Elevii vor avea transport gratuit cu trenul și metroul

Elevii vor beneficia de gratuitate la biletele de tren pentru clasa a II-a, indiferent de distanță parcursă, în baza carnetului de elev, conform prevederilor unei noi Hotărâri de Guvern propusă spre consultare publică de Ministerul Educației.

Elevii vor avea transport gratuit cu trenul

Potrivit normelor propuse, aceștia vor avea gratuitate la trenuri pentru biletele de clasa a II-a pe tot parcursul anului școlar, plătind doar diferența, în cazul în care aleg să călătorească la vagoanele de dormit sau cușetă. Abonamentele și biletele pot fi obținute din puncte de vânzare sau online, cu acte doveditoare a calității de elev.

Actele necesare obținerii documentelor de călătorie sunt fie cardul național de elev, fie carnetul sau legitimația emisă de instituția de învățământ frecventată ori o adeverință echivalentă. În ceea ce privește procedurile online, confirmarea calității de elev se va face prin interogarea bazei de date pe care Ministerul Educației o transmite Autorității pentru Reforma Feroviară.

Elevii vor avea transport gratuit cu trenul și metroul
Elevii vor avea transport gratuit cu trenul și metroul

Elevii vor avea transport gratuit și cu metroul

Elevii vor beneficia de gratuitate inclusiv la transportul cu metroul, iar abonamentele lunare gratuite pentru elevi se vor elibera prin casieriile din stațiile de metrou, pe suport card contactless reîncărcabil, în baza confirmării/validării calității de elev.

VEZI AICI Noile reguli pentru transportul rutier al elevilor

Aceasta se face în baza carnetului de elev, vizat pentru anul școlar în curs (care trebuie să aibă înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului) sau a adeverinței emise de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs, în original, sau a cardului național de elev, precum și a cărții de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani sau a certificatului de naștere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani.

Transport redus cu 90% pe tren, metrou, autobuz pentru studenți

”Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani”, mai prevede legea educației în învățământul superior 199/2023.

Prețul unui abonament lunar la STB pentru studenții din București va fi, astfel, din 3 septembrie, 8 lei, la fel și pentru transportul cu metroul prin Metrorex. La transportul de suprafață, adică cu STB, reducerea de 90% se va aplica doar la abonamentele de 1 lună, 6 și 12 luni.

CITEȘTE ȘI UN AVION N-A PUTUT DECOLA DIN ROMÂNIA PENTRU CĂ PASAGERII ERAU PREA GREI

Web design © 2024 Știrea ta