The Beatles a lansat ultima piesă cu ajutorul inteligenţei artificiale

Ultimul cântec al trupei The Beatles, înregistrat şi mixat cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost lansat, joi, la peste 53 de ani de la destrămarea formaţiei.

Piesa „Now and Then”, a fost realizată pe baza unei casete demo înregistrate în anii ’70 de John Lennon. După moartea sa, banda, cu voce și pian, a fost predată de văduva lui Lennon celorlalţi membri ai trupei. Ei au reorchestrat-o şi completat-o, în 1995, insă nu au putut să o lanseze, întrucât tehnicile disponibile pe atunci nu le permiteau să extragă vocea lui Lennon la o calitate satisfăcătoare.

„Este ceva foarte emoţionant să cântăm cu toţii în acest single. Este o adevărată înregistrare The Beatles”, a dezvăluit Paul McCartney, care a asigurat partea de pian și chitară, în timp ce Ringo Starr a cântat la tobe.

The Beatles a lansat ultima piesă cu ajutorul inteligenţei artificiale
The Beatles

McCartney a explicat dificultățile cu care s-a confruntat trupa în 1995. „Pe demo-ul lui John, pianul se auzea cam greu. Și în perioada aceeea, bineînțeles, nu aveam tehnologia necesară pentru a face separarea, am cam rămas fără suflu și fără timp. Now and Then a lâncezit într-un sertar”, a spus el. În timpul realizării documentarului „Get Back”, compania lui Peter Jackson a dezvoltat un software care permitea „de-mixarea” înregistrărilor care conțin cu sunete suprapuse.

Pentru „Now And Then”, software-ul a reușit să extragă vocea lui Lennon din înregistrarea originală pe casetă, eliminând șuieratul de fond și zumzetul electrric al rețelei care împiedicase încercările anterioare de finalizare a piesei.

„Now and Then”, descrisă drept piesa finală a trupei The Beatles

„Now and Then”, descrisă drept piesa finală a trupei Beatles, a apărut joi seară pe platformele de streaming, după o campanie de promovare, inclusiv un scurt film care a descris procesul de creație. Ea completează o scurtă listă de cântece compuse de Lennon în 1978 și predate sub formă de demo lui Paul McCartney, în 1994, de către Yoko Ono.

Un clip video al piesei, regizat de Peter Jackson („Lord of the Rings”, „The Hobbit”) trebuie să apară vineri, potrivit informațiilor oficiale.

CITEȘTE ȘI Descoperă noutatea muzicii vechi la Festivalul de Muzică Veche București

Web design © 2024 Știrea ta