Taverna Racilor, din Herăstrău, a fost închisă, pentru o perioadă de la 6 luni la un an, de către inspectorii ANPC, după ce aceștia au găsit nereguli și au aplicat amenzi la toate controalele pe care le-au făcut pe parcursul verii.
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfășurat, în perioada 1 iunie – 15 septembrie, mai multe acțiuni de control la Taverna Racilor Herastrau – București, Sector 1, Parc Herăstrău, administrată inițial de SC Nedsea SRL, iar în prezent de SC Commercial Diplomatic Club SRL (societăți promovate în media de Paul Nicolau, cunoscut ca și „Pescobar”).
Paul Nicolau, patron Taverna Racilor: „Șoferul a uitat refrigerarea pornită pe drum”
UPDATE. După decizia luată de inspectorii ANPC, cu privire la neregulile din interiorul Tavernei Racilor, din Herăstrău, patronul restaurantului, Paul Nicolau, a reacționat pe pagina sa de Instagram.
„Am fost sunat de mulți oameni, toată presa practic. Doar un titlu a fost deranjant pentru activitaea noastră, că s-a confiscat 500 de kg de marfa stricată … Nu era nimic stricat în restaurantul meu. Doar că s-a găsit o temperatură mai scăzută la marfa congelată pe care o aduc din Giurgiu, unde am depozit. S-a decis că asta a fost infracțiune. A fost o eroare a șoferului, care a mers 40 de km cu fără să controleze temperatura la refrigerare. Toată lumea mai greșeste … Vă mai spun că zilnic vindem peste 1000 de kg de pește. Nu a fost nimic stricat, iar Taverna este deschisă acum.
Așadar, nu mă feresc de cele întâmplate și mă supun legilor. Lumea trebuie să înțeleagă cum e legea în România. Dacă vine un control și găsește o neregulă, exemplu, nu ai eticheta pe un produs, iar a doua zi revine și găsește aceeași neregulă, ți s-a închis firma, activitatea, pentru 1 an de zile. Asta e, ne supunem legilor și doar am vrut să adaug asta”, a spus Niclau, alias Pescobar.
Localul a fost controlat de 6 ori pe parcursul verii și de fiecare dată ANPC a aplicat amenzi și a confiscat alimente stricate. FOTO AICI
La ultimul control, din 15 septembrie, ANPC a decis închiderea temporară a unității pentru abateri repetate.
Măsurile luate după controlul din 15 septembrie 2023 la Taverna Racilor din Herăstrău
• amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei
• oprirea definitivă de la comercializare a 560 kg produse alimentare neconforme, în valoare de circa 16.500 lei
• oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor
• propunerea de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru abateri repetate.
„Menționăm că vor fi transmise adrese către Primaria Sectorului 1, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Sănătate Publică”, au mai spus inspectorii ANPC.
Principalele abateri constatate de echipele de control au fost:
– folosirea unor materii prime și a unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare
– utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină, sistem de ventilație cu depuneri masive de praf, chedere depreciate și murdare
– prezența insectelor vii (muște) în unitate
– schimbarea stării termice a produselor
– nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor finite calde
– existența unor condiții improprii în spațiul de lucru (paviment neigienizat)
– lipsa verificării metrologice a cântarelor utilizate
– lipsa informării cu privire la ingredientele conținute de preparate, a aditivilor și a alergenilor, în lista meniu
– lipsa autorizației emise de Primărie
– produse alimentare cu data limită de consum depasită
– utilizarea unei mașini de transport neautorizate la care sistemul de racire nu era funcțional, ca și spațiu de depozitare a materiilor prime (congelate și refrigerate).
– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor alimentare pe timpul transportului.