Halvor Egner Granerud

Turneul Celor 4 Trambuline: Granerud castiga la pas prima etapa si devine principalul favorit

Halvor Egner Granerud a castigat prima etapa din Turneul Celor 4 Trambuline, care a avut loc, joi, la Oberstdorf (Germania) si a devenit principalul favorit la castigarea „Vulturului de Aur”.

Locul secund i-a revenit polonezului Piotr Zyla, la o distanta de 12,4 puncte, iar pe ultima treapta a podiumului a urcat un alt polonez, David Kubacki, care are acum a doua sansa la castigarea prestigiosului trofeu.

Asadar, dupa prima etapa, Granerud este cotat cu 1.50 sa castige mult ravnitul titlu, la Unibet, urmat de Kubacki, cotat cu 2.60 si Zyla, cota 13.00.

Norvegianul a confirmat, practic, forma buna aratata in calificari, desi vantul le-a dat ceva batai de cap sportivilor si organizatorilor.

In prima mansa, Granerud, care a sarit ultimul, s-a oprit la 142,5 metri, beneficiind si de vantul de portanta (din fata), la doar jumatate de metru de recordul trambulinei, stabilit de Sigurd Pettersen, in 2003. Norvegianul a acumulat 151,5 puncte, cu 4,6 puncte mai mult decat ocupantul locului secund, Piotr Zyla, care a sarit doar 132,5 metri, in conditii mai dificile.

in mansa secunda, Stefan Kraft a reusit o saritura de 138 de metri, care l-a dus pe prima pozitie cand mai erau de sarit 6 sportivi. A urmat o pauza de aproximativ 15 minute, din cauza vantului neprielnic. Cu toate astea, conditiile meteo si-au pus amprenta asupra evolutiilor ultimilor saritori. Asta pana la Granerud, care a decis sa coboare cu o treapta bara de start si decizia a fost una inspirata. Norvegianul s-a oprit la 139 de metri si s-a impus categoric, iar avansul luat in aceasta etapa l-a transformat in favorit la succesul general in competitie.

Aceasta a fost prima victorie a carierei pentru Halvor Egner Granerud in Turneul Celor 4 Trambuline, care a castigat Cupa Mondiala idn sezonul 2020-2021, dar a dezamagit mereu la prestigioasa competitie ce se desfasoara la puntea dintre ani. In aceste conditii, „Vulturul ded Aur” are mari sanse sa ajunga din nou in Norvegia, dupa o pauza de 13 ani, cand Anders Jacobsen reusea sa se impuna in 2006-2007.

Etapa a a doua a Turneului celor 4 Trambuline se va desfasura la Garmisch-Partenkirchen, tot in Germania, incepand cu 31 decembrie, cand vom avea calificarile, concursul urmand a se desfasura in prima zi din 2023.

Web design © 2024 Știrea ta