percep nici că adevărată, nici că falsă, în timp ce doar 2% o percep drept falsă.

Cu toate acestea, nerespectarea regimului legal de viteza se află, an după an, în topul cauzelor care determină accidente rutiere grave în țara noastră. În 2022, de exemplu, datele IGPR arată că 17,4% din totalul accidentelor rutiere grave au avut loc din cauza nerespectării vitezei legale, pe locul al doilea după indisciplina pietonilor (19%), similar cu anul 2021, în timp ce în 2020, atât depășirea regimului legal de viteză, cât și indisciplina pietonilor au condus, fiecare, la producerea a 17,3% din accidentele rutiere grave înregistrate în anul respectiv.

Eșantion

Sondajul s-a desfășurat online, în perioada 23 mai – 5 iunie 2023, la acesta participând 4.788 de respondenți – 45% bărbați și 54% femei, majoritatea cu vârstă intre 26 și 55 de ani. Dintre participanții la sondaj, 4.159 sunt conducători auto – 61% dintre ei au declarat că se urcă zilnic la volan, în timp ce 25% conduc de câteva ori pe săptămână.

Despre campanie

Demersul „FII TREAZ LA VOLAN!” este inițiat de APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor și se derulează cu sprijinul UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din Romania.

De asemenea, campania este realizată cu sprijinul Partenerilor GRAWE Romania, BCR Asigurări de Viață VIG, OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurări, GROUPAMA Asigurări, ASIROM VIG, GARANTA Asigurări, NEW Age Broker, CAMPION Broker, ASISOFT, GLOBASIG Broker, Daune.Expert, Fabrica de Asigurări și FUNK Broker.

Proiectul se desfășoară, de asemenea, cu sprijinul Asociației motoADN, Rebel în Romania și TĂTUC Serv Consulting.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise către publicul larg și cu sprijinul Partenerilor Media tradiționali RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro și AutoStiri.ro.

CITEȘTE ȘI ȚĂRILE DIN EUROPA CU DRUMURILE CELE MAI SIGURE. CUM STĂ ROMÂNIA

Web design © 2024 Știrea ta