AP Photo/Ross D. Franklin

Super Bowl 57: Kansas City Chief redevine campiona NFL

Super Bowl 57 s-a încheiat cu victoria lui Kansas City Chiefs în fața Philadelphiei Eagles, scor 38 – 35, campioana AFC reușind, astfel, să câștige pentru a treia oară în istorie o finală NFL.

A fost primul Super Bowl în care ambele echipe au fost conduse de un quarterback afro-american, Patrick Mahomes (Chiefs), respectiv Jalen Hurts (Eagles) și prima confruntare directă pentru trofeu între doi frați, Travis Kelce (Chiefs) și Jason Kelce (Eagles).

Super Bowl 57: Sfertul 1, 7-7

La primul atac al lui Eagles, QB-ul Jalen Hurts a deschis scorul cu un touchdowm din alergare, iar kickerul Jake Elliott a pus pe tabelă și punctul suplimentar. A urmat primul atac al lui Chiefs, care au punctat tot prin touchdown, prin tight end-ul Travis Kelce, după o pasă a lui Patrick Mahomes. Kickerul Harrison Butker a transformat field goal-ul, restabilind egalitatea, 7-7. Pănă la finalul primelor 15 minute, același Butker a ratat un field goal, mingea atingând unul din stâlpi.

Super Bowl 57: Sfertul 2, 7-17

Repriza a doua a început la fel de bine pentru Eagles, reușind al doilea TD al finalei, prin wide receiver-ul A.J. Brown, dintr-o pasă senzațională lui Jalen Hurts, dincolo de jumatatea terenului, iar Jake Elliott a transformat punctul suplimentar. A urmat primul moment cheie al partidei. Mai întâi Chiefs au ratat un set de atacuri, mingea a trecut la ofensiva celor de la Eagles, care, după a 2-lea down, au fost deposedați de balon chiar din mâinile lui Hurts, care încerca să avanseze prin alergare.

Line back-ul Nick Bolton a fost pe fază și a fugit cu mingea până în End Zone, punctând pentru Chiefs, iar Butker a transformat punctul suplimentar, restabilind egalitatea. Cu toate astea, Eagles au trecut iar la conducere, după ce Hurts și-a reparat greșeala de mai devreme, cu al doilea său touchdown prin alergare. Jake Elliott a transformat punctul suplimentar, scorul pe tabelă arătând 14-21. A urmat al doilea set de atacuri ratat de Chiefs, în urma căruia Mahomes a fost pus la pământ, QB-ul acuzând o accidentare. Eagles au readus balonul în zona de mijloc a ternului, după o returnare excelentă, ofensiva a mai câștigat câțiva metri, suficient pentru ca Eliott să transforme un field goal de la fix jumatatea terenului, stabilind scorul pauzei mari, 14-24.

Super Bowl 57: Sfertul 3, 7-3

După ce Rihanna și-a încântat fanii cu un show de zile mari, revenind pe scenă după o absență de 5 ani, în pauza mare, repriza a treia a început cu un forcing al celor de la Chiefs, prin câteva alergări ale lui Mahomes, iar running back-ul Isiah Pacheco a redus din diferență cu un touchdown, spărgând zidul defensiv al lui Eagles. Harrison Butker a transformat punctul suplimentar și scorul s-a strâns la o diferență de numai 3 puncte. Eagles nu au reușit să ducă balonul decât pănă la jumătatea terenului, de unde kickerul Jake Elliott a reușit să mai pună pe tabelă încă 3 puncte, iar scorul devenea 21-27.

Super Bowl 57: Sfertul 4, 17-8

Startul reprizei a patra i-a avut în prim-plan pe Chiefs, care au reușit un touchdowm prin wide receiver-ul Kadarius Toney, după o pasă lejeră a lui Mahomes. Harrison Butker și-a trecut echipa în avantaj, pentru prima dată în meci, la 1 punct diferențî, apoi Chiefs și-au mărit ecartul prin wide receiver-ul Skyy Moore, tot din pasa lui Mahomes. Butker a mai marcat un punct suplimentar, iar diferența a ajuns la 11 puncte în favoarea alb-roșilor.

Jalen Hurts a reușit al 3-lea touchdown personal din alergare, dar și o conversie de 2 puncte, iar scorul a fost reechilibrat, 35-35, cu 5 minute și 15 secunde înainte de final. Cu nici 2 minute rămase din timpul regulamentar a intervenit al doilea moment cheie al finalei, când mingea se afla la Mahomes, în red zone. O ținere în defensiva lui Eagles a făcut ca Chiefs să primească un nou set de atacuri, iar timpul începea să se scurgă numai în favoarea lor. Aceștia nu au mai forțat în atac și au tras de timpul rămas pentru a nu le mai permite adversarilor să revină pentru a mai puncta, Cu 8 secunde înainte de final, când Harrison Butker a transformat field-goal-ul ce a stabilit scorul final 38-35.

Pentru Kansas City Chief, care îi succede formaţiei Los Angeles Rams, este al treilea Super Bowl în 5 finale, după cele câștigate în 1970 și 2020. Cât despre Patrick Mahomes, QB-ul de 27 de ani a făcu primii pași spre un record care, cel puțin azi, pare de neatins: 2 titluri de campion NFL după 3 finale în 4 ani, 2 titluri de MVP al sezonului NFL și 2 titluri de MVP al finalei.

La evenimentul desfășurat în Glendale, Arizona, au asistat aproximativ 67.000 de spectatori, printre care s-au aflat numeroase staruri, precum Adele, Billie Eilish, Paul McCartney, Jay-Z, Floyd Mayweather Jr., LeBron James, Shaquille O’Neal, actorul Bradley Cooper, celebrul chef Gordon Ramsay sau Elon Musk și Rupert Murdoch.

Web design © 2024 Știrea ta