Secretul din spatele ascensiunii lui Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov. © Fred Mullane/Camerawork USA, Inc.

Secretul din spatele ascensiunii lui Grigor Dimitrov. VIDEO

Grigor Dimitrov pare să trăiască cea mai bună perioadă a sa în tenis, după ce, în ultimele șapte luni, bulgarul a fost o adevarată „bestia nera” pentru majoritatea jucătorilor din Top 10.

Din octombrie 2023, fostul nr. 3 mondial a strâns opt victorii împotriva jucătorilor din Top 10, două dintre acestea în fața lui Carlos Alcaraz. Astfel, până în aprilie 2024, bulgarul a disputat două finale ATP Masters 1000, la Paris și Miami, iar la începutul anului a pus capăt unei secete de titluri care data de la Turneul Campionilor 2017, câștigând turneul de la Brisbane.

Secretul din spatele ascensiunii lui Grigor Dimitrov
Grigor Dimitrov. © Fred Mullane/Camerawork USA, Inc.

Ca să înțelegem mai bine progresul lui Dimitrov, în 2023, la Mutua Madrid Open, se afla pe locul 33, iar douăsprezece luni mai târziu, sportivul care va împlini 33 de ani în iunie a revenit în Top 10.

Recent, Dimitrov a fost numit ambasador al mărcii Payhawk – soluția globală de gestionare a cheltuielilor, după ce, în ianuarie, a devenit chipul Lacoste Underwear, ca parte a parteneriatului cu brandul francez de modă de lux, început la Roland Garros 2023.

Secretul din spatele ascensiunii lui Grigor Dimitrov

Toate acestea sugerează că Dimitrov se află în cel mai bun moment al carierei, dar și pe plan emoțional sau spiritual. Matt Fitzgerald, de la Tennis Channel, a discutat cu Grigor Dimitrov despre impactul pe care l-au avut relațiile puternice asupra dorinței lui de a depăși limitele și de a avea încredere în identitatea sa de competitor.

„În afara terenului, lucrurile sunt la fel de importante”, spune Dimitrov.

„Legăturile cu oamenii, cu prietenii, cu familia, cu oameni care poate nu ți-au spus ceea ce te-ai fi așteptat să-ți spună, dar care te-au făcut să înțelegi lecția de maturizare. Toate aceste lucruri pe care le simt, aduc multe lucruri bune. Pentru mine, aș spune că a fost un drum incredibil, în ultimele șapte luni, în afara tenisului.

Sunt și la vârsta la care cred că vine maturitatea, intră în joc experiența, iar dragostea pentru sport e tot mai mare. Încerci să înțelegi mai mult despre tine, mai mult despre împrejurimile tale, mai mult despre cine vrei să ai în preajmă, partea pozitivă a anumitor lucruri, dezamăgirea și cum să gestionezi lucrurile”, a continuat Dimitrov.

Secretul din spatele ascensiunii lui Grigor Dimitrov
Grigor Dimitrov – Miami 2024 © Gallo Images

De-a lungul unei cariere în care a adunat peste 400 de victorii în tenis, Dimitrov a coexistat ca Mr. Simpatie al ATP, pentru că bulgarul are o capacitate inerentă de a construi relații semnificative cu oricine. Este o calitate pe care o atribuie mamei sale, Maria, profesoară de educație fizică care, la fel ca și soțul ei, Dimitar, este un fost jucător de volei.

„Mama știe să se conecteze cu oameni din medii foarte diferite, indiferent ce fac ei. Deseori discutăm despre asta”, spune Dimitrov.

„Întotdeauna vrea să vadă persoana din interior. Și cred că acesta a fost cea mai mare trăsătură, într-un fel, pe care mama mi-a oferit-o întotdeauna. Tatăl meu este total opusul, așa că este foarte ciudat. Am obținut tot ce este mai bun din ambele părți, pentru că, așa cum simt că pot fi alături de mulți oameni, sportivi, oficiali etc, cu siguranță pot fi și pe cont propriu și să mă bucur să merg la o plimbare în deşert. Mă simt confortabil să fiu la ambele capete”, a conchis actualul loc 10 ATP.

După finala de la Miami, piedută în fața lui Jannik Sinner (2 ATP), scor 3-6, 1-6, Dimitrov a fost eliminat in optimile Mastersului de la Monte Carlo, de Holger Rune (7 ATP), apoi a disputat un singur meci la Mastersul de la Madrid, învins de către un puști de doar 18 ani, Jakub Mensik (74 ATP) care nu mai jucase niciodată până acum un turneu ATP pe zgură.

Grigor Dimitrov s-a aflat ultima oară în Top 10 ATP în urmă cu 260 de săptămâni (5 ani). Doar doi jucători au reușit să revină în elita tenisului masculin după absențe mai lungi: Gilles Simon (308 săptămâni) și Albert Costa (264 săptămâni – noul antrenor al Soranei Cîrstea).

CITEȘTE ȘI

NOUA IUBITĂ A LUI GRIGOR DIMITROV, DUPĂ MĂDĂLINA GHENEA. VIDEO

Web design © 2024 Știrea ta