Klaus Iohannis vrea postul de secretar general al NATO

Klaus Iohannis vrea postul de secretar general al NATO: „Îmi asum această decizie”. VIDEO

Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat oficial, marți, 12 martie, că va intra în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, deținută de Jens Stoltenberg, căruia i se va încheia mandatul în luna octombrie.

Administrația Prezidențială a notificat, recent, țările NATO, că șeful statului român intră în cursa pentru postul de secretar general al Alianței.

Înaintea discursului de marți, președintele a transmis că va face un anunț important cu privire la NATO, însă a precizat că nu intenționează să-și scurteze mandatul de președinte.

Klaus Iohannis vrea postul de secretar general al NATO

„Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale, cu o reprezentare puternică din această regiune. Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO.

Îmi asum această decizie în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis vrea postul de secretar general al NATO
Klaus Iohannis

Iohannis ar urma să își încheie mandatul de președinte în 21 decembrie 2024.

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, au confirmat pentru HotNews.ro surse oficiale, în 22 februarie.

Informația a venit în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Administrația prezidențială nu a comentat atunci legat de acest demers. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.

CITEȘTE ȘI

ALEGERI 2024. PSD-PNL A DECIS: ALEGERI COMASATE + LISTE COMUNE LA EUROPARLAMENTARE. VIDEO

Web design © 2024 Știrea ta