Maroc, Spania şi Portugalia vor găzdui Cupa Mondială din 2030, într-o ediție festivă, de centenar, în vreme ce Arabia Saudită va organiza ediția din 2034, a anunțat FIFA, în cadrul Congresului care s-a desfăşurat la Zurich.
Turneul din 2030 va fi prima Cupă Mondială jucată în şase ţări diferite, cu Spania, Portugalia şi Maroc ca gazde principale, în timp ce naţiunile sud-americane Argentina, Paraguay şi Uruguay vor găzdui fiecare câte un meci, în deschiderea ediției.
Acest lucru se datorează faptului că Fifa comemorează 100 de ani de la ediția inaugurală a Cupei Mondiale.
Acea competiție a avut loc în Uruguay și a fost câștigată de gazde, Argentina fiind finalistă, în vreme ce Paraguay găzduiește sediul confederației sud-americane de fotbal – Conmebol, care este cea mai veche federație continentală de fotbal din lume și singura care exista la Cupa Mondială din 1930.
Cine se califică pentru Cupa Mondială din 2030
Gazdele turneului își asigură calificarea automată, ceea ce înseamnă că Maroc, Portugalia și Spania, plus Uruguay, Argentina și Paraguay au locuri garantate. Celelalte locuri vor fi determinate de competițiile de calificare din fiecare confederație continentală.
Aceste cote nu au fost încă confirmate pentru 2030, dar au fost repartizate locurile pentru Cupa Mondială din 2026, care este tot un turneu cu 48 de echipe:
- Confederația Asiatică de Fotbal – opt locuri
- Confederația Africană de Fotbal – nouă locuri
- Concacaf (America de Nord, Centrală și Caraibe) – șase locuri
- Conmebol – șase locuri
- Confederația de Fotbal din Oceania – un loc
- Uefa (Europa) – 16 locuri
Ultimele două locuri vor fi stabilite printr-un turneu de baraj la care vor participa șase echipe.
Care va fi formatul Cupei Mondiale din 2030
Din 1989 a fost o competiție cu 32 de echipe, dar în extinderii din 2026, turneul va avea din nou 48 de echipe.
Formatul din 2030 îl va reproduce cel din 2026. Echipele vor fi împărțite în 12 grupe a câte patru echipe, iar primele două clasate și cele mai bune opt echipe de pe locul al treilea vor evolua într-o rundă suplimentară de 32 de finaliste.
Numărul extins de echipe înseamnă că 104 meciuri vor fi jucate în cadrul turneului.
Fifa spune că programul meciurilor va fi adaptat, pentru a oferi echipelor care joacă în jocurile centenare din America de Sud zile suplimentare pentru călătorie, odihnă și pregătire. Turneul se va desfășura începând cu 8 iunie, având finala pe 21 iulie 2030.
Arabia Saudită va organiza Campionatul Mondial din 2034
Va fi a doua oară în istorie când o ediție a Campionatului Mondial se va organiza în Orientul Mijlociu, după cea din 2022, desfășurată în Qatar (20 noiembrie – 18 decembrie). Și această ediție se va desfășura tot iarna, în decembrie sau ianuarie.
Arabia Saudită, s-a calificat de șase ori la Campionatul Mondial, reușind să iasă din grupă o singură dată, în 1994.
În 2022, Arabia Saudită a înregistrat una dintre cele mai mari surprize din istoria competiției: a învins viitoarea campioană mondială, Argentina, scor 2-1.
Arabia Saudită a pus la dispoziție pentru turneul final 15 stadioane, din cinci orașe (Riyadh, Jeddah, Khobar, Abha și NEOM).
NEOM este mega-proiectul saudiților, care va costa sute de milioane de dolari. Un oraș construit pe verticală, la aproximat 500 de metri înălțime, care va avea o lățime de doar 200 de metri și lungime de 170 de kilometri