Primoz Roglic a câștigat, în premieră, Turul Italiei

Primoz Roglic (Jumbo Visma) a câștigat, în premieră, Turul Italiei, cu un avans de 14 secunde față de britanicul Geraint Thomas (Ineos).

Runda finală a fost câștigată de Mark Cavendish (Astana), care s-a impus la un sprint haotic, urmat de Alex Kirsch și Filippo Fiorelli.

Primoz Roglic a făcut, sâmbătă, un contratimp fabulos, în penultima etapă, și a trecut pe primul loc la general, astfel că acum trebuia doar să ajungă în siguranță la Roma pentru a câștiga și în mod oficial competiția.

Cum era de așteptat, slovenul nu a avut niciun fel de problemă în a rămâne în fruntea clasamentului general și, astfel, la cei 33 de ani, a bifat al 4-lea Mare Tur din palmares, dupa cele 3 editii din Turul Spaniei, 2019, 2020 și 2021.

Marele perdant al acestei a fost Geraint Thomas, care era văzut mare favorit înaintea celui de-al 3-lea contratimp al acestei edișii, cu 26 de secunde avans față de Rolgic. A pierdut însă 40 pe traseu, a terminat al doilea, însă a trebuit să predea tricoul roz. Este, totuși, primul său podium în Turul Italiei, la a 5-a sa participare.

Pe locul 3 in clasamentul general a terminat Joao Almeida, care a devenit primul portughez din istorie ce bifează această performanță. Almeida a câștigat și tricoul alb, destinat celui mai bun tânăr.

Ultimul succes pentru Cavendish în Turul Italiei

Pentru Cavendish este ultimul succes în Turul Italiei, el alegând să se retragă la finalul acestui sezon. Aceasta a fost a 17-a victorie de etapă în Turul Italiei pentru britanic, care a ajuns la cota 54 în toate marile tururi, el având alte 34 de succese în Turul Franței și 3 în Turul Spaniei.

Odată cu victoria de azi, Mark Cavendish a devenit cel mai în vârstă rutier din istorie care se impune într-o etapă din Turul Italiei, la 38 de ani și 7 zile. Precedentul record îi aparținea lui Paolo Tiralongo, care în 2015 avea 37 de ani și 313 zile când trecea primul linia de sosire într-una dintre etape.

Turul Franței 2023, pe 1 iulie

Peste numai o lună, Turul Franței, ajuns la ediția 110, va începe pe 1 iulie, la Bilbao, și se va termina pe 23 iulie, la Paris, pe Champs Elysees, campionul en-titre, Jonas Vingegaard având cota 2.10, la Betano, să-și păstreze tricoul galben, urmat de Tadej Pogacar, cota 2.25, care va încerca să recâștige Marea Bucla, pentru a treia oară, după edițiile din 2020 și 2021.

Web design © 2024 Știrea ta