Klaus Iohannis, un "REGE LENEȘ" pentru români

Sursa foto: Administrația Prezidențială/ Le Figaro /Colaj Fanatik

Klaus Iohannis, un „REGE LENEȘ” pentru români

Klaus Iohannis, președintele României, a fost criticat dur de jurnaliștii publicației franceze Le Figaro, care au scris despre mandatul prelungit al președintelui Iohannis, pe care jurnaliștii francezi îl văd drept responsabil pentru criza politică.

„Pe zidul împrejmuitor al Palatului Prezidențial din România a apărut duminică o inscripție cu vopsea albastră: „Trădătorule, pleacă!”, adresată președintelui Klaus Iohannis, pe care mulți îl consideră vinovat de criza politică în desfășurare. Pe 6 decembrie, justiția a invocat suspiciuni de ingerință rusă pentru a anula în ultimul moment turul doi al alegerilor prezidențiale, riscând să arunce țara în necunoscut”, a început a scrie Le Figaro.

Iohannis, un "REGE LENEȘ" pentru români
Iohannis, un „REGE LENEȘ” pentru români

Klaus Iohannis, criticat dur de jurnaliștii Le Figaro

Președintele în exercițiu, al cărui mandat a fost prelungit după anularea alegerilor care trebuiau să-i desemneze succesorul, este considerat responsabil pentru criza politică, scriu jurnaliștii Paul Cozighian și Cyrille Louis, într-o analiză publicată vineri de Le Figaro.

La 65 de ani, al șaselea președinte al României își încheie cel de-al doilea mandat disprețuit de compatrioții săi, dar apreciat de omologii săi europeni. Văzut din București, fostul profesor de fizică este considerat atât de distant încât criticii săi îl numesc „un rege leneș”, acuzându-l că petrece mai mult timp în orașul natal Sibiu sau în deplasări costisitoare în străinătate decât la biroul prezidențial.

La Bruxelles, însă, colegii săi șefi de stat și de guvern îi apreciază fiabilitatea în vremuri grele.

„În ciuda multiplelor crize din ultimii ani, s-a menținut clar în angajamentul său european și a făcut eforturi pentru a asigura stabilitatea țării sale”, a declarat un diplomat european.

Intrat în politică la sfârșitul anilor ’90, Klaus Iohannis s-a remarcat mai întâi prin câștigarea primăriei Sibiului pentru un mic partid reprezentând minoritatea germană. Abia după ce a revitalizat turismul în acest oraș transilvănean, în urma celui de-al treilea mandat de primar, a început să aspire la un rol național, potrivit informațiilor G4Media.

În 2009 și 2013, a fost considerat pentru funcția de prim-ministru sub președintele conservator Traian Băsescu. Deși a fost respins, Iohannis a perseverat, devenind succesorul lui Băsescu în 2014 sub sigla Partidului Național Liberal, o formațiune de dreapta care, alături de social-democrați, domină viața politică românească de la căderea comunismului în decembrie 1989.
author avatar
Romaniuc Jeanina
Web design © 2025 Știrea ta