Explozii puternice la o stație GPL din Crevedia. Bilanț: 2 morți, 56 de răniți, 8 case făcute scrum

Doi oameni au murit și 56 au fost grav răniți în urma mai multor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

39 de pompieri se numără printre victimele rănite. 10 oameni sunt în stare gravă. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. A fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, iar primii pacienți au fost deja transferați în Belgia și Italia.

Parchetul General a preluat ancheta, iar Raed Arafat a declarat că celula de criză va continua să funcționeze cât va fi nevoie. Din primele cercetări, a reieșit că firma nu mai avea autorizație din 2020.

Update 12.50 Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat că 8 case au ars şi alte 11 au fost afectate de exploziile de la Crevedia.

„Din datele pe care le avem la acest moment, au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate. De asemenea, tuturor familiilor evacuate le vom pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă. Totodată, de la prima oră, au ajuns la Crevedia alimente şi alte ajutoare pentru cei care au fost afectaţi de incendiul de aseară”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a preşedintelui CJ Dâmboviţa.

Update 12:30 Al doilea deces după tragedia din Crevedia. Informația a fost confirmată de șeful DSU Raed Arafat.

Este vorba de soția bărbatului care a murit sâmbătă seara, în urma unui atac de panică, atunci când a văzut-o cu arsuri.

Femeia avea arsuri la peste 95% din suprafața corpului, a mai precizat Arafat.

Update 10.00 Principala pistă a anchetatorilor care fac anchetă după exploziile din Crevedia este că prima explozie a avut loc în momentul în care angajații societății ar fi mutat GPL dintr-o cisternă în alta.

Aceasta este principala pistă în dosarul în care procurorii Parchetului General fac cercetări pentru distrugere din culpă în formă agravată, faptă pedepsită cu până la 12 ani de închisoare.

Nu e exclus ca după încheierea cercetării la fața locului, lista acuzațiilor să fie extinsă cu fapte de vătămare corporală gravă, și chiar ucidere din culpă. Anchetatorii au informații preliminare că fosta stație GPL a fost închisă încă de acum 3 ani.

În vara lui 2020, un control făcut de pompierii ISU Dâmbovița a arătat o serie de nereguli. Atunci a fost suspendată autorizația de securitate la incendiu. Așadar, de 3 ani firma nu mai avea autorizație legală.

Update 4:54 Până la acest moment s-au înregistrat 58 victime astfel:

• ca urmare a primei explozii s-au înregistrat 8 victime:

– 1 persoană decedată
– 7 persoane rănite, 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni;

• ca urmare a celei de a doua explozii s-au înregistrat 50 victime:

– 3 persoane rănite la UPU Târgoviște
– 47 la spitale din municipiul București, cu arsuri și traumatisme;

Din totalul victimelor, 43 cadre din rândul forțelor de intervenție (dintre care 39 pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi).

54 de persoane sunt încă internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Update 2:00 Planul roșu de intervenție a fost dezactivat.

Upd ate1:38 Incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți a fost eliminat. Echipajele operative acționează pentru lichidarea ultimelor focare.

Update 01:15 ISU Dâmboviţa a anunţat că incendiul de la Crevedia provocat de exploziile de la o staţie GPL a fost localizat.

„La acest moment, incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat. Echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare”, a precizat, duminică, ISU.

La faţa locului se intervine cu 10 autospeciale de stingere şi o autoscară.

Bogdan Popescu, de la ISU Dâmboviţa, a precizat la faţa locului că în total au fost trei explozii, iar pompierii care au fost răniţi de cea de a doua explozie, cea mai puternică, interveneau de la distanţă de 100 de metri.

Reprezentantul ISU Dâmboviţa a fost şi el rănit uşor în explozie, având arsuri de gradul I la mâna dreaptă.

Update 00:40 Firma care deține stația de GPL în care s-au produs exploziile din Crevedia, soldate cu cel puțin un mort și cu zeci de răniți, îi aparține fiului primarului PSD din Caracal.

Update 23:30 Marcel Ciolacu, la iesirea din MAI: „Mai mult ca sigur în această noapte patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia. România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.Încercăm să salvăm cât mai multe vieți. În funcție de cum se iese din operații, vom vedea. În primul rând trebuie stabilizați”.

Update 23:12 Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă noapte, că 46 de pacienţi sunt internaţi în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, 8 dintre aceştia fiind intubaţi, şi precizează că mecanismul european va fi folosit pentru toţi cei intubaţi în primul rând, scrie News.ro.

Potrivit MS, la Spitalul Bagdasar sunt 11 pacienţi (3 intubaţi), la Universitar – 4 pacienţi, la Spitalul de Arşi – 4 pacienti (1 intubat), la Spitalul Floreasca – 27 de pacienţi (4 intubaţi).

