Începe Mondialul Cluburilor. Istvan Kovacs e al doilea român chemat să arbitreze

Campionatul Mondial al Cluburilor 2023 va începe în prima zi a lui februarie, în Maroc. Favoritele nu intra în competiție de acum, dar asta nu înseamnă că nu vor fi meciuri de calitate până să vina formațiile din America de Sud și Europa.

În primul meci al turneului, Al Ahli Cairo este cotată cu 1.28 pentru victorie, la Netbet, în vreme ce un meci înfrângere pentru Auckland City beneficiază de cota 3,35.

Este a 19-a ediție a acestei competiții și a treia care se organizează în Maroc. Prima  a fost cea din 2013, câștigată de Real Madrid, iar a doua un an mai tărziu, când trofeul a mers tot în Spania, dar în vitrina Barcelonei.

Până în prezent, echipa cu cele mai multe trofee este Real Madrid, care a câștigat trofeul de 4 ori. Pe locul al doilea, cu 3 „Mondiale” în vitrina este Barcelona, în timp ce Bayern Munchen și Corinthians au câte doua. Cu câte un trofeu se pot lauda Liverpool, Chelsea, Sao Paolo, Internacional Porto Alegre, AC Milan, Inter Milano și Manchester United.

Material preluat integral de pe bloguluifili.blogspot.com

În istoria competiției, fotbalistul cu cele mai multe goluri marcate este Luis Suarez, uruguayanul care în 2015 a înscris de 5 ori.

Primul gol la aceasta întrecere l-a înscris Nicholas Anelka, cel care, la ediția din 2000, în Brazilia, deschidea scorul în minutul 21 al meciului dintre Real Madrid și Al-Nassr. Spaniolii aveau să câștige cu 3-1.

Primul penalty transformat a fost semnat de Fahad bin Al-Harifi bin Fahad Al-Husseini Al-Bishi, de la Al-Nassr, în minutul 45+1 al meciului pierdut de echipa sa cu 3-1 în fata lui Real Madrid, în 2000.

Prima „dublă” la un Mondial al Cluburilor a fost semnată de Nicholas Anelka, tot la ediția din 2000, în duelul Real Madrid – Corinthians 2-2.

Primul autogol i-a aparținut lui Fahad bin Al-Harifi bin Fahad Al-Husseini Al-Bishi, de la Al-Nassr, în meciul de la ediția 2000, cu Raja Casablanca, din faza grupelor. Partida s-a încheiat cu victoria formației arabe cu 4-3.

De altfel, Al-Bishi a rămas în istoria turneului și că primul fotbalist care a înscris în același meci atât în poarta adversă, cât și în cea proprie, tot în acea partidă cu Raja Casablanca.

Singurii fotbaliști cu hattrick-uri în palmares la Mondialul cluburilor sunt:

Luis Suarez – în 2015, în partida câștigată de FC Barcelona cu 3-0 în fata chinezilor de la Guangzhou Evergrande

Gareth Bâle – în 2018, în meciul castigat de Real Madrid cu 3-1 în fata japonezilor de la Kashima Antlers

Hamdou Mohamed Elhouni (Esperance de Tunis) – în 2019, înscria de 3 ori în victoria echipei sale cu 6-2 în fata lui Al-Sadd

Cele mai rapide goluri din istoria competiției au fost înscrise de următorii fotbaliști:

Diego Tardelli (Atletico Mineiro) – în 2013 puncta pentru echipa să în minutul 2 al meciului cu Guangzhou Evergrande. Atletico avea să câștige cu 3-2.

Juma Mohamed Ahmed Gharib Juma (Al-Ain) – în 2018 înscria în minutul 2 al meciului pe care echipa să avea să îl câștige cu 3-0 în fata lui Esperance de Tunis

Cel mai rapid autogol din istoria competiției poarta semnătură lui Zayed Sultan. În 2021, fotbalistul lui Al-Jazira își trimitea balonul în propria poarta în meciul cu Monterrey. Mexicanii au câștigat atunci cu 3-1.

Romania va fi reprezentată de Zoltan Kovacs la Campionatul Mondial al Cluburilor

La competiția din acest an sunt prezenți și arbitri români. Centralul Zoltan Kovacs și tușierii Vasile Marinescu și Ovidiu Artene vor merge la competiția din Africa. Este una dintre cele doua brigăzi trimise de UEFA în Maroc, cealaltă fiind cea formată din centralul Anthony Taylor și tușierii Gary Beswick și Adam Nunn.

Este a doua brigada românească chemată la un Mondial al cluburilor, după ce, în 2019, România a fost reprezentată de Ovidiu Hațegan, Octavian Sovre și Sebastian Gheorghe. Brigada de atunci a arbitrat Monterrei – Al-Sadd 3-2, respectiv finala mica, Monterrey – Al-Hillal 2-2, câștigată cu 4-3, după penalty, de mexicani.

Iată care sunt echipele participante în acest an la Campionatul Mondial al Cluburilor:

Al Ahly (Egipt) – echipa este la a 8-a prezență, ultima fiind înregistrată la ediția 2021

Auckland City(Noua Zeelanda) – este la a 10-a prezență, ultima în 2017

Seattle Sounders(SUA) – prima prezență la această competiție

Wydad Casablanca(Măroc) – este la a doua prezență, după cea din 2017

Al-Hillal(Arabia Saudita) – este la a 3-a prezență, după cele din 2019 și 2021

Flamengo(Brazilia) – este la a 2-a prezență, după cea din 2019

Real Madrid(Spania) – este la a 6-a prezență, ultima în 2018.

Programul Campionatului Mondial al Cluburilor

Turul 1:

1 februarie 2023: Al Ahly – Auckland City

Turul 2:

4 februarie 2023: Seattle Sounders – Al Ahly/Auckland City(meci 2)

4 februarie: Wydad Casablanca – Al-Hillal(meci 3)

Semifinale

7 februarie 2023: Flamengo – câștigătoare meci 3

8 februarie 2023: câștigătoare meci 2  – Real Madrid

Finala mică și finala mare sunt programate în 11 februarie pe Prince Moulay Abdellah Stadium, din Rabat.

Web design © 2024 Știrea ta