TikTok-ul ar putea fi SUSPENDAT pe teritoriul României! Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, autoritatea de reglementare în telecomunicații, a anunțat miercuri că va cere suspedarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei privind manipularea alegerilor de candidatul Călin Georgescu.
Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, la trei zile după primul tur al alegerilor prezidențiale. Reuniunea CSAT are loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, pe Facebook.
Călin Georgescu a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale, de pe primul loc, cu ajutorul unei campanii puternice pe această rețea socială.
TikTok-ul, „aliat” în campania lui Călin Georgescu
ANCOM a transmis marți că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române.
Tot marți, ANCOM a solicitat Comisiei Europene o anchetă detaliată asupra impactului platformei TikTok în alegerile din România din acest an, susținând că platforma ar reprezenta un risc semnificativ pentru securitatea națională și suveranitatea statului român.
De asemenea, și CNA a solicitat marţi Comisiei Europene să investigheze cu privire la rolul jucat de TikTok în alegeri, având în vedere ceea ce Consiliul a calificat drept „suspiciuni de manipulare a opiniei publice.”
TikTok-ul ar putea fi suspendat pe teritoriul României
Un purtător de cuvânt al platformei digitale TikTok a respins îngrijorările formulate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la faptul că algoritmii platformei „au fost amplificaţi cu conţinut favorabil unui anumit candidat” la alegerile prezidenţiale de duminică din România, transmite Reuters, citat de Agerpres.
„Algoritmii TikTok, după părerea noastră, este clar că au fost amplificaţi cu conţinut favorabil unui anumit candidat, generând dezechilibru în competiţia electorală şi periclitând pluralismul politic”, a afirmat Valentin-Alexandru Jucan, vicepreşedinte al CNA.
Biroul Electoral Central a validat rezultatele
Biroul Electoral Central a prezentat, marţi, rezultatul final al votării pentru alegerea Preşedintelui României din data de 24 noiembrie 2024, urmare a înregistrării la Biroul Electoral Central a tuturor proceselor-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare.
Rezultate alegeri. Situaţia voturilor obţinute de candidaţi este următoarea:
1. CĂLIN GEORGESCU a obţinut 2.120.401 voturi valabil exprimate, reprezentând 22.94% din totalul voturilor valabil exprimate;
2. ELENA-VALERICA LASCONI a obţinut 1.772.500 voturi valabil exprimate, reprezentând 19.18% din totalul voturilor valabil exprimate;
3. ION-MARCEL CIOLACU a obţinut 1.769.760 voturi valabil exprimate, reprezentând 19.15% din totalul voturilor valabil exprimate;
4. GEORGE-NICOLAE SIMION a obţinut 1.281.325 voturi valabil exprimate, reprezentând 13.86% din totalul voturilor valabil exprimate;
Ilie Bolojan, președinte interimar PNL
Președintele Consiliului Județean Bihor a fost desemnat președinte interimar, iar cei patru prim-vicepreședinți care îl secondează sunt Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, europarlamentarul Dan Motreanu și Valeriu Iftime, președintele CJ Botoșani.
Adrian Veștea îi ia locul lui Lucian Bode în funcția de secretar general. Din vechea conducere, doar Dan Motreanu și-a păstrat postul, el deținând șefia PNL Giurgiu, singurul județ în care Nicolae Ciucă s-a clasat pe primul loc la alegerile prezidențiale. Noua conducere va asigura interimatul până la instalarea statutară a unor noi lideri în urma organizării unui congres.
CITIȚI ȘI:
Ilie Bolojan, președinte interimar PNL. Sprijin pentru Lasconi
Rezultatele alegerilor prezidențiale, contestate la CCR. Se cere ANULAREA lor!