Update 22:41 În momentul de față avem doar 24 de paturi pentru marii arși, dintre care doar 4 sunt disponibile.

Update 22:34 Până acum, după cele două explozii, o persoană a murit, iar alte 33 au fost rănite.  

Update 22:26 Conducerea Ministerului Sănătății este în legătură permanentă cu managerii de spitale din București. 12 unități sanitare din Capitală sunt pregătite să primească pacienți

Update 22:00 Raed Arafat, șeful DSU a transmis la Digi24 că 26 de pompieri au fost răniți după a doua explozie, unul dintre el fiind într-o situație gravă.

„Iniţial era vorba de 6 persoane care au fost afectate, persoane civile, din care cinci sau 6, e în dinamică situaţia, (…) intubate. A fost un stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, (…) dar a fost panicată. Din păcate, aici a fost a doua explozie, după a doua explozie avem în jur de 26 de pompieri răniţi, dintre care unul grav, restul în acest moment sunt cu arsuri în diferite zone ale nivelul corpului, dar care nu au necesitat intubaţie sau îngrijiri critice”, a spus Arafat.

El a precizat că există în continuare pericol de explozie.

De asemenea, el afirmă că există patru locuri pentru pacienți critici și că decizia transferului în străinătate va fi luată în urma analizării situației din restul țării.

Update 21:35 IGSU a închis stația acum 2 luni, pentru că nu respecta normele de incendiu, au declarat surse pentru Știrile ProTV. Administratorii ar fi folosit clandestin întreprinderea.

De asemenea, din 2021, întreprinderea nu ar mai fi avut nici autorizație de mediu.

VIDEO cu a doua explozie de la Crevedia.

Update 21:30 Un cetățean nepalez se numără printre victime. El are arsuri pe 80% din suprafața corpului.

A doua explozie în Crevedia. Cinci pompieri au fost răniți

Update. 21:22 O a doua explozie a avut loc la Crevedia. Cinci pompieri au fost răniți. Numărul victimelor crește astfel la 12.

Update 21:17 Radu Ţincu, medic ATI la Floreasca, a declarat, la Digi 24, că la spital a fost declanşat Planul Alb, personalul fiind mobilizat de la domiciliu pentru a întări liniile de gardă şi a face faţă acestui eveniment. Astfel, cadrele medicale vor veni de acasă pentru a elibera locul şi să gestioneze numărul suplimentar de victime.

Explozie puternică la o stație GPL din Crevedia.
Explozie puternică la o stație GPL din Crevedia.

Update 21:11 Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa, Mihail Gheorghe, a declarat pentru News.ro că la 10 minute de la explozia care a fost anunţată la ora 19:03, 7 echipaje de la SAJ Dâmboviţa au fost trimise la faţa locului, scrie News.ro.

Cadrele medicale de la Staţia de ambulanţă Răcari, care au ajuns la faţa locului la 10 minute de la anunţul privind prima deflagraţie, au raportat că, la scurt timp, a avut loc o a doua deflagraţie.

„În prezent, după datele pe care le avem până acum sunt opt victime care sunt transportate la spital, patru cu arsuri de gradele trei şi patru. Şapte dintre răniţi sunt duşi la spitale în Bucureşti, unul singur este transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte”, a arătat el.

El a precizat că sunt victime în stare gravă.

Update 21:00 Explozia care a avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni.

Din informațiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniți (patru dintre aceștia sunt intubați) și un deces. Cifrele sunt provizorii și le vom actualiza pe măsură ce apar noi informații.

Update 20:40 Potrivit IGSU, arderea se manifestă cu flacără violentă la 2 cisterne şi o casă.

„Până la acest moment, 6 victime vor fi transportate la spital în Bucureşti cu arsuri considerabile pe suprafaţa corpului. Totodată, 2 victime (atac de panică, vărsături) au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din Dâmboviţa/Târgovişte”, a transmis sursa citată.


Știrea inițială. O explozie a avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, deflagraţia fiind urmată de un incendiu.

Primele informaţii arată că sunt cinci persoane rănite. În urma exploziei, traficul pe DN 1A este blocat complet. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Populaţia a fost evacuată pe o rază de 300 de metri.

Efectivele de intervenţie au fost suplimentate. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că sunt persoane decedate, fără a preciza numărul acestora.

O persoane au fost transportate la spitale.

Primarul din Crevedia afirmă că acolo era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU.

Ministrul Sănătăţii afirmă că dacă nu vor fi locuri în spitalele specializate pentru arşi, victimele vor fi transferate în străinătate sau la alte spitale de mari arşi din ţară.

CITEȘTE ȘI TRAFICUL ILEGAL DE DEŞEURI, ÎN CREȘTERE CU 180% ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2023

Web design © 2024 Știrea ta