Inca trei curse de Sprint in calendarul F1 din 2023

Sase Mari Premii de Formula 1 din calendarul sezonului 2023 vor avea curse de Sprint, dupa ce FIA a aprobat o crestere cu trei astfel de evenimente in viitorul sezon.

Actualul sezon a ajuns la runda a 17-a, Marele Premiu al Statului Singapore, unde Max Verstappen este cotat, la Unibet, cu 1.55 sa se impuna, in vreme ce Charles Leclerc beneficiaza de cota 5.00 pentru aceeasi performanta.

Sesiunile de sprint au devenit foarte apreciate in randul fanilor de cand au fost introduse, in 2021, calificarile avand loc vineri si cursa de sprint sambata, care hotaraste grila de start pentru cursa de duminica, precum si acordarea de puncte suplimentare.

In actualul sezon au fost introduse trei astfel de curse sprint. Doua deja s-au consumat, la Emilia Romagna si in Austria, iar cea de-a treia se va desfasura in cadrul Marelui Premiu din Sao Paulo, pe 12 noiembrie.

La inceputul acestui an, echipele de Formula 1 au convenit sa dubleze numarul de curse sprint, la sase, in 2023, iar FIA a evaluat propunerea si a aprobat.

Cum se desfasoara calificarile F1 cu ajutorul cursei Sprint

Cursa Sprint este in esenta o forma scurta a Marelui Premiu. Are o treime din numarul de tururi ale cursei principale, iar pilotii lupta pentru ocuparea unei pozitii cat mai superioare, pozitie de pe care va pleca in cursa principala de duminica.

Pozitia din care vor pleca pilotii in cursa sprint se va decide in urma calificarilor de vineri, in trei sesiuni. La finalul primelor doua sesiuni, cei mai lenti 5 piloti vor fi eliminati, iar in timpul celei de-a treia sesiune, ultimii zece piloti vor lupta sa stabileasca cel mai rapid tur contra cronometru.

In cursa de Sprint, care se desfasoara sambata, pilotii nu sunt obligati sa schimbe pneurile sau sa aiba opriri la boxe.

La finalul cursei, ordinea in care pilotii au trecut linia de sosire va stabili ordinea pe grila de start in cursa de duminica, dupa aplicarea penalizarilor. Cei care au terminat cursa sprint de la locul 1 la locul 8 vor obtine puncte suplimentare pentru campionat: 8 puncte castigator, 1 punct pentru locul 8.

Lasă un răspuns

Web design © 2024 Știrea ta