România, în fața unui vortex polar, după ce se anunță furtuni de zăpadă, viscol și ger. Un vortex polar se va răspândi din nord, ducând la un model semnificativ și progresiv: dezvoltarea mai multor furtuni de zăpadă intense, care se vor deplasa rapid prin Europa și vor ajunge și în România.
Mai multe sisteme frontale meteorologice cu furtuni de iarnă se vor dezvolta în această săptămână, aducând ninsori în unele părți din vestul Europei, ninsori intense și viscol în Suedia și Finlanda miercuri. Apoi, o altă depresiune adâncă și furtună de zăpadă vor urma pentru Alpi și nordul Peninsulei Balcanice vineri.
România, în fața unui vortex polar! Furtuni intense de zăpadă în Europa
Sunt prognozate ploi, ninsori abundente și viscol, potrivit Severe Weather. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de vreme mult mai rece din regiunea arctică spre sud. Lobii acesteia se vor roti pe continent până la sfârșitul acestei luni, provocând sisteme frontale intense cu ninsori abundente și vânturi puternice.
Restul lunii noiembrie va fi caracterizat de un model meteo mult mai dinamic, cu multiple furtuni de iarnă intense care vor traversa continentul. O depresiune mare se consolidează deja în nordul Europei, iar masa de aer rece se răspândește treptat.
România, în fața unui vortex polar! Ce ne așteaptă
Ninsori abundente vor avea loc pe partea rece a sistemului frontal pe măsură ce acesta se deplasează spre sudul Suediei miercuri dimineața. Advecția caldă din fața depresiunii se va extinde în regiunea baltică, dar masa de aer va rămâne suficient de rece pentru a susține zăpada cel puțin deasupra Estoniei inițial, potrivit Antena 3.
Joi, centrul depresiunii se va maturiza și va începe să slăbească în timp ce se deplasează spre est în țările baltice. Va fi o zi rece, cu averse de zăpadă răspândite în regiune. Ninsorile abundente vor continua mai la nord, datorită advecției de masă de aer umedă din vestul Rusiei.
S-ar putea acumula multă zăpadă în vestul Alpilor și în țările balcanice, inclusiv Austria, Ungaria și vestul României. Cu toate acestea, depinde de direcția pe care o va lua depresiunea secundară de suprafață, potrivit sursei citate.
România, în fața unui vortex polar! Ce spune ANM
Meteorologii prognozează, pentru următoarele trei zile, o vreme frumoasă, cu temperaturi maxime întimpul zilei ce pot ajunge până la 19 grade.
De joi până duminică inclusiv, vremea se răceşte semnificativ, iar în majoritatea regiunilor va ploua, va fi lapoviţă sau va ninge, în condiţiile în care valorile termice vor varia de la o zi la alta, potrivit stiripesurse.
Începând de joi dimineaţă, temperaturile vor scădea semnificativ şi în centrul, sudul şi estul ţării, astfel că la nivelul întregii ţări vremea va deveni normală termic pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare, iar în cursul zilei vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, local în sudul şi estul ţării şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare pe arii restrânse în centru.
În noaptea de joi spre vineri, local în vest şi izolat în centru vor fi lapoviţă şi ninsoare. La munte, pe arii restrânse va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zonele montane, în sud-vest şi pe litoral.
Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 13 grade, iar cele minime între -5 şi 4 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, până spre – 10 grade. La Bucureşti, valorile termice vor scădea semnificativ, astfel că vremea va deveni normală termic. Cerul va avea înnorări în cursul zilei de joi, când vor fi condiţii de ploaie, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă va fi de 7…8 grade şi cea minimă de -2…-1 grad.
Vineri, sâmbătă şi duminică, atât în ţară, cât şi la Bucureşti, regimul termic va avea variaţii de la o zi la alta, iar probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în toată ţara, mai ales în prima jumătate a intervalului, potrivit meteorologui de serviciu Raul Ilea.
CITIȚI ȘI:
România, lovită de un CICLON polar. Avertismentul ANM pentru următoarele zile